Actualizarea:
Noul premier, Maia Sandu a anunțat pentru luni prima ședință a guvernului său. Ședința va avea loc în clădirea Parlamentului, totuși, Maia Sandu spune că membrii noului Cabinet de Miniștri vor merge luni și la Guvern.
„În această primă ședință se vor pune în discuție primele demisii și numiri în funcție”, a spus Maia Sandu.
---------------------------------
Actualizare: Premierul desemnat Maia Sandu a lansat un apel funcționarilor publici să reia norman lucrul, de luni, și a promis că va fi desființat „controlul politic asupra instituțiilor”. Într-o conferință de presă la Parlament, Maia Sandu, i-a îndemnat: „Trecerea pașnică a puterii depinde acum de voi, de loialitatea față de lege și cetățeni. Vă îndemn să susțineți eforturile noului Guvern legitim”.
În alte evoluții ale zilei, șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, a declarat la TV8 că refuză să se subordoneze noului ministru de Interne, Andrei Năstase. „Noi reacționăm la legislația în vigoare și la normele constituționale”. „Ministrul meu este ministrul Jizdan”, a precizat șeful IGP.
-------------------------------
Actualizare: Manifestanții care au venit în Piața Marii Adunări Naționale să susțină Partidul Democrat au votat o declarație prin care cer demisia președintelui Igor Dodon și alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Ei au anunțat că vor depune petiția la Președinție.
--------------------------------
Actualizare: Președintele Igor Dodon, într-o scurtă conferință de presă în Parlament, a reafirmat că nu va dizolva legislativul, cum cere Partidul Democrat. „Poziția noastră susținută și de partenerii străini este data de 9 iunie. Ieri a fost termen legal pentru deciziile care s-au adoptat. Premize pentru dizolvare deja nu sunt. Niciun fel de alegeri anticipate”, a declarat Dodon, care a mai anunțat că în cîteva ore vor fi adoptate o serie de decizii în noul Parlament, care ar urma să clarifice situația.
------------------------------------
Actualizare: În Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde sunt adunaţi sute de susţinători ai Partidului Democrat, mulţi aduşi organizat, după cum relatează presa de la Chişinău, începe mitingul pro-guvernarea PD.
Au venit, înconjuraţi de bodyguarzi, liderul PD, Vlad Plahotniuc, şi vicepreşedintele democraţilor Pavel Filip.
Actualizare: Parlamentul (deputații PSRM şi ACUM) a adoptat o declaraţie prin care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare PD şi declară în afara legii Guvernul precedent condus de Pavel Filip. Declarația a fost citită de la tribuna Parlamentului de lidera PAS, Maia Sandu, învestită ieri în funcţia de premier în urma votului deputaţilor PSRM şi ACUM.
„Parlamentul Republicii Moldova constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară care a pierdut încrederea cetățenilor și comunității internaționale și, în loc să cedeze pașnic puterea, a decis să meargă la destabilizarea situației. Venim cu un apel către toți angajații instituțiilor de stat și structurilor de forță de a nu executa instrucțiunile ilegale. Să treacă de partea poporului și a instituțiilor legitime. Parlamentul Republicii Moldova declară în afara legii Guvernul precedent Filip și cere Partidului Democrat să îndepărteze mercenarii din instituțiile statului. Solicităm tuturor cetățenilor țării să nu cedeze în fața provocărilor și să nu participe la acțiunile violente și ilegale organizate de Plahotniuc și aliații săi. Contăm pe înțelepciunea celor vizați că nu vor duce țara în abisul confruntării civile”, se spune în declaraţie, reprodusă de Agora.md.
Potrivit TV 8, deputații au făcut și două amendamente la document, prin care au declarat deciziile Curții Constituționale ca fiind ilegale și au sesizat organismele internaționale despre ilegalitățile care au loc la Chișinău.
------------------------------
Actualizare: Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, a anunțat că dizolvă Parlamentul și că urmează ca alegerile anticipate să se desfășoare pe 6 septembrie. Filip a preluat interimatul președinției în baza unei decizii de duminică dimineață a Curții Constituționale. Tot CC a declarat neconstituționale toate deciziile de sîmbătă ale noii majorități parlamentare, formată din Socialiști și Blocul ACUM, motiv pentru care guvernul Filip al Partidului Democrat susține că este încă în funcție.
--------------------------------------
Actualizare: Curtea Constituțională a dat duminică o decizie prin care constată justificată suspendarea președintelui Igor Dodon din funcție, pentru că a refuză să dizolve Parlamentul și să ceară organizarea de alegeri anticipate. Mai mult, în decizia de duminică a CC se precizează că „Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.
Membri Curții Constituționale (ZdG)
------------------------------
Actualizare: Astăzi urmează să fie adoptate o serie de proiecte de legi, conform „Înțelegerii politice temporare”, semnată sîmbătă de deputații socialiști și cei ai Blocului ACUM.
În Piața Marii Adunări Naționale s-a ridicat o scenă unde se pare că va avea loc un miting al Partidului Democrat, care a rezervat piața între 5 și 9 iunie, fără a preciza pentru ce acțiuni. Democrații nu recunosc noua majoritate parlamentară creată sâmbătă, nici noul guvern condus de Maia Sandu.
