Cinci partide s-au înscris deja în cursa electorală

Listele partidelor: schimbări de distribuţie, unele prin forţa lucrurilor, altele surprinzătoare
Primele partide care si-au depus, azi, dosarele la Comisia Electorala Centrala pentru a candida in anticipate au fost Partidul Liberal Democrat, Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal, Partidul Comunistilor si Partidul Popular Crestin Democrat. Partidul Comunistilor va fi primul inscris in buletinul de vot, PPCD - al doilea, AMN – a treia, PL – al patrulea si PLDM – al cincilea.

Partidul Popular Crestin Democrat, care la scrutinul din 5 aprilie nu a trecut pragul electoral, a surprins azi presa si audienta prezenta la CEC prin faptul ca a depus o lista din care lipsesc liderii „consacrati” ai crestin-democratilor – Iurie Rosca, Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu. Alte doua personaje lipsa – Mihai Adauge si Alexandru Corduneanu. Primul pe lista PPCD-ului este liderul organizatiei de tineret Chiril Vaculovschi:

„PPCD vine cu o oferta foarte interesanta pentru electorat, care probabil va fi socanta pentru unii, pentru altii poate va fi o surpriza placuta. Programul de guvernare este bazat pe valorile crestin-democrate. Iurie Rosca, Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu s-au retras de pe lista in favoarea unor persoane tinere”.

Pe lista comunistilor locul trei, ocupat in scrutinul trecut de Marian Lupu, este acum Vladimir Turcanu, care ii urmeaza pe Vladimir Voronin si Zinaida Greceanai. Ministrul de Externe Andrei Stratan lipseste din lista electorala a acestui partid. Pe aceiasi lista l-am mai observat pe fostul ministrul al administratiei publice locale Valentin Guznac.

Reprezentanta comunistilor, Maria Boico: „Noi si atunci am lucrat cu alegatorii cinstit si acum vom lamuri alegatorilor ca noi nu facem manipulatii, le vom lamuri ce am facut si ce o sa facem mai departe”.

Deputatul AMN Leonid Bujor, a declarat ca si lista AMN s-a schimbat putin. „S-a tinut cont de aportul fiecarui candidat si de aportul fiecarei organizatii teritoriale. Suplimentar s-a tinut cont de scorul obtinut de AMN in diferite localitati la 5 aprilie. Cel mai important lucru este ca in acea zi de miercuri cat mai multi alegatori din RM si cei care locuiesc peste hotare sa participe la aceste alegeri. Speram foarte mult sa avem o competitie in care se vor respecta regulile de joc, in primul rand se va respecta legislatia Republicii Moldova”.

Listele PLDM si PL nu s-au schimbat prea mult, cel putin la prima vedere. Mihai Ghimpu comenteaza pozitia obtinuta de partidul sau in buletinul de vot. „Consideram ca prin cifra patru Dumnezeu ne doreste sa acumulam 40 de procente. Ramane acum sa indreptatim increderea pe care ne-a acordat-o Domnul in alegerea acestei cifre – 4”.

Liderul PLDM, Vladimir Filat, care a tras numarul 5, spune ca mesajul formatiunii sale va fi acelasi ca si in scrutinul trecut, atat ca isi doreste o monitorizare mai serioasa. „Este necesar ca toti cei care au capacitate sa fie implicati in acest proces de monitorizare si mizam foarte mult pe sprijinul partenerilor nostri externi care au anuntat deja ca vor avea o abordare mai atenta si mai complexa vizavi de procesul electoral din Republica Moldova”.

Secretarul Comsiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anuntat ca CEC a solicitat Ministerului de Externe sa invite cat mai multi observatori internationali. Pentru observatorii locali invitatia ramane in vigoare, a spus Ciocan.

Comisia Electorala Centrala are la dispozitie cinci zile ca sa analizeze dosarele depuse si sa inregistreze sau sa respinga candidatul in alegeri. Partidele si candidatii independenti pot depune dosarele la CEC pana pe 7 iulie, iar pe 12 iulie se va incheia inregistrarea candidatilor. Dupa aceasta data vor incepe dezbaterile electorale audiovizual.

Maine partidele si reprezentantii institutiilor media vor fi invitati la CEC sa semneze Codul de etica pe durata campaniei, care este o obligatie morala si nu juridica referitoare la comportamentul semnatarilor, iar la sfarsitul saptamanii CEC va examina Regulamentul de reflectare a campaniei electorale in presa.