Criza economică face ca malul drept al Nistrului să devină principalul partener comercial al regiunii secesioniste
Doamnelor si domnilor, buna ziua, sunt Viorica Zaharia si va invit să ascultaţi în următoarele 15 minute emisiunea săptămânală Dialoguri. La început însă, ca de obicei, un buletin de ştiri, prezentat de Radu Benea:
De la 1 octombrie 2009 autorităţile transnistrene vor începe majorarea treptată a tarifelor la căldură, curent, gaz, apă şi transportul public, astfel ca la 1 ianuarie 2010 tarifele să fie ajustate la coeficientul inflaţiei.
*****
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat că partidul său ar putea vota un preşedinte de ţară propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, ca să evite ţinerea de noi alegeri anticipate dacă aceasta va accepta două proiecte ale comuniştilor despre care s-a anunţat doar că unul se referă la depăşirea crizei economice şi al doilea la acordarea regiunii transnistrene a statutului de republică.
Liderii Alianţei resping aceste condiţii. Vladimir Filat, preşedintele PLDM: “Conflictul transnistrean urmeaza a fi reglementat in conformitate cu norma constitutionala si cu prevederile legii care stabileşte acordarea unui statul de autonomie lărgită regiunii transnistrene dar ca şi component a statului Republica Moldova”.
Serafim Urechean, preşedinte al Alianţei Moldova Noastră: “Propunând federalizarea republicii sau statutul de republic transnistreană eu cred că, după ce au guvernat ţara 8 ani comuniştii vor să o distrugă şi să o ducă la faliment cu mâinile democraţilor. Bineînţeles că acest lucru nu va fi acceptat”.
******
În prima jumătate a anului curent, investiţiile directe în Georgia au scăzut cu 80 la sută – arată ultimele date statistice, date publicităţii la Tbilisi. Aceasta scădere dramatică se datorează crizei economice globale dar si războiului din august anul trecut cu Rusia.
*******
Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca ţara sa trebuie sa fie recunoscătoare Rusiei ca i-a imprumutat peste 2 miliarde de dolari ca sa cumpere arme rusesti – inclusiv tancuri si rachete antiaeriene S 300. Chavez a spus ca armele sunt necesare ţării sale din cauza deciziei Columbiei vecine de a acorda un acces mai mare Statelor Unite la bazele sale militare. Preşedintele Chavez este un critic acerb al Statelor Unite si in ultimul timp a cumpărat arme rusesti in valoare de peste 4 miliarde de dolari.
Tot în această săptămână compania energetică de stat a Venezuelei a anunţat că in 2012 va începe, împreună cu Rusia, explorarea unui imens cimp petrolifer, de-a lungul râului Orinoco. Se bănuieşte că în regiunea respectivă, cunoscută sub denumirea de Junin 6, s-ar afla peste 50 de miliarde de barili de ţiței – făcând din Junin 6 unul din cele mai bogate câmpuri petrolifere din lume. Rusia estimează costul acestui proiect la 30 de miliarde de dolari.
***
Statele Unite şi-au exprimat ingrijorarea in legatura cu intenţiile Venezuelei de a-şi intari capacităţile militare. Statele Unite spun sa aceasta evoluţie ar putea duce la o escaladare a inarmarilor in America Latina.
****
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a facut un apel pentru un dialog deschis si fara prejudecati cu Rusia pentru a se reduce tensiunile de securitate in Europa si pentru a aborda impreuna ameninţările comune. Declaratia a fost facuta intr-un interviu publicat de cotidianul britanic Financial Times. Noul secretar general al Aliantei Nord Atlantice spune ca va cauta sa afle de la Moscova care sunt opiniile Rusiei despre cum ar trebui sa evolueze NATO pe termen lung şi ca este pregatit sa discute propunerile preşedintelui Dmitri Medvedeev referitoare la noua arhitectura de securitate a Europei. Rasmussen a declarat ca este conştient de faptul ca intre NATO si Rusia exista in continuare divergente importante.
----------------
Invitatul emisiunii de azi la telefon este dl Vladimir Coval, redactor-şef adjunct al oficiosului de la Tiraspol Adevărul Nistrean. Dle Coval, ce evenimente din săptămâna trecută le consideraţi mai importante?
Vladimir Coval: Pentru mine cel mai important eveniment al ultimelor zile rămâne a fi redislocarea redacţiei noastre într-un nou sediu. Un alt eveniment de remarcat ar fi aniversarea companiei de telefonie “Interdnestrcom” datorită căreia locuitorii regiunii au putut vedea un adevărat spectacol al câtorva colective musicale celebre.
Europa Liberă: În această săptămână la Chişinău, aşa cum aţi aflat şi din ştiri, fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a încercat să înainteze două condiţii Alianţei de la guvernare în schimbul votului comuniştilor pentru un şef de stat din partea Alianţei. Una din aceste condiţii a fost ca noua putere să acorde regiunii transnistrene statut de republică. Cum comentaţi o asemenea propunere?
Vladimir Coval: Vladimir Nicolaevici în timpul cât a fost preşedinte a promis şi a propus foarte multe, însă nimic nu s-a realizat în realitate, chiar şi acordurile care au fost încheiate până la el cu privire la un spaţiu informaţional comun pur şi simplu şi-au pierdut puterea. Cel mai probabil acum e vorba de un simplu truc PR. Pentru că din tot despre ce s-a vorbit până acum nimic nu s-a realizat.
Europa Liberă: Dle Vladimir Coval vom continua discuţia după ce vom asculta următorul material. Săptămâna aceasta un grup de experţi în economie de la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale “Viitorul” de la Chişinău au făcut public un studiu ce reflect situaţia economică actuală a Republicii Moldova. Într-un capitol ei au analizat şi principalii indici ai economiei transnistrene. Câteva concluzii le rezumă în continuare Elena Cioina:
Bazându-se în special pe datele făcute publice de banca centrală transnistreană, experţii de la Institutul “Viitorul” constată că indicii nivelului de trai al populaţiei din regiunea transnistreană scad, motiv pentru care ei întrevăd “riscuri reale de creştere a sărăciei pentru mai mult decât o jumătate din locuitorii Transnistriei”.
Principalele şocuri ale economiei regiunii au fost generate de criza marilor întreprinderi, spune expertul în economie Victor Parlikov: “Transnistria este un exemplu clasic cum este afectată de criză o economie bazată pe două-trei întreprinderi mari. Bugetul transnistrean era format de câteva întreprinderi mari – „Tirotex”, „Kvint”, Uzina metalurgică din Râbniţa - şi în momentul în care noi avem o scădere de 85 de procente a producţiei Uzinei din Râbniţa este evident că şi colectările la buget şi de aici alţi indici în economia transnistreană s-a dus foarte rapid în jos. Avem o scădere a volumului comerţului. Pentru prima oară datorită faptului că comerţul extern s–a micşorat dramatic din cauza faptului ă s-au micşorat exporturile de la aceste întreprinderi mari, pentru prima dată avem o situaţie când RM figurează în statistica transnistreană ca principalul partener comercial la export. Peste 2/3 din exporturile transnistrene sunt în RM, ceea ce e o noutate pentru economia lor”.
Victor Parlicov mai notează că din totalul importurilor, 56 de procente sunt resurse energetice, de unde concluzia expertului că marea parte a importurilor este destinată consumului şi reproducerea în regiune este la un nivel jos: „Au scăzut şi veniturile reale ale populaţiei. 1/3 din veniturile oamenilor sunt folosite pentru achitarea serviciilor comunale şi 70 % la acoperirea cheltuielilor curente. Ceea ce înseamnă că structura consumului populaţiei transnistrene este o structură caracteristică populaţiei sărace, care trăieşte în sărăcie sau în sărăcie extremă, după clasificările Băncii Mondiale”.
Autorităţile transnistrene au anunţat că au început să aplice un şir de măsuri de natură să diminuieze consecinţele crizei economice asupra populaţiei. Cu toate acestea, din luna octombrie este planificat începutul majorării treptate a tarifelor la utilităţi. Una din formaţiunile politice parlamentare din regiune, “Obnovlenie” şi-a asumat responsabilitatea să negocieze cu reprezentanţi ai autorităţilor din Rusia acordarea unui nou ajutor umanitar. Suplimentul de 15 dolari la pensii şi indemnizaţii, pe care îl primesc locuitorii regiunii transnistrene de doi ani din bugetul Federaţiei Ruse, urmează să fie achitat până la sfârşitul acestui an.
