Linkuri accesibilitate

Zelenski: Ucraina a suferit „pierderi serioase” în etapele inițiale ale atacului Rusiei


Președintele Volodimir Zelenski, la briefingul de presă de la Kiev, 24 februarie 2022
Președintele Volodimir Zelenski, la briefingul de presă de la Kiev, 24 februarie 2022

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a suferit „pierderi serioase” în etapele inițiale ale atacului Rusiei din dimineața zilei, iar un consilier prezidențial a spus că cel puțin 40 de persoane au fost ucise.

Zelenski a declarat că rupe legăturile diplomatice cu Moscova și i-a îndemnat pe rușii „care nu și-au pierdut onoarea” să protesteze împotriva acțiunilor guvernului lor.

Zelenski a rostit un discurs televizat la scurt timp după ce rachete rusești au țintit baze aeriene și infrastructura militară din aproximativ 25 de orașe ale Ucrainei, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat o operațiune „specială” pentru „demilitarizarea” vecinului și rivalului său.

Atacul a început la primele ore ale zilei de joi, 24 februarie, cu explozii și sirene în capitală și pe aeroportul Borispil, iar martorii au raportat explozii de rachete în mai multe alte orașe, inclusiv la Harkov, Kramatorsk, Dnipro, Mariupol, Odesa și Zaporojie.

Atacul a stârnit indignare și condamnări din partea statelor occidentale și a altor țări, pe măsură ce au crescut temerile privind izbucnirea unui război la scară largă în mijlocul Europei.

Ambasadorii NATO au declarat că alianța a fost de acord să își întărească forțele terestre, maritime și aeriene pe flancul său estic.

Zelenski a impus legea marțială, dar a îndemnat cetățenii să rămână calmi în toiul asaltului rusesc, și a cerut, totodată, sprijin occidental pentru a se apăra.

XS
SM
MD
LG