Datoria Transnistriei pentru gaze: o pârghie de presiune asupra Moldovei

Buna ziua, doamnelor şi domnilor, la microfon este Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii Dialoguri 15 minute cu Radio Europa Libera. Iată subiectele de azi:

Datoria Transnistriei pentru gazul livrat de Rusia de-a lungul anilor reapare în actualitate, Gazprom vorbeşte de o eventuală preluare a activelor întreprinderii Moldova Gaz în schimbul datoriilor Transnistriei. De ce s-a acumulat această datorie? Putea fi prevăzută o asemena situaţie şi cum poate fi ea rezolvată? - discutăm cu invitaţii emisiunii Andrei Safonov şi Serghei Melnicenko

La Strasbourg au avut loc primele audieri în dosarele şcolilor cu predare în limba română din Transnistria

Mai întâi însă vom asculta un buletin de ştiri, prezentat de Radu Benea.

Uzina metalurgică din Râbniţa a primit un sprijin substanţial din partea statului pentru a depăşi criza economică, a anunţat directorul general al uzinei Andrei Iudin, citat de agenţia Novâi Reghion. Sprijinul a fost acordat, potrivit lui, sub forma de vacante fiscale, scutiri de la plata consumului de gaz şi sub formă de reduceri la plata transportului feroviar. Din cauza crizei economice globale, exportul producţiei metalurgice din Transnistria s-a redus de la începutul acestui an cu 65 la sută faţă de perioada simiară a anului trecut.

***
Administraţia oraşului Tiraspol a anunţat că a rămas în prezent fără resurse necesare achitării concedialelor angajaţilor din învăţământ. Un responsabil al sovietului orăşenesc Tiraspol a declarat că deoarece vacanţa profesorilor şi elevilor a început deja, bani pentru concedii vor fi găsiţi de urgenţă din privatizare şi din contractarea unor credite.

***
Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul recent ales al Republicii Moldova, urmând ca în următoarele două luni să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Majorităţii parlamentare comuniste din Legislativul ales la 5 aprilie nu i-a ajuns un vot ca să aleagă şeful statului. După două încercări eşuate, în care opoziţia a refuzat să participe la votarea preşedintelui, Vladimir Voronin a dispus dizolvarea Parlamentului.

***
Moldovenii pot trece frontiera cu Ucraina în aceleaşi condiţii ca până acum, a anunţat Ministerul de Externe de la Chişinău. Precizarea a venit după ce Guvernul Ucrainei a aprobat modificări la regimul trecerii frontierei de către cetăţenii mai multor state, inclusiv ai Moldovei. Noile reglementări prevăd printre altele ca străinii să dovedească că au cu ce se întreţine pe durata şederii în Ucraina. Potrivit MAE moldovean, deocamdată nimic nu s-a schimbat în fapt, autorităţile ucrainiene nu au pus încă la punct mijloacele concrete de aplicare a deciziei guvernului.

***
Primul ministru ucrainean, Iulia Timoşenko a anunţat gă guvernul de la Kiev intenţionează să cumpere pachetele de control în trei mari bănci ucrainene private. În acest fel băncile practic, vor fi naţionalizate. Potrivit Iulie Timoşenko, în acest scop Guvernul de la Kiev va cheltui 1 miliard 25 milioane de dolari. Pentru a depăşi efectele crizei economice globale, Kievul s-a văzut nevoit să se împrumute de la Fondul Monetar Internaţional. O transă de 16,4 miliarde de dolari a ajuns deja pe conturile Kievului, însă pentru a aloca o următoare tranşă, FMI solicită stabilizarea situaţiei sistemului bancar din Ucraina.
***
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat, le şedinţa consiliului de securitate, ţinută la Mahacikala, Daghestan, că în regiunea Caucazului de Nord s-au produs de la începutul acestui an mai mult de 300 de atacuri teroriste, au murit 75 de angajaţi ai forţelor de ordine, 48 de oameni nevinovaţi şi 112 insurgenţi. Medvedev a numit asasinarea la 5 mai a ministrului de interne al Daghestanului, Adilgher Magometdaghirov, drept o provocare la adresa statului. Magometdaghirov a primit titlul postmortem de „Erou al Rusiei”.

***
Invitaţii emisiunii de azi, la telefon, sunt politologul de la Bender Andrei Safonov şi jurnalistul oficiosului de la Tiraspol “Dnestrovskaia Pravda”, Serghei Melniceko. Vreau să îi întreb mai întâi care din evenimentele recente vi se par mai importante. Dle Safonov?

Safonov
: „Daca vorbim despre Transnistria atunci aş menţiona continuarea ofensivei fortelor proprezidenţiale asupra poziţiilor deputatilor Sovietului Suprem. E vorba de pregătirea unui referendum republican pe modificarea noii Constituţii. Constituţia e veche, dar există informaţii că modificările pe care le va propune Igor Smirnov modifica radical legea supremă a Transnistriei şi vor întări poziţiile preşedintelui şi mai mult chiar în raport cu împuternicirile actuale. Şi din această cauză, această tendinţă de luptă între ramurile puterii, se va ascuţi în următoarea perioadă”.