---------------------
Europa Liberă: Revenim la discuţia cu invitatul nostru. Dle Vladimir Coval ce soluţii au autorităţile de la Tiraspol pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a populaţiei şi a diminua efectele majorării tarifelor asupra oamenilor de rând?
Vladimir Coval: Voi spune astfel: situaţia economică în general e de aşa natură că şi la noi, şi la Chişinău şi în Ucraina, nimănui nu-i vine uşor. Nu aş vorbi chiar de o “cădere” a indicilor economici. Este acum o situaţie care a fost prevăzută. Încă în primăvară deputaţii şi alţi reprezentanţi ai puterii au prevăzut anumite scăderi ale încasărilor la buget. Întotdeauna spre sfârşitul anului e o situaţie mai dificilă. După o acalmie de vară cred că în aceste luni, septembrie şi octombrie lucrurile se vor mişca. E o chestiune de două-trei săptămâni, chiar azi am fost la o şedinţă în Sovietul suprem la care au participat şefi de fabrică, de întreprinderi şi toţi s-au arătat gata să se apuce de lucru după concedii.
Europa Liberă: Cum credeţi că vor suporta oamenii noi majorări de tarife?
Vladimir Coval: Poporul nostru nu poţi să-l birui. Mă uit pe You tube şi văd clipuri filmate de oamenii noştri. Un popor care filmează asemenea clipuri e de nebiruit. Sigur că sunt probleme şi cu gazul şi cu curentul, pentru că preţurile la gaz cresc peste tot, dar cred că politica socială promovată acum în regiune va permite oamenilor să nu simtă prea dureros şocurile economice.
Europa Liberă: Dle Vladimir Coval, vă mulţumim. Am discutat cu redactorul-şef adjunct al oficiosului de la Tiraspol “Adevărul Nistrean”.
----------------------------------
Într-un raport al Băncii Mondiale despre impactul crizei globale asupra ţărilor cu venituri mai mici, Republica Moldova este menţionată ca un caz special, din cauza dependenţei sale de aşa-numitele „remitenţe”. Banca Mondială anticipează că anul acesta banii trimişi acasă de moldoveni vor fi mult mai puţini decât anul trecut, şi că aceasta va avea un impact grav asupra bugetului ţării. Detalii are Mircea Ţicudean:
„În Moldova - se scrie în raport – banii trimişi acasă în 2008 de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au echivalat cu 30 la sută din Produsul Intern Brut. Aceasta a fost mai mult decât suficient pentru a atenua un deficit de cont curent care fără banii respectivi ar fi ajuns la 25 la sută din PIB. În condiţiile în care două treimi din remitenţele moldoveneşti provin din Rusia, Moldova a fost lovită din plin de criza globală, şi se prevede că fluxul de remitenţe ca procentaj din PIB va scădea cu până la 50%. Un fapt care complică şi mai mult şocul economic este că remitenţele sunt folosite mai ales pentru cheltuieli casnice şi stimulează importurile, de care guvernul depinde din greu pentru a-şi acumula veniturile bugetare din impozite. În concluzie, inclusiv datorită contractării drastice a finanţării externe, este de aşteptat ca modestul surplus fiscal moldovean de anul trecut să se transforme în 2009 într-un deficit de proporţii, poate chiar de 10 la sută din PIB”.
Raportul Băncii Mondiale a fost dat publicităţii în pregătirea summitului G20 de săptămâna viitoare, din Statele Unite, la care liderii celor mai dezvoltate ţări şi ale unor ţări în curs de dezvoltare vor discuta perspectivele economiei globale. Vorbind miercuri la lansarea documentului, la Washington, preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick a spus că ţările cele mai sărace din lume vor avea anul acesta nevoie de o finanţare externă de aproape 60 de miliarde de dolari. El a cerut ţărilor bogate să nu uite de restul lumii tocmai acum, când economiile dezvoltate par să depăşească criza. „Am auzit mereu promisiuni, dar bunele-intenţii trebuie materializate”, a spus preşedintele Băncii Mondiale.
