Linkuri accesibilitate

Zelenski va propune un proiect de lege care echivalează corupția cu trădarea în timpul războiului


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto arhivă)
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto arhivă)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că corupția poate fi echivalată cu trădare și că va cere parlamentului să majoreze pedepsele pentru persoanele găsite vinovate de corupție în timpul războiului.

„Am stabilit niște obiective legislative, astfel că legiuitorii ucraineni vor primi propunerile mele de a echivala corupția cu înalta trădare în timp de război”, a spus el într-un interviu de televiziune distribuit pe canalul său Telegram pe 27 august.

„Cred că parlamentul va primi proiectul săptămâna viitoare și după aceea mingea se va afla pe terenul Parlamentului”, a spus el, adăugând că știe că o asemenea prevedere nu poate funcționa permanent, „dar pe vreme de război, cred că va ajuta”.

Cei găsiți vinovați trebuie să se confrunte cu justiția, dar „nu cu plutonul de execuție”, a spus el. „Nu suntem în stalinism. Dacă există dovezi, persoana trebuie să ajungă după gratii”.

Zelenski a spus că nu știe dacă parlamentarii îi vor susține propunerea, dar intenționează oricum să o înainteze legislativului, deoarece Ucraina vrea să întemeieze o societate democratică și pentru aceasta are nevoie de sisteme menite să oprească corupția.

La începutul acestei luni, Zelenski a mai făcut un pas în lupta anticorupție demițându-pe toți șefii centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina. Zelenski susținea pe 11 august că o analiză a centrelor de recrutare a scos la iveală semne de abuz profesional, variind de la îmbogățirea ilegală până la transportul de bărbați eligibili pentru recrutare peste graniță, în ciuda interdicției din timpul războiului.

„Acest sistem ar trebui să fie condus de oameni care știu exact ce este războiul și de ce cinismul și mita în timpul războiului sunt trădare”, a spus el într-un comunicat.

Ucraina ocupă locul 116 din 180 de țări în indicele de percepție a corupției pe anul 2022 alcătuit de Transparency International. Nu a urcat decât cu un loc față de 2021.

Viceprim-ministra Irina Vereșciuk a vorbit și ea pe 27 august despre lupta împotriva corupției din Ucraina. Factorii externi și interni fac ca supraviețuirea statului să înceapă să depindă de capacitatea Ucrainei de a „distruge cu adevărat corupții ca grup social”, a spus ea pentru Telegram.

„Ne apropiem cu pași repezi de momentul în care va fi care pe care: noi sau ei”.

XS
SM
MD
LG