„Eu nu voi deveni membră a mişcării ‚Ridicaţi-vă!” [„Aufstehen“]. Asta pentru că am deja o patrie politică – asta e Partidul Stîngii [Die Linke – n.m.]. Noi avem sindicatele şi bisericile care se ocupă de problemele sociale, avem şi Partidul Social-Democrat şi Partidul Ecologist, cît şi Partidul Stîngii. În contextul alunecării spre dreapta şi a crizei marilor partide populare este decisiv faptul ca toate aceste forţe să acţioneze împreună, într-un mod constructiv pentru a pregăti o schimbare politică.”
Declaraţia aparţine copreşedintei Partidului Stîngii, Katja Kipping, care – într-un interviu televizat – a respins cu vehemenţă mişcarea fondată de Sahra Wagenknecht şi ea membră a aceluiaşi partid.
Wagenknecht (născută în 1969), copreşedinta grupului parlamentar al Partidului Stîngii din Bundestag, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, liniile directoare ale mişcării la care au aderat peste 100.000 de persoane. Iniţiative de a crea o mişcare şi nu un nou partid politic aparţine lui Wagenknecht, susţinută de Oskar Lafontaine, fost ministru social-democrat care s-a alăturat Partidului Stîngii (fost Partidul Socialismului-Democrat, clădit pe resturile partidului conducător din fosta RDG, Partidul Socialist Unit din Germania, PSUG – germ. SED).
În Germania coeziunea socială se destrămă, a precizat Wagenknecht la Berlin, dînd drept exemplu şi incidentele ultimelor zile din Chemnitz. Dacă nu se vor lua măsuri acum, „peste 5 sau 10 ani ţara nu va mai putea fi recunoscută” a adăugat ea. Apoi a vorbit despre o criză democraţiei, declanşată de faptul că nu toţi oamenii profită în urma prosperităţii economice.
La prezentarea oficială a mişcării au fost prezenţi şi cîţiva reprezentanţi ai unor partide de stînga care sprijină proiectul lui Wagenknecht.
Conducerea Partidului Stîngii îi reproşează lui Wagenknecht că prin fondarea mişcării „Ridicaţi-vă!” ar slăbi nu numai propriul partid, ci întregul spectru politic stîngist al Germaniei. Totodată, Wagenknecht a fost aspru criticată fiindcă susţine limitarea numărului de refugiaţi. Astfel, ea s-ar apropia populismului anti-migraţionist promovat de partidul naţionalist-autoritar şi eurosceptic, Alternativa pentru Germania (AfD).
Există, însă, şi în cadrul Partidului Stîngii un număr însemnat de persoane care sprijină iniţiativa sau cel puţin o privesc cu simpatie. Astfel, vicepreşedintele grupului parlamentar al Partidului, Fabio de Masi a explicat într-un interviu radio (DLF) că „mişcarea” lui Wagenknecht nu intenţionează să pregătească o coaliţie tripartită formată din Partidul Stîngii, Social-democrat şi Ecologist. Mişcarea, spunea el, doreşte doar să promoveze anumite idei. Dovadă în acest sens sînt şi miile de oameni care nu sînt încadraţi în vreun partid şi care au aderat la mişcarea „Ridicaţi-vă!”.
Secretarul general al social-democraţilor, Lars Klingbeil, a criticat mişcarea, calificînd-o drept o „pagină de internet, fără impact politic”. Pe Twitter, vicepreşedintele social-democraţilor, Ralf Stegner, a respins de asemenea mişcarea, considerînd-o un „instrument” al unor „separatişti notorii” şi adversari ai Partidului Social-Democrat.