Linkuri accesibilitate

Zinaida Greceanîi: „Trebuie să știm să prietenim cu toți, în interesul Republicii Moldova”


Fostul premier Zinaida Greceanîi, președinta PSRM
Fostul premier Zinaida Greceanîi, președinta PSRM

Europa Liberă oferă posibilitate tuturor competitorilor înscriși în circumscripția naţională să-și prezinte aspecte din programul electoral. Partidul Socialiștilor ocupa poziția a patra în buletinul de vot. Lista PSRM are 54 de candidați. Lidera formațiunii, Zinaida Greceanîi, prezintă oferta electorală a socialiștilor:

Un interviu cu Zinaida Greceanîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:17:14 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cu ce ofertă vine Partidul Socialiștilor în această campanie?

Zinaida Greceanîi: „Pe data de 26 decembrie, la ședința Consiliului Republican am aprobat platforma politică a Partidului Socialiștilor cu care vom merge în campania electorală. Această platformă electorală este bazată pe un program de dezvoltare social-economică a țării pentru următorii patru ani și este elaborată de către specialiști: economiști, sociologi, politologi și aceasta este un program de guvernare. Toate inițiativele pe care le-am promovat noi până în prezent și pe care, din păcate, guvernarea le-a respins cu mare ardoare, unele le-a copiat, le-a plagiat și noi am votat pentru ele, am spus că, indiferent cine le promovează, dar dacă sunt inițiative bune, fiindcă ale noastre au fost respinse, ei au venit cu aceleași inițiative.”

Europa Liberă: Ce promiteți?

Zinaida Greceanîi: „Noi promitem în ceea ce ține de domeniul social: și pensii decente, și salarii decente, majorarea salariilor, practic, de două ori și de două ori majorarea pensiilor și asta este bazat pe o dezvoltare economică a statului, fiindcă poți să faci promisiuni sociale, dar, dacă nu ai o viziune economică cum să dezvolți economia țării, promisiunile sunt deșarte.”

Europa Liberă: Dar din economie unde pot fi găsiți bani?

Zinaida Greceanîi: „Banii, în primul rând, cei care sunt în țară trebuie să fie aduși la buget și să nu nimerească în buzunare private și în fonduri private. Asta este foarte important și lucrul acesta, credeți-mă pe mine ca fost ministru al Finanțelor, știu cum să-l fac și am mai făcut lucruri de acestea. Al doilea: economia noastră astăzi, din păcate, este bazată pe consum și pe import. Economia trebuie s-o reorientăm și să fie o economie bazată pe producere și pe export; export indiferent în care stat. Lucrul acesta este foarte important pentru Moldova, care este o țară mică și care se află între două blocuri economice foarte mari – Uniunea Euroasiatică și Uniunea Europeană – și de lucrul acesta trebuie să știm să profităm, dar pentru asta noi trebuie să avem o guvernare de oameni profesioniști, oameni stataliști, care știu să apere interesele propriului stat și ale propriului popor.”

Europa Liberă: Această cetățenie, care a fost scoasă de vânzare, poate să aducă bani în haznaua statului?

Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi

Zinaida Greceanîi: „Lucrul acesta nu este un moment decisiv pentru Republica Moldova. Noi trebuie să avem o cooperare de producere, unde și investitorii străini să aibă interesul să vină să investească, să facă locuri de muncă aici, să facă producerea și să exporte în toată lumea: și în Est, și în Vest. Acesta este interesul nostru și asta poate salva economia Moldovei, și asta poate aduce noi locuri de muncă, nu noi locuri de muncă pur și simplu bazate pe o prelucrare oarecare, fiindcă și astăzi avem lucrul acesta, dar valoarea adăugată nu rămâne aici. Chiar și acel puțin pe care noi îl producem din agricultură, noi exportăm materie primă și nu exportăm produsul finit. Așa este cu grâul. Grâul se exportă, iar noi suntem nevoiți să importăm grâu ca să aibă fabricile de prelucrare, acei care se ocupă cu morăritul să importe grâu ca să-l prelucreze, dar al nostru grâu îl exportăm. Tot așa este cu floarea-soarelui. Exportul florii-soarelui anul trecut a crescut de trei ori, dar importul de ulei din floarea-soarelui a crescut de nouă ori. Iată în ce am transformat noi economia asta. Ce ține de domeniul politic, sigur că în platforma noastră este păstrarea statalității Republicii Moldova, fiindcă tentative de a lichida Republica Moldova sunt tot mai multe și mai multe. Neutralitatea Republicii Moldova este foarte importantă. Noi trebuie să cultivăm și patriotismul în copiii cei mici care sunt la grădiniță, la școală și asta se cultivă și în fiecare familie. De aceea, eu cred că este foarte important ceea ce a fost și inițiativa dlui președinte al Republicii Moldova, dl Igor Dodon, să studiem în școli istoria Moldovei, ceea ce ar fi un moment educativ și sigur că creștinismul și toate celelalte noi asta trebuie să știm să cultivăm în cetățenii noștri, trebuie să știm să-i apărăm pe cetățenii noștri și dacă vorbim de democrație, atunci noi astăzi suntem la dvs. în studio, toată presa trebuie să aibă acces liber absolut la tot și nu să fie telecomanda ceea de la televizoare la cineva în mână și să ne dicteze nouă ce noi trebuie să privim la televizor, inclusiv dacă vorbim, fiindcă aici au fost și cu canalele rusești, că parcă se interzice propaganda, dar trebuie să le dăm voie cetățenilor să privească ceea ce-i interesează pe ei. Și sunt multe momente de genul acesta pe care noi trebuie să le vedem. Și parteneriatul strategic, noi trebuie să știm să prietenim cu toată lumea, nu să prietenim cu cineva împotriva cuiva.”

Europa Liberă: Dar votul va avea și o miză geopolitică?

Zinaida Greceanîi: „Noi nu trebuie să punem accentul pe geopolitică, noi trebuie să spunem cine sunt partenerii noștri strategici. Și lucrul acesta e important și aici, în primul rând, iese pe primul plan economia statului. Nu trebuie să luăm niște decizii absolut politice, dar trebuie să vedem unde este interesul nostru economic, dar trebuie să știm să prietenim cu toți în interesul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Parteneri strategici cine sunt?

Zinaida Greceanîi: „Până nu demult, până în 2009 partenerul strategic a fost economic totuși Federația Rusă. Și trebuie să restabilim parteneriatul acesta. Dl președinte Dodon, datorită înțelegerii cu președintele Federației Ruse, deja face foarte multe lucruri ca să fie restabilite aceste relații economice bune și cred că pe viitor ne va reuși lucrul acesta să-l facem, dar interesul trebuie să fie în toate statele, numai că trebuie să vedem unde este. Eu tot timpul am spus și am s-o spun de nenumărate ori: guvernarea trebuie să meargă pe cărărușa ceea care este bătătorită de agenții economici și de către populație.”

Europa Liberă: Restricțiile acestea au șanse să fie ridicate?

Zinaida Greceanîi: „Da, dar sigur că pentru asta trebuie să știm să discutăm, fiindcă înțelegerile bune care sunt între doi președinți, de fapt, asta trebuie s-o facă Guvernul, asta este funcția Guvernului.”

Europa Liberă: Dar ați văzut reacția premierului rus Dmitri Medvedev, care a tălmăcit altfel această decizie?

Zinaida Greceanîi: „Eu cred că asta este pur și simplu relațiile dintre Ucraina și Federația Rusă și absolut nu se referă la Republica Moldova. În Republica Moldova unele produse au nimerit pur și simplu în foarfeca aceasta din relațiile dintre două state. Sunt două state mari și ele se vor clarifica. Noi, moldovenii, trebuie să fim mai deștepți.”

Europa Liberă: Dar în afară de Rusia ar mai trebui să aibă parteneriate strategice Republica Moldova cu cine?

Zinaida Greceanîi: „Republica Moldova trebuie să aibă bunele relații și bunele parteneriate cu toată lumea, cu toate statele, inclusiv cu Uniunea Europeană noi nu trebuie să pierdem relațiile cele care deja s-au stabilit, dar trebuie să le întărim și să știm și să le dezvoltăm și pe altele și cu alte state.”

