Linkuri accesibilitate

„Zilele acestea au fost de încercare pentru toți colegii de breaslă”


Stela Televca
Stela Televca

Jurnal săptămânal cu Stela Televca.

Născută la 28 martie 1990, la Sângerei. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat. În prezent este redactoră-șefă la portalul de știri pentru tineri diez.md.

Luni

În fiecare dimineață mă trezesc la ora 7. Chiar și așa, nu a fost o zi în care să nu întârzii la job. De ce îmi ia atât de mult timp să mă pregătesc și să ajung la birou nu știu. Dar, pentru că sunt o optimistă din fire, cred cu tărie că va veni și vremea când voi veni prima la redacție. Colegii mei dacă vor citi această frază, vor râde mult.

Așa s-a întâmplat și azi. Și pentru că în fiecare luni sunt de serviciu, adică eu sunt persoana care are grijă de știrile care apar până la ora zece, până când lumea ajunge la birou, trebuie să reușesc repede să iau micul dejun și să scriu câteva știri până începe ședința săptămânală a Primăriei Chișinău, adică până la 08.30. Urmăresc întotdeauna ședința primăriei live. Însă, din cauza evenimentelor politice care s-au întâmplat în ultimele zile în țară, urmăresc ședința doar cu un ochi, pentru că monitorizez avalanșa de informații care se schimbă practic la minut.

Reporterii Diez au ajuns la birou, iar eu deja sunt obosită. Când ajung la amiază la birou îi întreb pe reporteri cum se simt. Toți sunt obosiți, evident. Multe briefinguri, declarații, ședința Guvernului, ședința Parlamentului, demiteri și numiri, proteste. Zilele acestea au fost de încercare pentru toți colegii de breaslă, dar am fost bravi, chiar foarte. În avalanșa aceasta de informații care tot vine și vine, nici nu ne-am dat seama că s-a făcut ora 19.00.

Azi am vorbit și am glumit mai puțin ca de obicei. O întreb pe Lena dacă azi e vineri, ea îmi zâmbește și îmi spune că abia e luni. Zâmbesc și eu, dar mai mult cu tristețe. Nici nu-mi amintesc dacă am mâncat azi. Ah da, desigur, dar lunch-ul meu a durat vreo 10 minute. Seara termin de citit un roman de Kundera. Autorul mi-a fost recomandat de către colegii mei, Alex și Alina. E bun romanul. E bun acest Kundera.

Marți

Iar mă trezesc la ora 7 și iar întârzii la birou. Nimic nu e de mirare. Toți știu. Iar briefinguri, iar declarații, dar pe lângă acest fapt, astăzi este o altă zi importantă. Cei de a 12-a susțin Bacul la limba străină. Și cum noi suntem un portal de știri pentru tineri, examenele sunt specialitatea noastră. În fiecare an rugăm elevii, după ce vor ieși din sala de examene, să ne trimită exercițiile reproduse din gând. Le publicăm întotdeauna la ora 13.30, când toată lumea a părăsit deja sala examenelor.

Eu, mai în glumă, mai în serios, zic că aș mai susține odată Bacul. Lumea se uită cam straniu la mine...

Așteptăm, suntem curioși ce au avut de rezolvat în acest an și ne aducem aminte cum am susținut noi Bacul. Eu, mai în glumă, mai în serios, zic că aș mai susține odată Bacul. Lumea se uită cam straniu la mine. Între timp se face 12 și eu încep să mă plâng că mor de foame. Asta se întâmplă în fiecare zi. Noi chiar avem o glumă preferată în redacție: „Trei lucruri pe care le face Stela în birou, atunci când nu editează știri: mănâncă, mănâncă, mănâncă”.

Elevii au început deja să ne trimită exercițiile. Lena pregătește repejor ciornele, peste o oră le publicăm. Nici nu trebuie să vă mire că avem în redacție oameni care susțin în acest an Bacul, doar suntem o echipă de tineri. Când ajung la birou, ne zic că anul acesta a fost foarte ușor.

În timpul lunch-ului discutăm despre „Cernobîl”, eu încă nu am privit serialul, dar știu că e un fenomen. Pe IMDb are nota 9,6. Cred că e cea mai mare notă pentru un serial de până acum. Eu pot să discut despre filme și cărți la infinit. Dar nu prea avem timp, la 14.30 fugim repede cu operatorul la Ihub, aici filmăm pentru emisiunea noastră #FărăTolk. De această dată am invitat-o pe Alina Andronache. Am întârziat și la filmări. Alina ne așteptă deja pe loc. Interviul decurge cum nu se poate mai bine.

