Sergiu Mocanu (MAP) rămîne în arest la domiciliu

Sergiu Mocanu

Decizia Curţii de Apel are toate trăsăturile unei comenzi politice
Preşedintele Mişcării „Acţiunea Populară”, Sergiu Mocanu, fost consilier al preşedintelui Vladimir Voronin, arestat cu învinuirea de a fi organizat şi participat la violenţele din 7 aprilie, va rămâne în arest la domiciliu cel puţin până la 27 iulie. Aşa a decis azi Curtea de Apel Chişinău.


Sergiu Mocanu solicitase Curţii de Apel să anuleze măsura de arest la domiciliu fixată de judecătorul de instrucţie, însă aceasta a fost lăsată în vigoare, aşa că politicianul va rămâne în arest încă cel puţin 5 zile: "M-am aşteptat la o decizie nefavorabilă în cazul meu pentru că Voronin a împărţit ţara în patrioţi şi nepatrioţi. Eu am nimerit în lista nepatrioţilor. Mă duc înapoi acasă să aştept alegerile şi să aştept retragerea acestei comenzi politice care s-a dat în cazul meu".

Avocatul Ion Dron
Avocatul Ion Dron nu exclude că şi acest mandat de arest la domiciliu, care expiră pe 27 iulie, va fi prelungit la solicitarea Procuraturii. Ion Dron susţine în continuare că nu ar exista temei pentru menţinerea politicianului în arest la domiciliu, cu atât mai mult cu cât procurorii, spune avocatul, nu îl interoghează şi nu întreprind alte acţiuni de anchetă în privinţa lui Sergiu Mocanu.

Ion Dron: "De când a fost arestat a avut loc o confruntare cu un presupus martor şi pe parcursul a 105 zile în afară de acea confruntare nu s-a produs nici un act procesual. Şi atunci apare întrebarea care este rostul să-l ţină pe Mocanu în arest dacă nu se face nici un act procesual. Procurorul nu a prezentat nici măcar lista probelor pe care le deţine pentru a bănui că Mocanu a comis această infracţiune".

La fel ca şi cazurile altor persoane reţinute după 7 aprilie, cererea lui Sergiu Mocanu prin care s-a contestat măsura de reprimare – arest în izolatorul de anchetă, a ajuns la CEDO care a cerut Guvernului să-şi prezinte observaţiile până pe 29 iulie. Mocanu a fost arestat la 8 aprilie 2009, cu învinuirea de uzurpare a puterii de stat, organizarea şi conducerea protestelor din 7 aprilie. Din luna iunie el se află în arest la domiciliu.