Linkuri accesibilitate

Zelenski vizitează zonele inundate după distrugerea barajului Nova Kahovka


Volodimir Zelenski (stânga) le-a mulțumit salvatorilor pe 8 iunie, în timp ce vizita un punct de trecere pentru cei evacuați din zonele inundate din regiunea sudică Herson.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vizitat regiunea sudică Herson, unde echipele de salvare depun eforturi pentru a salva mii de oameni prinși de inundațiile catastrofale provocate de ruperea unui baraj important de pe fluviului Nipru.

Zelenski le-a mulțumit salvatorilor și voluntarilor pe 8 iunie, în timp ce vizita un punct de trecere pentru cei evacuați din zonele inundate și discuta cu autoritățile măsurile de ameliorare a situației persoanelor afectate și de eliminare a consecințelor dezastrului.

„Este important să se calculeze pagubele și să se aloce fonduri pentru a compensa rezidenții afectați de dezastru și să se dezvolte un program de compensare a pierderilor sau de relocare a afacerilor în cadrul regiunii Herson”, a scris Zelenski pe canalul său Telegram. „Sarcina noastră este de a proteja viețile și de a ajuta oamenii cât mai mult posibil. Le mulțumesc salvatorilor și voluntarilor! Le mulțumesc tuturor celor implicați în această muncă!”

Munca salvatorilor a fost îngreunată de pericolele suplimentare reprezentate de bombardamentele rusești continue de peste fluviu și de minele de teren deplasate de inundații.

Oleksandr Prokudin, guvernatorul regiunii Herson din sudul Ucrainei, a afirmat pe 8 iunie că nivelul apei în aval a crescut cu aproape 6 metri, 600 de kilometri pătrați din regiune fiind înecați de ape, cea mai mare parte pe malul stâng al Niprului, ocupat de Rusia. „În această dimineață, nivelul mediu al apei este de 5,61 metri. Aproximativ 600 de kilometri pătrați sunt sub apă, din care 32% se află pe malul drept controlat de Ucraina și 68% pe malul stâng controlat de Rusia”, a spus Prokudin într-un mesaj video.

El a precizat că până la 6.00 dimineața, ora locală, aproape două mii de persoane au fost salvate din zonele periculoase, cele mai multe dintre ele - 1495 - din districtul Korabel din orașul Herson.

Regiunea Herson are 28.461 de kilometri pătrați.

Fugind de inundații, ucrainenii fac călătorii periculoase cu barca spre siguranță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00

Operatorul de stat al centralei hidroelectrice Ukrhidroenerho a declarat că nivelul uriașului rezervor din amonte a scăzut cu un metru în ultima zi, deoarece apa a continuat să iasă prin breșa din baraj. Directorul companiei, Ihor Sirota, a declarat că ar fi nevoie de aproximativ două luni pentru a repara breșa din baraj - dacă regiunea va fi eliberată de forțele rusești de ocupație.

„O putem face și o vom face, ne pregătim deja astăzi”, a declarat Syrota pentru televiziunea națională ucraineană, „ dar va dura ceva timp - aproximativ două luni”.

Încă nu este clar ce a cauzat breșa, dar Zelenski acuză Rusia spunând că este un act „absolut deliberat”.

La rândul lor, autoritățile de la Moscova acuză Ucraina că ar fi distrus barajul într-un act de „sabotaj deliberat” la sugestia Occidentului. Barajul se afla sub control rusesc de mai bine de un an când a fost rupt.

Acuze reciproce în tribunalul ONU

Pe 8 iunie, Rusia a acuzat Ucraina în fața instanței supreme a ONU că a distrus barajul cu lovituri de artilerie și a afirmat că Kievul este condus de neonaziști - o afirmație pe care Moscova a folosit-o pentru a încerca să își justifice invazia. Comentariile Moscovei în fața judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție au fost făcute în timp ce a negat acuzațiile mai largi ale Ucrainei potrivit cărora Rusia ar fi încălcat legile privind terorismul prin susținerea separatiștilor din estul Ucrainei începând din 2014.

Ihor Sirota de la Ukrhydroenerho spune că o breșă atât de mare ar fi putut fi cauzată doar de explozii puternice în trei puncte diferite din interiorul barajului. „Pentru a arunca în aer barajul trebuie să arunci cel puțin trei bombe de o jumătate de tonă într-un singur loc. Acest lucru nu poate fi făcut cu o singură rachetă. A fost o explozie foarte puternică în trei locuri din interiorul stației”, susține Sirota.

Artileria rusă a continuat să bombardeze Hersonul și împrejurimile sale de peste Nipru, în ciuda inundațiilor catastrofale provocate de distrugerea barajului Nova Kahovka din amonte, a declarat pe 8 iunie Natalia Humeniuk, șefa Centrului de Presă de Coordonare Unită a Forțelor de Apărare din Sud.

„Din cauza creșterii continue a nivelului apei, inamicul a fost forțat să se retragă la 5-15 kilometri de la pozițiile lor anterioare, iar bombardamentele nu mai sunt atât de intense acum. Districtul Berislavski (la est de orașul Herson) continuă să fie însă ținta bombardamentelor", a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Humeniuk a mai spus că forțele rusești au bruiat comunicațiile în zonă în jurul orei presupusei explozii pentru a ascunde informații despre aceasta și este posibil ca unele dintre propriile trupe să fi fost lăsate deliberat să se înece sau izolate pe acoperișuri. Afirmațiile sale nu au putut fi verificate din surse independente.

În partea ocupată de Rusia din Herson, primarul numit de Moscova în Nova Kahovka, Vladimir Leontiev, a declarat la începutul zilei de 8 iunie că bilanțul morților era deja de cinci persoane, iar 41 de persoane au fost rănite.

XS
SM
MD
LG