Europa Liberă: Ați văzut că se acreditează cu insistență ideea că, dacă ajung socialiștii la guvernare, vor renunța la Acordul de Asociere, îl vor denunța, vor răci relația moldo-comunitară?

Zinaida Greceanîi: „Nu au de gând socialiștii să facă lucrul acesta. Noi suntem un partid pro-prezidențial, ceea ce menționează dl președinte al republicii ales de către tot poporul, că noi trebuie să avem bunele relații cu toată lumea și să nu prietenim cu cineva împotriva cuiva. Noi absolut susținem ideea aceasta și noi facem absolut totul ca să avem bunele relații. Eu vreau să spun că noi avem relații cu 12 partide din alte state străine, încheiate acorduri de colaborare între partide și lucrul acesta ne permite să menținem această relație și este o temelie pentru următoarea guvernare, fiindcă noi deja la nivel politic, la nivel de partide avem stabilite aceste relații.”

Europa Liberă: Deseori cetățenii spun că nu ar exista o diferență între felul cum conduc partidele de stânga sau cele de dreapta. Există această diferență?

Zinaida Greceanîi: „Eu cred că există această diferență, există diferență în ceea ce spun. Nu știu dacă-s de stânga sau de dreapta, în Moldova cred că mai mult trebuie de axat pe cine sunt persoanele celea care conduc și ce promovează persoanele respective – promovează ideea menținerii statului Republica Moldova sau promovează ideea „dați-ne bani și noi o să facem sub dictatul altui stat ceea ce-și dorește altcineva”.”

Europa Liberă: Sunt cunoscute cazuri de corupere a deputaților, lumea îi critică mult pe aleșii poporului, care, așa cum spun alegătorii, se vând ca mărarul și pătrunjelul la piață. Cum poate fi stopat acest traseism politic și dacă vă este teamă ca nu cumva în viitorul Parlament ar putea cineva din colegii Dvs. socialiști să treacă într-o altă tabără?

Zinaida Greceanîi: „Hai să zicem că deputații respectivi umblă, mai este o vorbă la moldoveni: „ca sita la cumătra”, traseismul acesta politic poate fi oprit doar prin lege. Inițiativa legislativă a fost propusă și de dl președinte, noi am susținut. Sigur că la majoritatea parlamentară de astăzi nu-i este convenabil. Parlamentul care pleacă în istorie deja nu este acea componență a Parlamentului pentru care cetățenii au votat în 2014. De fapt, Parlamentul acesta n-a avut nicio temelie legală ca el să ia decizii, fiindcă în așa componență au apărut și partide pentru care în Parlament componență, grupuri politice sau, mai bine zis, fracțiuni întregi de 10-11 persoane pentru care nimeni n-a votat. Ei nici n-au participat în alegerile parlamentare din 2014 și doar prin modificarea legislației acest traseism politic poate fi oprit și noi pledăm pentru lucrul acesta. Sperietori de genul acesta că, „uite, de la socialiști au să se ducă atâția” au fost și când am ajuns noi în Parlament. Imediat după ce au fost cunoscute în 2014 rezultatele alegerilor, pe noi tot ne speriau: „Uite, la voi sunt 10 deputați care imediat au să plece”. Practic, toată fracțiunea a rămas intactă. Da, am avut pierdere de o persoană, dar persoana respectivă s-a comportat cum s-a comportat și noi singuri am spus: „Noi persoane care nu se supun disciplinei politice în partid, la noi există disciplină politică, noi suntem colegi, dar suntem aceeași echipă”.”

Europa Liberă: Această nouă reformă electorală, care a fost votată de către socialiști și democrați și presupune votul mixt, continuă să fie criticată de mulți alegători. Regretați că ați votat pentru acest sistem electoral?