Mulţumesc, dle Safonov.


Un subiect care a reapărut în presă în aceste zile este datoria neachitată a Transnistriei pentru gazul rusesc. La adunarea recentă a acţionarilor companiei Moldova-Gaz, în care pachetul majoritar de acţiuni îl deţine Gazprom, directorul acesteia, Alexandr Gusev, a declarat că datoria regiunii transnistrene pentru gazul livrat de Gazprom prin Moldova-Gaz continuă să crească, iar Gazpromul ar putea prelua, în contul acestei datorii, care juridic se considera ca fiind datorie a Moldovei, activele Moldovei-Gaz, ceea ce înseamnă practic preluarea întregului sistem de livrare a gazului din Moldova. Gusev a spus că datoria Transnistriei s-a format deoarece consumatorii regiunii au plătit pentru gaz un tarif, stabilit de administratia regiunii, cu 60 la suta mai mic decat cel real. Corespondenta noastră Elena Moldoveanu a incercat sa afle poziţia oficialilor moldoveni fată de aceasta problema dar şi a celor de la Tiraspol.

Vicepremierul Igor Dodon spune că o eventuală preluare a activelor Moldovei gaz este deocamdată o “probabilitate teoretică”, iar daca s-ar ajunge la punerea în practică, atunci ar fi nevoie de cel puţin un process judiciar complicat.


L-am mai întrebat pe Igor Dodon cine ar trebui să plătească datoriile Transnistriei? “Personal Guvernul în această datorie este implicat doar în măsura pachetului de acţiuni pe care îl deţine la Moldova-Gaz. Mai mult de 30 la sută. Să nu uităm că cota Gazpromului e de 50 la sută. La moment gazele naturale către R. Moldova sunt furnizate de Gazprom către Compania Moldova-Gaz, care în evidenţa sa internă livrează gazul pentru partea stîngă a Nistrului către “Tiraspolitransgaz”. Tiraspolitransgaz este o fiică a Moldova-Gaz însă, deoarece activele acestei companii au fost trecute către o companie sub jurisdicţia autorităţilor din partea stîngă a Nistrului, la moment se află chiar într-un conflict de interes cu autorităţile din partea stîngă. De fapt toate consecinţele de neachitare, ţinînd cont de contractele existente ar putea fi transmise către autorităţile din partea stîngă a Nistrului.”

O altă părere împărtăşesc însă autorităţile transnistrene, care se arată convinse că Transnistria nu ar avea de achitat datorii pentru gazele naturale consumate. Iată ce ne-a spus viceministrul industriei din adminitraţia de la Tiraspol, Natalia Rusanova: “Datoriile s-au format urmare a executării obligaţiilor între cele două părţi ale contractului: Moldova-Gaz şi Tiraspolitransgaz. Deaceea nu se poate vorbi despre datorii ale Transnistriei. Pentru gazele naturale livrate republicii moldoveneşti nistrene ar trebui să plătească Tiraspolitransgaz.”

Ca să rezolve problema datoriilor, guvernul moldovean discută cu Gazprom unele scenarii: ”Scenariile care se discută presupun sau transmiterea datoriei înregistrată expres pe partea stîngă a Nistrului care la moment e înregistrată pe Moldova-Gaz şi mai departe un şir de acţiuni vis a vis de întreg sistemul energetic”, spune vicepremierul Igor Dodon.

Mulţumesc Elena. Îl întreb acum pe dl Serghei Melnicenko, cum s-a ajuns la o asemenea situaţie, de ce Transnistria a acumulat această datorie enormă, de 1miliard 700 de milioane de dolari împreună cu penalităţile faţă de Gazprom?

Melnicenko
: „De ce are loc acumularea datoriei? Deoarece conducerea Transnitriei promovează o politică de susţinere a producătorilor şi a populaţiei. Diferenţa dintre preţul de cost al gazului şi tariful intern este de 60 de procente. Nivelul achitărilor populaţiei pentru gaz este de 97 la sută. Altceva este că tarifele plătite sunt mai mici decât costul real al gazului. În plus, de multe ori banii Gazpromului sunt folosiţi, elementar, pentru acoperirea găurilor din buget – pentru achitarea pensiilor şi pentru alte necesităţi sociale”.

Europa Liberă: Dle Safonov?

