Opoziţia liberală salută rezoluţia Parlamentului European

"O primă angajare serioasă a Uniunii Europene în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”

Deputaţii din opoziţie care au participat la şedinţa de joi a Parlamentului European califică rezoluţia referitoare la Republica Moldova drept un mare succes, numind-o „o primă angajare serioasă a Uniunii Europene în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu: „Începând cu ziua de ieri credem noi că a început cu adevărat cursul european al Republicii Moldova. Pentru prima dată o instituţie internaţională – Parlamentul European - şi-a spus viziunea sa asupra problemelor existente în Republica Moldova în mod obiectiv”. Mihai Ghimpu a adăugat că rezoluţia, care punctează problemele existente în Republica Moldova este şi un rezultat al muncii presei de aici.

Iurie Leancă, deputat al Partidului Liberal Democrat, a raportat-o şi la eforturile opoziţiei: „Această rezoluţuie este rezultatul activităţii opoziţiei din RM. Vreau să vă atrag atenţia la două recomandări: necesitatea constituirii unui comitet independent de anchetă. Ştiţi foarte bine că cei trei lideri au lansat pe data de 8 aprilie o astfel de solicitare instituţiilor europene şi iată o reacţie pozitivă. Un al doilea moment ar fi o recomandare Uniunii Europene de a trimite în Republica Moldova o misiune care se va ocupa de felul cum vor funcţiona instituţiile democratice şi cum sunt respectate drepturile omului. Vreau să sper că o asemenea decizie va fi luată de Uniunea Europeană şi că eventual în toamnă vom avea deja o astfel de misiune”.

Deputatul Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă: „În această rezoluţie găsim şi perioada prelectorală şi toate acele acţiuni pe care le-a făcut opoziţia şi toate scrisorile pe care le-a scris opoziţia la Consiliul Europei şi la Uniuea Europeană cred că nu au fost trecute cu vederea”.

Reamintim că la şedinţa Parlamentului European a fost invitat şi un reprezentant al Partidului Comuniştilor, deputatul Grigore Petrenco. El însă, deşi se afla la Strasbourg, a refuzat să participe, expediind o declaraţie în care califica proiectul rezoluţiei drept „o insultă la adresa poporului moldovean”.

Deputaţii din opoziţie au condamnat această atitudine, însă şi-au exprimat speranţa că majoritatea parlamentară comunistă va lua totuşi în calcul rezoluţia Parlamentului Europea. Din nou, Mihai Ghimpu: „La sfârşit am şi spus că noi tare am dori ca această rezoluţie să nu rămână doar pe hârtie ca şi celelalte precedente, că sunt vreo 20. Chiar a fost şi o rezoluţie privitoare la dreptul de vot al cetăţenilor care locuiesc peste hotarele Republicii Moldova. Şi ea a rămas tot în umbră. Nici Uniunea Europeană nu a urmărit ca ea să fie îndeplinită şi nici guvernarea comunistă. Şi nici cu fondurile. Nimeni nu cunoaşte astăzi.... Dle Untilă, Dvs aţi fost deputat în parlamentul precedent. Cunoaşteţi câte fonduri a primit RM de la Uniunea Europeană. Aşa-i că nu? Iată de data aceasta Parlamentul European solicită Comisiei să prezinte un raport detaliat cu privire la utilizarea tuturor fondurilor europene în Republica Moldova, cu un accent special pe fondurile alocate pentru buna guvernare şi dezvoltării democratice. Aşa că observăm aici şi pârghiile care vor fi folosite de către Parlamentul European”.

Rezoluţia Parlamentului European a fost adoptată după ce o echipă de europarlamentari a vizitat Republica Moldova, a discutat cu persoanele aflate în arest după protestele din 7 aprilie, cu tineri maltrataţi de poliţie, cu lideri ai opoziţiei şi cu unii oficiali.