Vorbim mai mult de o oră. Va fi o ediție tare faină. Ne întoarcem la birou aproape de 16.00 și iar știri, știri, știri. Ies de la birou mai târziu decât de obicei. Chiar în fața biroului în fața ochilor mei se produce un accident. Este pentru prima dată când sunt martora unui accident. M-am speriat atât de tare și m-am blocat pentru câteva secunde, apoi mi-am revenit și am fugit spre omul care zăcea la pământ. S-au adunat câțiva oameni. Am scos repede telefonul din geantă să formez 112. Domnul care a avut de suferit era conștient, s-a ridicat și ne spune celor adunați că nu este nevoie să chemăm ambulanța. Însă, chiar în acele clipe, trece o ambulanță pe strada București, am oprit-o. Au ieșit doi medici și l-au convins pe domn să-i panseze rănile. Când m-am asigurat că totul este bine, am pornit încetișor spre casă. Starea de frică a trecut greu.

Miercuri

Încerc să-mi monitorizez timpul mai bine, ajung la birou cu mici întârzieri. De dimineață discuții la birou cine și ce face astăzi. Constatăm că cea mai citită știre pe Diez ieri a fost o știre despre Bac. Copiii se pregătesc de examene și caută orice informație care i-ar putea ajuta câtuși de puțin. Azi revine Alex la birou și nu reușește că intre bine în birou, că deja o sticlă de vin este deschisă. Chiar dacă evenimente și știri încă mai sunt multe, apele parcă s-au mai liniștit un pic. În redacție avem timp pentru un respiro.

La prânz discutăm despre un spot video care trebuie realizat cel târziu săptămâna viitoare. Punem la punct toate detaliile și ne apucăm de scenariu. Spre seară scenariul este deja aprobat. Căldura de afară este insuportabilă, iar în birou lumea e împărțită în două tabere. Cei cu: „aprinde un pic aerul condiționat, că nu mai pot de căldură, și cei cu: oprește-l că am să răcesc”. Fix ca oamenii din transportul public. Dar ajungem la un numitor comun și toată lumea e mulțumită. Azi ies din birou mai devreme decât de obicei. Merg în ospeție la o colegă de facultate și finuța mea. Vorbim mult, ne aducem aminte de anii de facultate, râdem, între timp Magda aleargă prin casă, are atâta energie, că tocmai obosesc doar privind-o. Ajung acasă după 12.

Joi

Ajung la birou de dimineață și încep să editez repede știrile care au fost publicate până acum. Pe una din rețelele de socializare dau de o postare interesantă și le spun colegilor că dacă fac din asta știre, va fi cea mai populară din această zi. Postarea este de fapt părerea unui preot despre protestatarii care stau de câteva zile în corturi.

La feminizarea funcțiilor trebuie și vom ajunge în viitorul apropiat, orice ar spune filologii....

Descopăr o nouă aplicație în telefon. Și toată lumea râde, pentru că ei deja o folosesc de ani buni. Eu și tehnologiile nu ne împăcăm deloc. Rutina din birou continuă. La 17.00 facem ședință și discutăm prioritățile noastre pentru zilele următoare. Fiecare știe ce are de făcut și se apucă de lucru. La 18.00, urmăresc live un eveniment care dezbate un subiect foarte interesant pentru mine. Este vorba despre feminizarea funcțiilor. Noi suntem una dintre primele instituții media care a început să folosească funcțiile la feminin. Constat că ar fi fost tare bine dacă invitau pe cineva de la Diez ca vorbitor, întrucât atunci când am început a folosi feminizarea funcțiilor am avut un feedback tare interesant din partea cititorilor. Dezbaterea durează mai mult de o oră. La feminizarea funcțiilor trebuie și vom ajunge în viitorul apropiat, orice ar spune filologii.

Vineri

Ajung azi la birou la amiază. În redacție e gălăgie. Când suntem toți întotdeauna e așa. Vorbim, glumim, râdem, e o forfotă fără întrerupere. Cred că redacția noastră se deosebește de celelalte. Aici suntem mai mult prieteni decât colegi. Aproape de prânz ajunge și Valeria, reportera noastră, care astăzi a susținut teza de licență. A luat zece, evident. Tot azi, cei de a 12-a au examen de profil. Umaniștii au scris la istorie, iar realiștii – matematica. Așteptăm ora 13.30 să publicăm testele.

Exercițiile ne sunt trimise de către elevi, din această cauză ar putea să nu fie exacte. Pe la 14.00 avem o dezbatere în redacție, despre spotul care trebuie să-l realizăm. Acum nu mai suntem siguri dacă scenariul este bun. Îl punem în dezbateri din perspectiva egalității de gen. Ajungem la concluzia că ar trebui modificat scenariul. Nu se lasă fără supărări, dar asta e. Astăzi e mai mult o zi creativă pentru mine, lucrez la editarea următoarei ediții #FărăTolk.

La 17.30 Partidul Democrat organizează un briefing, unde anunță că se retrage de la guvernare. Cred că vor fi multe reacții, și declarații oficiale. A fost o săptămână grea. Ne așteaptă un weekend și mai greu cu multe evenimente. Trebuie să le reușim pe toate.

XS
SM
MD
LG