ONG-uri cer din nou tragerea la răspundere a torţionarilor

Demonstraţie în faţa Procuraturii Generale

"Procurorul General trebuie să apere drepturile norodului şi să nu fie parte la falsificări şi fabricări de dosare"
Câteva organizaţii de apărare a drepturilor omului au mărşăluit azi la Chişinău de la Procuratura Generală şi până la Ministerul de Interne, unde au lăsat petiţii în care se cere pedepsirea vinovaţilor de aplicarea torturii în Republica Moldova.

Sergiu Ostaf (CREDO)
Începem această demonstraţie în faţa clădirii Procuraturii Generale pentru că cunoaştem că Procuratura Generală nu a depus deocamdată toate eforturile pentru a ancheta şi investiga toate cazurile de tortură în Republica Moldova, a explicat Sergiu Ostaf, directorul centrului de resurse pentru drepturile omului, CREDO.

Manifestanţii au lăsat la sediul Procuraturii Generale o petiţie adresată procurorului general Valeriu Gurbulea în care îi solicită să fie daţi în vileag şi pedepsiţi acei care aplică tortura. Cele câteva mii de semnături de pe petiţii au fost colectate de voluntarii Amnesty International Moldova în diferite localităţi. Apoi manifestanţii s-au îndreptat în marş cu aceiaşi petiţie spre Ministerul de Interne. Unii trecători li s-au alăturat:

"Iată chiar ziua de 7 aprilie a arătat foarte bine ce se petrece la noi în ţară. Asta nu poate fi aşa din senin. Aşa se întâmplă pentru că aşa e ţara noastră, totalitară, regim, nu mai ştiu cum să lămuresc dar cred că e ceva foarte straşnic. Şi eu am avut diferite probleme. Iată aşa ieşi seara, te plimbi cu o fată sau… vin, încep cu nişte prostii. Vorbesc de parcă ei sunt directori, dar tu parcă eşti un câine. Încearcă şi spune ceva, te duc la poliţie şi te bat… Asta e din cauza lui Voronin, Voronin singur a fost poliţist şi le dă voie lor să facă ce vor".

Europa Liberă: Cum credeţi că trebuie să reacţioneze oamenii?

"Nu tot depinde de oameni. Da, e bine că se organizează aşa ceva, că ies oamenii în stradă da… poate când o să ajungem în Europa o să se schimbe ceva. La noi nu se respectă legile. Dacă legea, constituţia nu se îndeplineşte înseamnă că noi nu avem împărat, nu avem conducător, toţi conducătorii noştri dunt falşi, formali.

Două femei, venite la o întrevedere fixată din timp cu procurorul general, s-au alăturat manifestanţilor după ce li s-a spus să aştepte până Valeriu Gurbulea se întoarce de la Guvern.

"Eu susţin acţiunea aceasta. Iata mama mea e de faţă. Ea tot a fost închisă. Pe ea nu au bătut-o, dar ea a auzit cum în KPZ bat bărbaţii. Este foarte multă tortură la noi şi sunt bătuţi şi bărbaţi şi femei şi trebuie procurorul general să apere drepturile norodului să nu fie de partea la falsificări şi fabricările dosarelor. Dar la noi în ţară e foarte multă tortură nu e regimul democrat da e regimul … lui Pinocet."

Maria Vieru, şefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, ne-a spus că petiţiile cu semnături depuse de manifestanţi au fost recepţionate şi vor fi înregistrate şi examinate conform legislaţiei. Maria Vieru spune că Procuratura investighează cazurile de tortură de după 7 aprilie şi a deschis 6 dosare: "De pe 12 aprilie până pe 26 iunie în Procuratură au ajuns 95 de sesizări ale cetăţenilor din care 70 sunt chiar plângeri depuse de personae care pretend că au fost maltratate, iar în 25 de cazuri procuratura s-a autosesizat din mass-media sau sunt nişte informaţii parvenite de la avocaţi, rude, părinţi. Avem pornite 6 dosare penale."

Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisiei abilitate de şeful statului să investigheze faptele din timpul şi de după protestele din 7 aprilie, a declarat, solicitat de Europa Liberă, că imediat ce va începe să lucreze, comisia va avea o şedinţă specială pe tema maltratărilor protestatarilor: "Noi nu negăm faptul că într-adevăr ceva a fost. Poliţiştii tot sunt oameni. Emoţiile cred că au depăşit limita careva dar dacă eşti poliţist trebuie să te ţii în mâini. Totodată vă comunic că au fost traumaţi 274 de poliţişti. Dintre care 54 au fost internaţi în spital şi 3 operaţi în stare gravă. Drepturile lor tot au fost încălcate."

Ţurcanu a mai spus că discrepanţa dintre numărul persoanelor ajunse în arestul poliţiei, prezentat de procuratură şi cel prezentat de ONG-uri se poate datora faptului că o parte din cazuri nu se confirmă în lipsa de probe.

Reamintim că ultimul bilanţ făcut de un grup de ONG-uri arată că în jur de 600 de persoane au nimerit la poliţie după proteste, în timp ce Ministerul de Interne a anunţat despre 300 de participanţi activi la proteste reţinuţi de forţele de ordine.