Zinaida Greceanîi: „Dar noi cum putem să regretăm? Asta a fost doar inițiativa socialiștilor, votul mixt, despre lucrul acesta încă pe atunci președintele Partidului Socialiștilor, dl Dodon, a vorbit încă în 2011, când s-a relansat Partidul Socialiștilor la congresul partidului, asta era și în platforma noastră electorală. Noi am vorbit că trebuie modificat sistemul electoral, de la cetățeni oricum a fost solicitarea: „Noi vrem să avem un deputat pe care noi l-am ales în circumscripția noastră”. Ei, de fapt, spuneau „pe raion”. Asta mi-au spus-o și mie și nu o singură dată, și în 2009, și în 2010, și în 2014 – „să avem un deputat pe care noi să știm că îl întrebăm pe dânsul și care este responsabil de teritoriul acesta al nostru”. Prin votul acesta, prin sistemul mixt noi păstrăm și alegerea după partide, fiindcă noi nu putem să lichidăm partidele, cum au vrut cineva, unii din oponenții noștri, de aceea ideea aceasta și această inițiativă noi am promovat-o și noi considerăm că este un lucru foarte bun. Cu atât mai mult, este un lucru bun, fiindcă circumscripții uninominale sunt create și pentru diaspora noastră de peste hotare, care trebuie să aibă de asemenea acces la vot și sunt trei circumscripții pentru diaspora noastră de peste hotare. Noi avem candidați pe fiecare circumscripție și plus două circumscripții pentru Transnistria, ceea ce este un prim pas politic spre reintegrarea țării, fiindcă doi deputați aleși de pe circumscripțiile din Transnistria vor fi în Parlamentul Republicii Moldova. Deja este un pas poate mic, foarte mic, fiindcă problema este mult mai dificil de a fi soluționată, dar prin acești pași mici, inclusiv politici, poate fi soluționată problema. De aceea, noi regrete nu avem. Noi avem candidați care sunt ai noștri, care sunt, absolut toți candidații noștri sunt sub simbolica partidului, sub steluță, noi aici nu avem niciun fel de regrete.”

Europa Liberă: Dar această nouă reformă electorală nu va îngreuna crearea unei coaliții după alegeri?

Zinaida Greceanîi: „Nu cred. În primul rând, e prea devreme să vorbim de coaliție, fiindcă Partidul Socialiștilor a luat decizia de a merge în această campanie electorală. Noi avem toți 55 de candidați pe lista de partid, adică cu 5 în rezervă și 51 în circumscripțiile uninominale; noi avem șanse reale pe toate circumscripțiile și noi o să luptăm pentru ca să obținem majoritatea parlamentară.”

Europa Liberă: Dacă nu ajungeți să aveți 50 + 1 în Parlament, trebuie să vă gândiți cu cine creați o coaliție?

Zinaida Greceanîi: „Scopul nostru este să obținem majoritatea parlamentară și lucrul acesta este absolut real.”

Europa Liberă: Dar o să vă împăcați și cu gândul că puteți rămâne în opoziție?

Zinaida Greceanîi: „Despre asta putem să vorbim mai încolo, despre lucrurile reale, fiindcă Partidul Socialiștilor, dacă astăzi este cel mai văzut și mai cunoscut în teritoriu, asta înseamnă că noi campania electorală nu am terminat-o după alegerile prezidențiale, chiar după 2014, și suntem permanent lângă cetățeni, informăm cetățenii, unde putem punem umărul și-i ajutăm pe cetățeni, pe comunitatea respectivă și lucrul acesta o să-l facem permanent.”

Europa Liberă: În ziua alegerilor urmează să aibă loc și un referendum. Ce punct de vedere împărtășiți Dvs.?

Zinaida Greceanîi: „Despre micșorarea numărului de deputați a vorbit președintele republicii și a fost inițiativa dlui președinte de a se pune acest referendum consultativ pe data de 24 septembrie 2017. Dacă ar fi fost atunci petrecut referendumul consultativ, mai era timp de un an și ceva de modificat Constituția. Noi înțelegem oricum că după referendumul consultativ trebuie să fie o majoritate absolută constituțională de 67 de deputați, care trebuie să voteze pentru micșorarea numărului de deputați, fiindcă asta este modificarea Constituției.”

Europa Liberă: Și acest lucru este valabil pentru următoarea legislatură?

Zinaida Greceanîi: „Pentru următoarea, nu pentru această legislatură care urmează acum să fie votată pe 24 februarie.”

Europa Liberă: Dar ce le spuneți Dvs. alegătorilor despre acest referendum?