Sâmbătă seară, în fața Ministerului Afacerilor Interne și a Procuraturii Generale au fost instalate corturi. Cetățenii care au venit să stea în corturi erau organizați de către fostul deputat democrat Constantin Țuțu, relatează agenția IPN. El a spus jurnaliștilor că persoanele din corturi protestează față de ceea ce s-a întâmplat ieri în Republica Moldova, după ce a fost formată o majoritate parlamentară dintre ACUM și PSRM.
------------------------------------
La Chișinău s-a constituit o nouă majoritate parlamentară între Partidul pro-rusesc al Socialiștilor și Blocul pro-occidental ACUM, care dețin împreună 61 de mandate. Sâmbătă, 8 iunie, într-o ședință extraordinară a Parlamentului, a fost ales spicherul Legislativului, Zinaida Greceanîi, care este și lidera socialiștilor, a fost ales un nou premier – Maia Sandu, copreședinta ACUM și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, precum și un nou cabinet de miniștri din reprezentanți ai ambelor fracțiuni. Noii membri ai guvernului au depus jurământul chiar în sala de ședințe a Parlamentului, iar președintele Igor Dodon, liderul neformal al socialiștilor, a semnat decretul de învestire a guvernului.
Președintele Igor Dodon și noul premier Maia Sandu au îndemnat fosta guvernare democrată să asigure transferul pașnic al puterii. Formând majoritatea parlamentară, deputații socialiști și ai blocului ACUM au semnat o declarație în care constată caracterul „capturat” al statului și se obligă să adopte un șir de legi menite să scoată instituțiile statului de sub controlul „oligarhic”. Tot sâmbătă, Parlamentul i-a demis pe directorii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, și a readus Serviciul Protecție și Pază de Stat în subordinea șefului statului.
Toate deciziile au fost adoptate în pofida anunțului făcut în dimineața aceleiași zile de către Curtea Constituțională, potrivit căreia termenul limită de formare a majorității și a guvernului expirase cu o zi mai devreme, vineri, 7 iunie. Vineri, la încheierea termenului limită stabilit de Curte, magistrații au decis să răspundă la întrebarea adresată mai demult de președintele Igor Dodon și anume începând cu ce dată șeful statului ar putea anunța alegeri anticipate, dacă Parlamentul este nefuncțional. Anterior, Dodon a spus cu diferite ocazii că, potrivit Constituției, termenul limită expiră după trei luni de la validarea mandatelor, adică duminică, 9 iunie. În decizia sa, însă, Curtea a indicat că trei luni înseamnă 90 de zile, scurtând astfel cu două zile termenul vehiculat până atunci de șeful statului și deputați. Concluzia Curții a fost respinsă de șeful statului.
Sâmbătă, magistrații Curții au emis și alte câteva decizii prin care declarau neconstituționale numirea premierului Maia Sandu și a guvernului, precum și orice alte legi și decizii ale Parlamentului. Pe de altă parte, deputații au adoptat o declarație în care acuză Curtea Constituțională de „tentativă de uzurpare a puterii de stat” în favoarea fostului partid de guvernământ al democraților și a liderului acestuia Vlad Plahotniuc.
La rândul său, liderul PD, Vlad Plahotniuc, precum și fostul premier Pavel Filip, și el un fruntaș al democraților, au declarat că nu vor admite instalarea noilor miniștri și au spus că tot ce s-a petrecut în Parlament este ilegal și că seamănă a lovitură de stat. Plahotniuc a acuzat socialiștii că ar fi finanțați din Federația Rusă, iar pe Dodon – de înaltă trădare, susținând că i-ar fi propus să semneze un acord secret privind federalizarea Republicii Moldova.
Acuzațiile liderului democraților au fost respinse de șeful statului și de socialiști. A urmat și replica vicepremierului rus Dmitri Kozak, care s-a aflat la Chișinău la începutul săptămânii trecute, în același timp cu înalți demnitari europeni și americani. Oficialul rus l-a acuzat de minciună pe Plahotniuc, spunând că acțiunile fostei guvernări „așa-zis democrate” de la Chișinău sunt „vădit criminale”. Kozak a spus că, de fapt, „Plahotniuc a propus încheierea unor înțelegeri secrete între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, cu angajamentul ultimului de a schimba diametral opus vectorul politicii externe a Moldovei de la Vest spre Est”. „Știm cu siguranță că toate aceste propuneri au fost în mod categoric respinse”, a spus Kozak jurnaliștilor, menționând că „devin și mai limpezi cerințele oamenilor, adesea cu convingeri politice opuse, privind necesitatea eliberării Moldovei de sub ocupația unui regim criminal”.
Procesul formării unei majorități parlamentare și a guvernului a fost salutat, pe parcursul zilei de 9 iunie, de reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse, Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii la Chișinău. După ședința extraordinară a Parlamentului, sâmbătă, o declarație a emis și oficiul de politică externă a Uniunii Europene, de la Bruxelles. Uniunea Europeană a îndemnat la „calm și reținere”. „Reprezentanții aleși democratic trebuie să găsească o soluție prin dialog. Uniunea Europeană își reafirmă dorința de a coopera cu Republica Moldova pentru a susține un proces serios de reforme, mai ales când vine vorba de lupta cu corupția și conflictele de interese, garantarea independenței justiției și depolitizarea instituțiilor statului”, se spune în declarația citată, amintindu-se că prioritatea Uniunii Europene este adoptarea de măsuri care să „aducă un câștig tangibil cetățenilor moldoveni”.