Safonov: „Cred că această neachitare are subtext politic. Pe teritoriul Trasnistriei există prezenţa militară a Rusiei, sub forma grupului operativ de militari al fostei Armate a 14 şi sub forma forţelor de pacificare. Neachitarea gazului este pur şi simplu o formă de creditare preferenţială a Transnistriei pentru faptul că pe teritoriul Transnistriei stau aceste trupe ruseşti. Sigur că este şi un subtext economic. Şi anume cu ajutorul acestei scheme aceste datorii pot fi puse în seama Moldovei-Gaz ca persoană juridică. Şi ulterior schema e următoarea – datoria trece pe seama bugetului Moldovei, dependenta Moldovei în plan economic şi politic creşte, iar Transnistria prinde doi iepuri – primeşte gaz gratuit şi are şi acoperire militară. Cu cât mai multe datorii are Moldova faţă de Rusia cu atât mai mult ea va trebui să ţină cont de interesele Rusiei în toate sferele – militară, politică economică şi aşa mai departe”.

Europa Liberă: Ce posibilităţi de achitare a datoriei ar exista?

Melnicenko
: „Una din variantele de rezolvare a problemei ar fi transmiterea sistemului de transportare a gazelor de pe teritoriul Transnistriei în proprietatea Gazpromului, dar asta cred ca nu va acoperi decât o foarte mică parte din datorie. Datoria Transnistriei pentru gazul natural este o pârghie de presiune asupra Moldovei în problema reglementării conflictului politic dintre Chişinău şi Tiraspol. Rusia poate scoate acest as din mânecă în orice moment. Va trebui o decizie politică probabil... În orice caz, achitarea acestei datorii de către Transnistria este ireală – datoria este egală cu cinci bugete anuale ale Transnistriei”.

Europa Liberă
: Despre faptul că Transnistria consumă gaz rusesc şi nu-l plăteşte şi acumulează astfel datorii se cunoaşte de multă vreme. Administraţia regiunii a dat cel puţin de înţeles că este preocupată de această problemă?

Melnicenko
: „Judecând după faptul că există o tendinţă a reducerii acestor plăţi, dacă în anii trecuti Transnistria achita cam 20-30 la sută din consumul de gaze, iar în anul trecut a achitat doar 16 la sută, atunci vedem foarte clar că nimic în acest sens nu s-a făcut”.

Europa Liberă
: Dle Safonov, Transnistria nu poate plăti datoria, dar Moldova, ar putea o prelua, cum credeţi?

Safonov
: „Nu cred că este real ca Moldova să plătească datoria. Mult va depinde de ce vor dori ruşii. Dacă reglementarea transnistreană va decurge sub patronajul ruşilor, cel puţin la o anumită etapă, atunci va fi posibil ca această datorie să fie iertată pur şi simplu, sau să fie restructurata sau să fie acordate anumite facilităţi economice sau cedări politice în schimbul datoriei. Altfel, nu cred, pentru că chiar dacă s-ar aduna resursele Moldovei şi plus cele ale Transnistriei, oricum aproape 2 miliarde de dolari este o sarcină „de neridicat”.

Vă mulţumim. Invitaţii emisiunii de azi au fost jurnalistul de la Tiraspol Serghei Melnicenko şi politologul de la Bender, Andrei Safonov.

***

Corespondenta noastră în regiune, Oxana Berejanskaia, i-a întrebat pe oameni întâlniţi întâmplător dacă le este cunoscută problema achitării gazelor naturale ruseşti şi cum văd ei rezolvarea.

„Cred că Rusia se va sătura o data şi odată de şicanele noastre cu Moldova. Probabil la un moment dat le va pedepsi pe ambele. Va fi ca iarna trecută, nici lor, nici noua. Adica va spune: „Fiti mai înţelepţi, găsiţi un compromis”.

„Cred că în Rusia nu au uitat referendumul ce s-a organizat aici şi că majoritatea oamenilor din Transnistria au votat pentru alipirea la Rusia. Aici sunt mai mulţi oameni loiali Rusiei, pe când Ucraina acum e neloială Rusiei. De aceea cred că scenariul de astă iarnă nu se va repeta la noi”.

„Nu cred să avem o reeditare a situaţiei din iarna trecuta. Dar ce soluţie vor găsi, eu nu ştiu, oricum pe noi nimeni nu ne va asculta. Datorii sunt, cineva le achita, cineva nu. Noi nu suntem informaţi despre asta. Dar cred ca fara gaz noi sigur nu vom rămâne”.

„Datorii are şi Ucraina şi Moldova, dar noi depindem cel mai mult de Ucraina, pentru că pe teritoriul nostru trece conducta de tranzit ce vine din Rusia prin Ucraina. Cred că Rusia nu ne va lăsa la nevoie”.

Au fost câteva opinii culese de corespondenta noastră la Tiraspol Oxana Berejanskaia.

***

Săptămâna trecută la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg s-au organizat audieri în dosarul a patru şcoli cu predare în limba română din Transnistria, care reclamă încălcarea dreptului la educaţie, acuzând Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, a asistat la audieri şi relatează.
CEDO


***





Dragi ascultători, am ajuns la finalul Dialogurilor de azi. Sunt Viorica Zaharia, vă urez o săptămână reuşită şi toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.