Zinaida Greceanîi: „Fiecare alegător urmează să-și aprobe propria decizie. Noi, partidul, ca și concurent electoral pentru acest referendum nu ne-am înscris, fiindcă doar pur și simplu guvernarea a vrut probabil în această campanie electorală parlamentară să mai încurce cumva lumea, s-o mai buimăcească de cap.”

Europa Liberă: Și de ce socialiștii vor la putere?

Zinaida Greceanîi: „Noi avem pregătită echipa. Noi știm cum să păstrăm statalitatea Republicii Moldova, noi știm cum să promovăm reformele, reforme sunt necesare și economice, și sociale, dar acele care...”

Europa Liberă: Dar sunt amenințări la adresa statalității?

Zinaida Greceanîi: „Noi am propus nu o singură dată să fie interzise structurile unioniste, fel de fel de manifestări unioniste, fiindcă aceștia amenință statalitatea Republicii Moldova și statalitatea Republicii Moldova este amenințată prin faptul că guvernarea nu utilizează corect sursele atât interne, cât și externe. Eu ca finansist nu o singură dată am spus: orice sursă externă trebuie să aibă o destinație specială și să fie utilizată doar pentru destinația specială și nu pentru finanțarea deficitului bugetar, fiindcă asta substituie sursele interne bugetare, care trebuie să nimerească în buget și să nu nimerească în altă parte, să zicem în fonduri private sau în diferite structuri private. Plus la aceasta, sigur că există amenințări. Se mai întâmplă un moment de acesta ca furtul miliardului, cu care s-a proslăvit Republica Moldova în toată lumea. Într-o țară atât de mică să scoți din sistemul bancar un miliard de euro și să-l mai pui pe seama cetățenilor acest miliard, care pe parcursul a 25 de ani trebuie să fie întors și plus la aceasta anual din buget banii ceia în loc să se ducă în sfera socială, se duc pentru rambursarea în rezervele valutare ale Băncii Naționale de unde au fost sustrași bani. Sigur că lucrul acesta este o amenințare, fiindcă dacă țara o bagi în groapa datoriilor, să ne aducem aminte de anii ’90, când, practic, când țara a fost, la începutul anului 2001 țara era în pragul default-ului financiar și când a fost necesar de depus foarte multe eforturi ca s-o scoatem din acest default financiar. Și atunci când tu nimerești în groapa datoriilor externe, atunci sigur că ție îți dictează din exterior ce trebuie să faci la tine în țară.”

Europa Liberă: Adversarii politici v-au învinuit că aveți și Dvs. credite luate de la BEM.

Zinaida Greceanîi: „Eu nu am niciun fel de credite luate de la BEM, eu am avut un credit luat în 2004 de la Fincombank pe care l-am achitat până în anul 2017, până în luna iulie, pentru casa pe care am construit-o. Altfel niciun fel de credite nu am luate și nici familia mea n-a luat niciun fel de credite. Speculările acestea tot timpul apar în prag de campanie electorală.”

Europa Liberă: Dl Voronin e cel care v-a criticat cel mai mult.

Zinaida Greceanîi: „Dl Voronin să se uite la el, știe foarte bine ce fel de credit eu am avut și niciun fel de credit de la Banca de Economii n-am avut și asta nu poate să mi-o pună nimeni în cârcă.”

Europa Liberă: Și în încheiere: votul cetățeanului poate fi cumpărat?

Zinaida Greceanîi: „Eu foarte mult sper că cetățenii noștri sunt cetățeni înțelepți, ei s-au săturat de guvernarea aceasta și vor o schimbare și eu sunt sigură că cetățenii vor produce această schimbare, chiar dacă sunt deseori poate speriați cumva că „uite, dacă nu votezi pentru acela, rămâi fără pensie sau dacă nu votezi pentru acelălalt, pierzi locul de muncă, sau dacă nu votezi un partid care-i place cuiva...”, fiindcă sperietori de acestea sunt. Noi pe nimeni nu speriem cu nimic, noi nu facem promisiuni deșarte, noi le spunem cetățenilor ceea ce este în realitate. Și eu cred că cetățenii pot să cântărească cine se rupe la guvernare, cine au fost la guvernare în acești ultimii nouă ani de zile și cum sistemic au distrus țara. Concluzia pot să și-o facă.”

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG