Linkuri accesibilitate

Psihologii și psihiatrii, tot mai solicitați | Situație complicată pentru cei cu cetățenie rusă


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • La doar câteva zile după ce a redus livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu 30 la sută, Gazprom amenință din nou. De această dată concernul rus spune că va rezilia contractul și va înceta să mai livreze gaze naturale, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor plăti în avans pentru consumul de metan până la 20 octombrie. Gazprom se arată nemulțumit și de faptul că nu a fost semnat un acord privind datoriile istorice pe care le-ar avea Republica Moldova, scrie Agora.md.
  • Republica Moldova este a doua destinație pentru investițiile în străinătate ale rezidenților din România, arată datele publicate de Banca Națională a României, citate de Mold-Street.com. Cetățenii români investesc cei mai mulți bani în Cipru, iar investițiile în Republica Moldova le-au devansat pe cele făcute pe piața italiană.
  • Mai mult de jumătate a exporturilor companiilor transnistrene s-au îndreptat, în ultimii opt ani, spre Uniunea Europeană scrie Ziarul de Gardă. Cele mai multe bunuri produse peste Nistru au ajuns pe piețele blocului comunitar în anul 2015. Acest fapt evidențiază interesul sporit al agenților economici din regiune de a avea relații de afaceri cu Uniunea Europeană și de a activa conform rigorilor cadrului normativ național, remarcă Biroul Politici de Reintegrare, citat de jurnaliști. Însumate, adică pentru ambele maluri ale Nistrului, datele Biroului Național de Statistică arată că în primele șapte luni ale acestui an exporturile de mărfuri din R. Moldova spre piețele blocului comunitar european au avut o pondere de 60,3% din totalul exporturilor, adică 1587,1 milioane de dolari.
  • Un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în Federația Rusă vor să revină acasă, după anunțarea mobilizării parțiale de către președintele rus Vladimir Putin. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că va menține deschise și pe timp de weekend consulatele de la Moscova pentru a le oferi titlu de călătorie moldovenilor care vor să se întoarcă în R. Moldova, notează Jurnal.md. Lucrurile rămân în continuare complicate pentru persoanele care dețin și cetățenie rusă și se află pe teritoriul Federației Ruse, întrucât aceștia sunt obligați să se conformeze legilor, inclusiv cerințelor de mobilizare.
  • Cetățenii Republicii Moldova apelează tot mai des la ajutorul psihologilor și psihiatrilor, potrivit raportului privind rezultatele reformei serviciilor de sănătate mintală din R. Moldova, prezentat în Parlament. Aproximativ 80.000 de persoane sunt acum sub supravegherea specialiștilor în domeniul sănătății mintale. Problemele psihice sunt diagnosticate anual la 5 mii de persoane, iar 9% din toate dizabilitățile din R. Moldova sunt asociate cu probleme psihice, arată raportul, potrivit Newsmaker.md. Experții în domeniul sănătății spun că este foarte important ca medicii de familie să poată acorda asistență primară în caz de probleme psihice, deoarece ar identifica bolile într-un stadiu incipient.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este populară postarea Ziarului de Gardă în care redacția publicației se întreabă ce să facă cu banii pe care ziariștii săi, aflați sub acoperire în timpul unei investigații, i-au primit de la Partidul Șor, pentru că „ar fi protestat”.
  • De atenția publicului se bucură și știrea Europei Libere că Rusia nu mai deține controlul total asupra vreuneia dintre cele patru provincii ucrainene anexate de Moscova, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de km în regiunea Herson.
  • Pe Instagram este virală postarea TV8 în care este dezmințită știrea falsă că președinta Maia Sandu va anunța mobilizare militară în Republica Moldova, informație care a apărut în presa rusă.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG