Liderul PPDA, Andrei Năstase, a anunțat că va candida la președinție la alegerile din toamnă la care, potrivit sondajelor de până acum, principalii favoriți ar fi șeful statului, Igor Dodon, și lidera PAS, Maia Sandu. Cum trebuie să fie politicianul care poate deveni președinte al Republicii Moldova în 2020? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
* * *
E timpul ca Republica Moldova să aibă un președinte onest, demn, curajos, inteligent și patriot. Oamenii cu care am discutat la Drochia vor în fruntea țării o persoană incoruptibilă, cumpătată și spun că președintele trebuie să fie un model de cinste și nu poate avea un alt stăpân decât propria națiune, dar dorința ca la cârma țării să fie un bun gospodar este exprimată de mai mulți interlocutori.
– „Un lider gospodar să fie. Dar „tătuc”, ce Stalin? Mulți nici nu știu cine a fost Stalin și dacă văd la televiziunile acestea din țările din spațiul post-sovietic, din SNG (CSI), sigur că au să-l vrea pe Putin, pe Dodon, mai știu eu, pe Lukașenko, ei în părțile acestea nu văd lideri acolo, ce fac, ce construiesc...”
Europa Liberă: Dar tot în spațiul acesta ex-sovietic a reușit să ajungă lider național Saakașvili în Georgia, acum în Ucraina Zelenski se bucură de popularitate.
– „Se consideră lider național Zelenski!”
Europa Liberă: Și de ce în Moldova liderul acesta apare greu?
– „O să fie. Ar fi ca persoana dnei Maia Sandu, apoi ar fi bine, dar, cu părere de rău, televiziunile acestea antinaționale varsă zoi asupra celor care au meritat să fie în fruntea țării. Și oamenii văd, aud toate acestea și gândesc că așa este. Dacă ar fi să poarte răspundere toți aceștia care spun la televizor neadevăruri, atunci nu s-ar întâmpla așa ceva. Dar așa, dacă ei spun fel de fel de măgării, că eu când le aud mi se ridică părul...”
Valentina Ursu, Europa Liberă, a ajuns cu microfonul aici, la Drochia, și încercăm să culegem mai multe opinii referitoare la importanța alegerilor din toamnă. Ce așteptări aveți de la acest scrutin?
– „Da” eu nu vreau să fie alegeri! De-atâta că milioane au să risipească, dar de ce să nu adauge la pensionari? Să adauge pensia la pensionari, dar nu să facă iarăși, că acolo milioane au spus că au să risipească.”
Europa Liberă: Dar expiră mandatul lui Igor Dodon și urmează să alegeți următorul șef de stat.
– „Pe Dodon o să-l alegem. Pe Dodon!”
Europa Liberă: De ce?
– „De-atâta că el a făcut oleacă, iaca, de când o intrat, eu văd că-i mai bine. Mi se pare că pe bun drum s-a pornit.”
Europa Liberă: Și unde trebuie să ajungă?
– „Unde să ajungă? La bine! Văd că spun că au să deschidă zavoade (fabrici), tragem nădejde că o să fie bine, poate va fi bine cu dumnealui. Văd că așa, când vorbește, îi maladeț (bravo), dar m-am dus și nu m-au lăsat să intru la dânsul, că am fost...”
Europa Liberă: Dar pentru Dvs. contează dacă Moldova se apropie de Est sau de Vest?
– „Să ne împăcăm cu toți, dar să fie Moldova. Noi am fost Moldova. Mol-do-va! Eu de când mă țin minte, și mama, și tata – Moldova, că vedeți că nu știu care și cu cine să fie. Unul vrea cu Moldova, unul vrea cu Rusia, unul vrea cu România, unul cu Europa, care și încotro. De-atâta că toți fură care și încotro, bănci fură, țara fură, toți fură, dar pe nimeni nu-i sudesc (judecă), dacă-i sudesc, le dă drumul.”
Valentina Ursu, Europa Liberă, a poposit cu microfonul aici, în nordul Moldovei, la Drochia, și întrebăm localnicii despre miza scrutinului prezidențial.
– „Aș vrea să avem în fruntea poporului în președinte care să conducă onest și să aibă frică de Dumnezeu înaintea poporului pe care îl conduce, să nu aibă ale lui interese, să nu aibă ale lui partide. Dacă a ajuns prezident, el trebuie de-amu să meargă pentru toți, că și acel care nu l-a ales îi tot om și toți am trăit și trăim. Lumea așteaptă mult, numai că puțin primește. Îi alegem, fiecare spune că o să facă frumos, că o să facă bine, dar când ajunge la putere nu face. Poate de făcut așa o lege ca din ce spune el măcar ceva să facă pentru popor, că poporul crede într-însul ca în Dumnezeu, ca în Iisus Hristos, dar când ajunge să facă ceva, el spune că nu poate, că cineva îl încurcă...”
Europa Liberă: Dar ce calități trebuie să aibă acea persoană politică care își dorește acest fotoliu de președinte?
– „Trebuie mult să creadă în Dumnezeu, să aibă frică de lege ca să știe că, dacă a spus, trebuie să facă.”
Europa Liberă: Dvs. atunci când aruncați buletinul de vot în urnă, vă gândiți la persoană, la partid, la promisiune, la ce vă gândiți?
– „Eu mă gândesc că el o să facă mai bine. Noi așteptăm mai bine, dar binele nu se vede.”
Europa Liberă: Dar pentru Dvs. contează dacă el e cu viziuni pro-Moscova sau pro-Occident?
– „Mai mult cu Europa, eu aș zice.”
Europa Liberă: Ce importanță au alegerile prezidențiale din toamnă?
– „Pentru popor – nicio importanță. Lumea este foarte dezamăgită, pentru că nu-i nicio schimbare. Miliardul nu s-a găsit, cei care era nevoie să fie pedepsiți, nu au fost pedepsiți.”
Europa Liberă: Ce așteptați să facă un conducător de țară?
– „Un conducător, în primul rând, trebuie să crească bunăstarea poporului. Dar la noi, vedeți, tineretul pleacă, Moldova e populată numai de oameni în vârstă și pensia au promis că o să se mărească, dar se mărește o dată în an cu 3%. Asta, ce-i pensie?”
Europa Liberă: Pentru Dvs. este greu să știți cui să-i dați votul?
– „Pentru mine, nu. Eu știu cui să i-l dau.”
Europa Liberă: Și viitorul Moldovei îl schimbă doar o singură persoană care-i în fruntea țării sau întreagă națiune?
– „Nu, nu! Întreaga națiune schimbă situația în frunte cu un conducător normal, adică necorupt, care are capacități de a conduce o țară.”
Europa Liberă: Liderul acesta apare el sau cetățenii îl caută?
– „Cetățenii îl caută... Pentru că din colțișorul nostru de rai s-a făcut o gunoiște. Cândva a fost un colțișor de rai Moldova. Veneau liderii din toate țările și se minunau ce frumusețe era prin viile Moldovei, livezile Moldovei, dar acum îi numai pârloagă și atât. Uitați-vă la țară ce se face. Îi dezastru la țară! Nu mai auzi nici un râs, nici un plâns de copil, nici un hămăit de câine, doamnă! Unde și unde, câte un moșneag în cârjă. Atât!”
Europa Liberă: Și depopularea asta e consecința sărăciei?
– „Da, da, consecința sărăciei!”
Europa Liberă: Sau a lipsei de încredere în clasa politică?
– „Păi, dacă nu ai încredere în clasa politică, dezastrul care este în țară și sărăcia au dus la aceea că tineretul pleacă.”
Europa Liberă: Dacă în fruntea țării ajunge o persoană care să poată să schimbe situația, cei plecați vor reveni?
– „Nu cred. Cei care îs stabiliți de ani buni, nu cred.”
Europa Liberă: Dar uneori nu sunt exagerate așteptările de la cel care conduce Republica Moldova, pentru că el are împuterniciri limitate?
– „Păi trebuie să n-aibă împuterniciri limitate cel care conduce țara.”
Europa Liberă: Moldova astăzi e un stat cu regim parlamentar, parlamentul e cel care decide.
– „Da, dar noi avem parlament acum? Vedeți, partidele se dezbină, vine un partid, se dezbină în trei, pe urmă se adună și până la urmă nu iese nimic. Să dea Domnul să fie ceva! Eu personal îmi iubesc țara mea. Am mai fost și peste hotare, dar îmi iubesc țara mea.”
– „Au furat țara pe-un capăt. Și iacă-tă lumea șede și iaca cum se vinde. Pentru 1 leu aici șed. Așa-i frumos, așa-i bine? Nu s-au gândit la omul acela... Măi, ia și tu, că ești la conducere, și eu să fiu acolo aș lua, dar așa, oleacă, oleacă și pentru lume să fie și lumea să fie sătulă. D-apoi așa cum?”
– „Suntem bătrâni și noi n-avem nicio putere, tineretul s-a dus și n-are cine să ne ajute, n-are cine să ne ajute.”
Europa Liberă: Dar mereu trebuie să lupți pentru drepturile tale, pentru idealurile tale.
– „Trebuie să luptăm, dar nu putem lupta.”
– „Ca să luptăm să fie bine, trebuie să luăm ciocanele și furcile, dar nu suntem uniți.”
Europa Liberă: Cum vedeți viitorul Moldovei?
– „Așteptăm de la Maia întâi, de la PAS.”
Europa Liberă: Și veți merge la vot?
– „O să mă duc!”
– „O s-o înaintăm, dacă o să facă bine.”
Europa Liberă: Pe cine?
– „Pe Maia, pe Maia o s-o înaintăm mai departe.”
Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. în fruntea Republicii Moldova, ce ați face?
– „Dacă aș avea de unde, apoi aș da și la pensionari, și la nevoiași...”
– „D-apoi trebuie să te stărui, trebuie să te stărui să ai, să șezi la putere, să faci tot ce trebuie și să ai, că la noi au fost tare mulți bani și Dodon aista și cu Plahotniuc, ei au mâncat dintr-o bucățică și-s toți tălhari acolo, îs totuna.”
Europa Liberă: Cât de importante sunt pentru Dvs. alegerile prezidențiale de la toamnă?
– „Ei pentru dânșii fac toate celea.”
Europa Liberă: Cum ar trebui să fie șeful statului ca cetățenii să aibă încredere și în instituția prezidențială, și în acea persoană?
– „Trebuie să fie un om ca lumea, să nu spună minciuni, că aista numai minciuni spune Dodon. N-a făcut nimic, nu se vede nimic să facă.”
Europa Liberă: Cât de importante sunt alegerile din toamnă pentru cetățenii Republicii Moldova?
– „Ei să se apuce de lucru ar fi mai bine și să facă bine pentru oameni.”
Europa Liberă: Ce președinte vă doriți Dvs.? Cum să fie acea persoană?
– „Să vă spun cinstit, în niciunul nu am încredere, fiindcă ei promit, dar de făcut nu fac nimic.”
Europa Liberă: Dar ce ar trebui să facă un șef de stat?
– „Ar trebui să aibă grijă de popor.”
Europa Liberă: Ei toți spun că sunt cu grijă la cetățean.
– „Apoi ei îs cu grijă pentru dânșii, pentru neamurile lor, dar pentru oameni n-am văzut niciodată să fie. Plătești polița și când ajungi la spital, trebuie să plătești. Unde mai este așa ceva?”
Europa Liberă: Dar la alegeri o să mergeți?
– „O să ajungem și o să vedem.”
Europa Liberă: E greu să știi cui să-i dai votul?
– „Da.”
Europa Liberă: Cât de importante sunt alegerile prezidențiale pentru cetățenii Republicii Moldova?
– „Sunt importante, dar ce folos, că nu se aleg cum trebuie? Numai minciuni, numai minciuni și fac ce vor.”
Europa Liberă: Cine ar merita să conducă țara?
– „Maia Sandu să fi fost, apoi ea avea să facă ceva, dar așa, iaca, aista a venit și o kidănit-o (a păcălit-o) și gata.”
Europa Liberă: În toamnă o să mergeți să votați?
– „D-apoi cum dară? Măcar pentru copii, pentru nepoți.”
– „Aici nu-i ce, e hoție, e al doilea Plahotniuc.”
– «Я за Додона. Он вот такой вот мужик, всё нормально.» („Eu îl voi vota pe Dodon. E un bărbat care merită, totul este în regulă.”)
– „Aceștia fură!”
Europa Liberă: 2020 este un an electoral, va trebui ales următorul președinte de țară. Cine trebuie să-l aleagă – cetățenii prin vot direct sau deputații în parlament?
– „Numai cetățenii, ei dacă îl aleg, ei se împart cu banii acolo, ei se plătesc, dar țăranul nu primește nimic din asta.”
Europa Liberă: Până acum, câți șefi de țară a avut Moldova?
– „Câți a avut, toți au fost între dânșii cumpărați.”
Europa Liberă: Numiți-i. Cine a condus Moldova?
– „Snegur, Lucinschi, Voronin și, acum, Dodon.”
Europa Liberă: Vă mai amintiți cine a fost ales prin vot direct și cine în parlament?
– „Prin vot direct au fost aleși Voronin și Lucinschi.”
Europa Liberă: Dl Voronin și dl Timofti au fost aleși în parlament.
– „Da, da, da... Ei, mai uit și eu.”
Europa Liberă: Și prin ce s-a deosebit dacă a fost ales de cetățeni sau de parlament?
– „Tot ei între dânșii se împart acolo. Acolo om cinstit nu-i, acolo trebuie reforma făcută și aleși alții.”
Europa Liberă: În Republica Moldova, regimul este parlamentar. Ce prerogative are președintele și ce poate să facă șeful statului?
– „Fiindcă parlamentul conduce, președintele nu are niciun drept la nimic, numai cât să dea niște medalii acolo, niște bomboane și atâta-i tot.”
Europa Liberă: Dar cetățenii au mari așteptări, să le ridice pensii, salarii.
– „Da, cetățenii așteaptă de la dânsul.”
Europa Liberă: Președintele pe ce drum trebuie să ducă Republica Moldova?
– „Să ducă pe drumurile cât mai în folosul țăranului.”
– „Să se uite cu fața la țăran, nu cu spatele, dar cu fața...”
Europa Liberă: Dar ce calități trebuie să aibă șeful statului?
– „Calități... Inimă, inimă și să privească cu ochi limpezi la norod, la noi, oamenii de la țară.”
Europa Liberă: Cetățenii își caută un lider național?
– „Căutăm, dar, mă rog, tot ei se pun acolo între dânșii.”
– „Dacă nu ne dă voie nimeni ca să aleagă norodul drept, cinstit. Cinstit nu ne dă voie.”
– „Alegem, dar totuși acolo se aleg ei.”
– „Of-of-of...”
Europa Liberă: De ce oftați?
– „Oftez că-i greu și încă mai greu o să fie. Da, noi ne tragem în Europa, dar noi nu suntem educați pentru Europa. Începând de la prezident, nu-i educat și terminând cu ultimul. Dacă fură prezidentul, apoi ce să mai tragem nădejde la țăranul cel mic? N-avem de ce trage nădejde.”
– „Iaca, vrem de sărbători să mai cumpărăm și noi ceva delicios, dar cum cu 800-1000 de lei? Iaca, eu ca invalid, dumnealui ca pensionar – nu ne ajunge.”
– „Două mii de lei. Ce să faci cu dânșii?...”
Europa Liberă: Cum a ajuns Republica Moldova să fie săracă, să fie coruptă?
– „Eu voi spunea una: în acești 30 de ani de când ne conduc democrații nu s-a făcut nimic, numai s-a furat. În sate acum fac o pată de drum, 2, 3, 10 pete și iau două milioane de lei.”
– „Au fost ferme, a fost fermă de vite, a fost fermă de oi, de porci, acum nu-i nimic. Iaca venim la bișnițari și cumpărăm câte-o sută de lei kilogramul de carne.”
– „Nimic nu-i. Unde să lucreze țăranul ista?”
Europa Liberă: Are viitor Moldova?
– „Nu știu, nu...”
– „Are viitor, dacă se va potrivi la țări puternice. Și să ia exemplu de la dânsele, dar să nu fure de acolo. Acesta-i viitorul.”
Europa Liberă: Și care-s aceste țări?
– „Trebuie de trăit bine și cu Rusia, și cu Europa, cu toți. Cu toți! Cu Rusia-i cel mai bine.”
– „Numaidecât cu Rusia! Numaidecât, că Putin îi cel mai puternic lider de pe fața pământului și chiar îl iubim.”
– „Așa și este, așa.”
* * *
Voci adunate la nordul Moldovei, în Drochia. Un bun președinte nu va da dovadă de aroganță sau grandomanie și nu se va considera atotștiutor, în schimb va căuta să se înconjoare de sfetnici de valoare. Scriitorul Vladimir Beșleagă sugerează că mai este nevoie de un lider vizionar și carismatic. Un bun președinte, în opinia lui, trebuie să cunoască bine trecutul, să înțeleagă în profunzime prezentul și să întrevadă viitorul. Vladimir Beșleagă mai constată că politicienii sunt restanțieri la făcut temele pentru acasă.
Vladimir Beșleagă: „Președinții și guvernele nu au făcut nimic pentru populație, ei și-au făcut interesele lor, au urmat conceptele lor și ideile, și programele partidelor lor, dar pentru populație n-au făcut nimic. Și din cauză că nu s-au concentrat asupra vieții oamenilor simpli, asupra economiei oamenii pleacă. Pentru că exodul de ce se produce? Exodul se produce din cauza mizeriei.”
Europa Liberă: Dacă ar fi în câteva cuvinte să descrieți cum a fost mandatul primului președinte, Mircea Snegur, ce ați spune?
Vladimir Beșleagă: „Lui i-au revenit datorii multe și cu suveranitatea, independența, războiul de pe Nistru. El a fost cel de la care pornesc toate. Toate ce au urmat după dânsul i se atribuie lui Snegur, pentru că, dacă el ar fi fost un personaj cu caracter puternic și ar fi pus în frunte interesul republicii – așa cum a făcut atunci când s-a votat păstrarea Uniunii Sovietice, în martie ‘91, și Moldova n-a participat –, dacă ar fi fost consecvent să meargă înainte, atunci n-ar fi apărut problemele acestea. El a fost foarte maleabil, pe urmă a fost când l-a debarcat pe Druc, apoi s-a organizat acea mișcare a deputaților agrarieni pentru autodizolvarea parlamentului, după care el a trecut la agrarieni, apoi a dat jos Imnul „Deșteaptă-te, române!”. De la Snegur s-au început toate și el a fost dinainte pregătit, dinainte selectat, că dacă era un altul, care să fie cu principii morale și cu caracter consecvent, nu se producea brambureala asta.”
Europa Liberă: Și cel de-al doilea președinte, Petru Lucinschi, cum a intrat în istorie?
Vladimir Beșleagă: „Petru Lucinschi a fost unul incolor, a fost lipsit de caracter și n-avea nici măcar ceea ce a avut Mircea Snegur. Snegur are merite, Snegur are lucruri mari făcute, pe urmă a cedat, dar Lucinschi în genere a fost o eroare, așa cum am auzit de la cei mai apropiați de-ai lui. El a făcut totul ca să se formeze și să se consolideze regimul separatist, să-și facă valuta lor, să-și facă de toate, era cel mai bun prieten cu Smirnov, cu criminalul acela și cu alții.”
Președinții și guvernele nu au făcut nimic pentru populație...
Europa Liberă: Cel de-al treilea președinte, Vladimir Voronin, s-a deosebit de primii doi?
Vladimir Beșleagă: „Voronin a venit din altă parte. Și a venit cu structura și cu faptele lui, a încercat să facă și el ceva și să se distanțeze de factorul extern, pentru că el era cel care se spera că va efectua federalizarea. Și el a avut curajul, dar curajul desigur că n-a fost meritul lui personal, curajul sau presingul, ca să-i zicem așa, a venit de la Occident, a venit de la Statele Unite, pentru că, dacă n-ar fi fost presiunea din afară, el ar fi procedat așa cum a procedat și Lucinschi. Și prin asta, cel puțin prin asta, se deosebește și de Lucinschi, și de Snegur. Voronin a avut două termene de mandat și Moldova a rămas în aceeași situație, nu s-a schimbat nimic.”
Europa Liberă: Cum a intrat în istorie Nicolae Timofti, cel de-al patrulea președinte?
Vladimir Beșleagă: „Nicolae Timofti a intrat în istorie, după cât am aflat și am auzit eu de la analiștii politici de mare clasă ca cel mai bun președinte. Au spus că acesta a fost cel mai drept președinte, că nu s-a băgat încolo, nu s-a băgat dincolo, dar a păzit interesul națiunii și al funcției lui. El a tăcut și a făcut, dar acesta-i un proverb și un banc – „rață mută”. Înaintea lui au fost din ăștia vorbăreți, cum se zice, palavragii și după dânsul – palavragii. Oamenii noștri concep că, dacă este om politic, el trebuie să tune, să fulgere și să bălăbănească, și să bolborosească și tot; el a tăcut și a făcut. Și-a făcut datoria! El a fost singurul care l-a înfruntat pe Putin. Asta nu-i rață mută, nu-i rață mută! Dacă el a avut curajul să-i facă o replică lui Putin într-o anumită situație, atunci, pardon, nu-i rață mută.”
Europa Liberă: Dar în mandatul lui se zice că s-a furat miliardul...
Vladimir Beșleagă: „Un președinte nu poate face totul și eu voi spune care este funcția președintelui. Dacă s-a furat miliardul, pentru asta sunt persoanele responsabile de economie, de guvern, de toate acestea. Doamna Valentina, eu când aud de miliard, zic: acest act sau această diversiune cu miliardul n-a fost decât o perdea de fum care să acopere și să treacă în umbră afacerea celor 20 de miliarde de bani murdari spălați din Rusia pentru activități diversioniste în afara Rusiei și în afara Europei sau în Europa și în Asia. Asta încă este o problemă mare – ce s-a făcut cu miliardul? Eu nu știu dacă el poate să răspundă că pe timpul lui s-a furat miliardul.”
Europa Liberă: Ajungem și la mandatul lui Igor Dodon, care se încheie în toamna acestui an. Ce pagină scrie președinția lui Igor Dodon?
Vladimir Beșleagă: „Președinția lui Igor Dodon a fost una de spectacol, caraghioasă, pentru că primii doi ani, când Plahotniuc tăia și spânzura, el era ca și inexistent. El era suspendat și aici se ascund multe lucruri interesante pe care nu le cunoaștem și nu le știm, pentru că, pe de o parte, cum poți tu să suporți să fii suspendat o dată, de două, de trei, de patru, de cinci ori și să nu trântești căciula în pământ? A răbdat, a răbdat până a venit un moment când au intervenit iarăși forțele din afară și s-a instalat această alianță provizorie Maia Sandu și cu Igor Dodon. Deci, el a fost un fel de figurant, un fel de nu știu ce. Acum vrea să devină președinte a doua oară, ca să facă... Ce o să facă? N-o să facă nimic! N-a făcut până acum, nici de acum încolo n-o să poată face nimic. Pentru că ce este un stat? Un stat trebuie să organizeze starea populației, viața, existența unei populații, unei națiuni. Statul nu vine să dea sau să ia, statul creează condiții pentru ca acest popor să-și organizeze economia. Ei însă nu se sprijină pe faptele lor, ci pe susținerea din exterior. Cine te susține? Te duci la cutare șef de stat vecin sau imperiu, sau fost imperiu, te duci la Bruxelles, te duci la Moscova, te duci iar la Bruxelles, aici trebuie să găsești. Dar aici nu ai din ce face. Și atunci, statul acesta este o fantomă, dar, pe de altă parte, în istoria modernă statul nici nu mai are mare brânză în societate, statul numai să nu încurce. Iată, oamenii acum muncesc, vine o secetă, vine un prăpăd, cum o să fie, ce o să facă, cum o să iasă, pe unde au să scoată cămașa – iată asta este problema. Dar alegerile... Alegerile vin și pleacă, se duc și vine un președinte, vine al doilea, vine al treilea... Nu face președintele. Imaginea lui el și-o caută, uite asta este. Cum a făcut dl Dodon când a venit și a luat un halat cu nu știu ce pe halat și a mers la Bobotează să scoată crucea sau nu știu ce. Imaginea, imaginea – asta-i interesează. Un șef de stat nici nu trebuie să se vadă, nici nu trebuie să existe, așa cum e în țările europene: șeful statului semnează niște documente, niște acte, primește delegații, ambasadori. Aici trebuie să lucreze guvernul, aici trebuie să lucreze economia, aici trebuie să lucreze totul.”
Președinția lui Igor Dodon a fost una de spectacol...
Europa Liberă: Ce miză au alegerile prezidențiale?
Vladimir Beșleagă: „Alegerile prezidențiale au aceeași semnificație dintotdeauna - de luptă a răului cu răul și a ieșirii spre mai rău, pentru că așa este destinul nostru, până nu ajunge cuțitul la os și până nu se dă cu nasul în … nu se trezește lumea. Lumea trebuie să se deștepte odată și odată și să aleagă o cale, pentru că s-a văzut încă de la primul parlament, când reformiștii spuneau: direcția noastră este Europa, direcția noastră este reîntregirea neamului, și au venit alții care au spus: nu, noi trebuie să facem la Răsărit, noi trebuie să mergem încolo. Și a apărut atunci butada care zicea așa: mielul bând suge la două oi - și la unii, și la alții, pe urmă mielul acela a crescut și s-a făcut vițel care vrea să sugă la două oi, ba se uită la Răsărit și așteaptă, ba de la Occident așteaptă. E timpul ca să se trezească oamenii și să opteze, să aleagă odată pentru totdeauna, pentru că așa este omul turmentat, omul beat. Deci, acest electorat este în stadiul caragialesc, ca omul turmentat, nu s-a decis până astăzi.”
Europa Liberă: Ce decide președintele într-un stat ca Republica Moldova? Ce rol are instituția prezidențială?
Vladimir Beșleagă: „Președintele, în virtutea Legii Supreme, a Constituției, este chemat ca să echilibreze forțele adverse sau diferite forțe, pentru că într-o societate democratică, iar la noi, cum se zice, este o democrație elementară, primară, primitivă. Unde s-a mai văzut ca să existe într-un teritoriu atât de mic peste 40 de partide și mișcări? Asta-i debandadă, asta-i de râsul curcilor și nu numai al găinilor. Și președintele are obligațiunea de a domina, de a echilibra, de a dirija, de a îndruma aceste mișcări, nu să susțină o parte sau un partid, cum face actualul președinte, promovează liderismul partidului lui.”
Europa Liberă: Dar într-o societate dezbinată precum cea a Republicii Moldova, o figură politică poate ajunge președintele tuturor cetățenilor?
În fruntea Moldovei nu o să ajungă o persoană din afara politicii niciodată...
Vladimir Beșleagă: „Orice președinte poate ajunge președintele tuturor, dacă el are ax moral, în politică axul moral este evitat, este uitat. Singurul moment de revenire la moralitate în politică s-a produs abia în ultimii ani prin atitudinea Maiei Sandu atunci când ea n-a dorit să accepte ajutorul PD-ului corupt și PD-ului oligarhizat. Ea ar fi ajuns președinte, dar ea a spus: „Mărul putred eu nu-l accept”. Iată, este singurul personaj care pledează pentru moralitate și pentru principii morale și ale adevărului, care este Maia Sandu.”
Europa Liberă: În societate se vorbește foarte mult că, dacă nu există o înțelegere între partide, ar trebui să fie identificată o persoană din afara politicului și sprijinită pentru ca să obțină acest mandat de președinte. Dvs. cum credeți, e cu putință acest lucru?
Vladimir Beșleagă: „În fruntea Moldovei nu o să ajungă o persoană din afara politicii niciodată, pentru că conștiința acestui neam acum este politizată în așa măsură și este diversificată și, în virtutea situației demografice și a fracțiunilor sau facțiunilor, cum s-ar zice, a populației cum este aici la noi, electoratul pro-estic este foarte influent și foarte activ, și foarte mobilizat. Și aici este aproape jumătate la jumătate - o parte trage încolo, spre Europa, iar cei rătăciți tind anume spre Răsărit. Aici nu se prevede nimic bun. Cea mai bună salvare este faptul că democrația permite două termene, nu mai mult de două termene.”
Europa Liberă: Cine decide pentru cel care trebuie să ajungă în fruntea Republicii Moldova - cetățeanul care are buletin de vot sau este implicat și factorul extern?
Atâta timp cât este Patriarhia rusă aici, electoratul o să fie derutat...
Vladimir Beșleagă: „La noi, într-un stat cu o populație atât de mică, în ultimă instanță decid factorii externi. Asta-i tragedia și nu-i de azi, și nu-i de ieri, dar îi de secole. A spus-o încă vechiul cronicar că Moldova, fiind o țară mică, nici un lucru de seamă nu poate să facă fără amestecul vecinilor, dar dacă ar fi fost să fie electoratul acela care l-am avut, să zicem, în ’90, dar electoratul e plecat și a rămas aici un fel de brumă, un fel de nu știu ce, care nu decide, care este absolut inert și ineficient. Electoratul este foarte trist.”
Europa Liberă: În toate scrutinele prezidențiale biserica a avut un rol. Despre aceasta ce ne puteți spune?
Vladimir Beșleagă: „Eu cred că în scrutinele noastre biserica are un rol mare și atâta timp cât este Patriarhia rusă aici, electoratul o să fie derutat și orientat, mai ales că electoratul este în vârstă și este îmbătrânit și ce spune popa – asta face. Slavă Domnului, biserica ucraineană și-a dat seama și s-a separat, biserica noastră tot acolo stă.”
Europa Liberă: Ce sfat aveți pentru alegătorul care va trebui să-și aleagă conducătorul în toamnă? Unii spun că Republica Moldova și cetățenii ei ar avea nevoie de un tătuc din acesta care ar bate cu pumnul în masă, alții, din contra, spun că ar vrea într-o democrație veritabilă, să aibă un lider care să-i reprezinte onorabil și acasă, și peste hotare.
Dacă s-ar fi sacrificat primul președinte, era cu totul altul destinul acestei republici...
Vladimir Beșleagă: „În istoria popoarelor, lucrurile mari se schimbă greu, trebuie să plece o generație și să vină altă generație, și atunci se schimbă ceva. Noi am gustat sau am ajuns în sistemul democratic eligibil, pentru că totuși este democrație, se fac alegeri libere, este concurență, sunt partide, chiar dacă-s multe, dar îs partide, este un început, este o bază de democrație, dar una este să ai avantajul sau posibilitatea și alta este efectul sau eficiența, sau utilizarea acesteia. Dar cine vrea tătuc, acela de acum este grav bolnav de cap, s-a trecut, am trăit sub tătuci, am văzut tătuci, nu merge, nu este întoarcere, nu. Nu! Acesta este un simptom sau un sindrom învechit și urât. Principalul este lumea să deschidă ochii și să aleagă o direcție, care este direcția spre lumea civilizată, spre lumea europeană. Asta este! Este o lege, că atâta timp cât principiul moral nu va fi instaurat în politică, nu se va ameliora situația și nu va învinge puterea legii. Dar pentru ca să învingă principiul moral – trebuie să fie o personalitate politică, un om politic care să întruchipeze, care să fie simbolul acestui principiu moral, nu al unuia care aleargă ba la dreapta, ba la stânga, se milogește, pupă mâinile, pupă poala și tot așa, un om care să fie demn și mândru de funcția și de misiunea lui.”
Europa Liberă: Dar acest lider al națiunii trebuie să facă sacrificii?
Vladimir Beșleagă: „Da, orice șef de stat și orice politician, dacă el militează pentru cauza națiunii, pentru cauza poporului, el ca și cum se sacrifică, dar dacă el își face interesele lui, el se acomodează la inerția maselor, la prostia maselor, la corupția maselor și atunci el prosperă. Președinții noștri stau și huzuresc, huzuresc toți unul după altul. Dacă s-ar fi sacrificat primul președinte, era cu totul altul destinul acestei republici.”