---------------------------
Serviciile specializate în protecţia drepturilor copilului au fost aproape bulversate săptămîâna trecută de un nou caz de abandon al unui copil nou născut, în plin An al Familiei în regiunea transnistreană. Dacă o asemenea practică a luat amploarea unui fenomen şi ce spun structurile responsabile, a încercat să afle corespondenta noastră în regiune, a cărei relatare este rezumată de Elena Cioina.
La începutul acestei săptămâni, într-o valiză, agăţată într-un gard al unei case din oraşul Slobozia, a fost găsit un copil nou-născut. Medicii de la Serviciul de urgenţă, unde băieţelul este internat acum, spun că, deşi a stat cam două ore în valiză, copilul este sănătos şi cântăreşte sub 3 kilograme.
Miliţia o caută acum pe mama copilului pentru a-i înainta învinuirea după articolul „punerea în pericol a sănătăţii şi vieţii persoanei”. Acest articol din legislaţia transnistreană prevede o amendă şi doar în cazuri grave privaţiune de libertate pe trei luni.
Specialistul principal în protecţia drepturilor copilului de la Tiraspol Lidia Poliakova spune că în acest an, 2009, în regiune au fost identificaţi fără părinţi în total 24 de copii. 17 din ei au fost daţi în tutelă rudelor, iar 7 – internaţi în instituţii rezidenţiale.
„Asemenea cazuri au loc nu foarte des, dar au loc, spune Ludmila Poliakova. Cred că sunt mai multe cauze. O parte din aceşti copii abanonaţi sunt născuţi de mame minore – pentru că ei sunt de regulă născuţi acasă, nu în condiţii de spital, sau sunt născuţi de mame care mai au copii dar nu mai pot întreţine încă unul. Dar în orice caz, noi optăm pentru aceea ca mamele, chiar dacă nu au posibilitate să mai crească un copil, să nască acest copil şi să-l abandoneze la spital. De regulă, după asta ele sunt decăzute din drepturile părinteşti. Cred că femeile se tem de această procedură şi deconspirarea ei, dar legea ne obligă la aşa ceva. Spre regret, acum cel mai des se abandonează copii bolnavi”.
Organizaţiile neguvernamentale ce activează în regiune încearcă să sprijine femeile care sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere material sau psihologic după naşterea copilului. Preşedintele Fundaţiei „Every Child”, Svetlana Belova: „Problema abandonului copiilor este foarte acută, de aceea trebuie să sprijinim mamele vulnerabile la asemenea situaţii. De regulă, mamele care abandonează copiii se confruntă cu foarte multe probleme. Fenomenul aşa-numiţilor orfani-sociali, a abandonului la naştere trebuie studiat, apoi desfăşurate programe de susţinere a mamelor şi de creare a „centrelor de criză”. În Transnistria nu putem vorbi despre vreo susţinere complexă acordată la nivel oficial unor asemenea mame şi copii. Aici dacă mama nu se isprăveşte cu îndatoririle sale de părinte este decăzută din drepturile părinteşti, iar copiii sunt daţi la internate. Organizaţia noastră este categoric împotriva unei asemenea soluţii. Noi încercăm să susţinem asemenea mame. Dar cred că puţine se vor schimba dacă statul nu va începe să desfăşoare propriile programe de sprijin a acestor mame”.
Autorităţile de la Tiraspol au declarat anul 2009 an al familiei în regiune şi s-a anunţat că activităţile planificate cu această ocazie au fost realizate până acum în proporţie de 80 la sută. E vorba de marşuri turistice, spectacole, seminare.
Mulţumesc, Elena. A fost ultimul subiect al emisiunii de azi. Doamnelor şi domnilor, sunt Viorica Zaharia, vă mulţumesc pentru atenţie, vă îndemn să accesaţi pagina noastră din internet www.europa libera.org şi să aveţi o săptămână reuşită. Aici e Radio Europa Liberă.
De la 1 octombrie 2009 autorităţile transnistrene vor începe majorarea treptată a tarifelor la căldură, curent, gaz, apă şi transportul public, astfel ca la 1 ianuarie 2010 tarifele să fie ajustate la coeficientul inflaţiei.
*****
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat că partidul său ar putea vota un preşedinte de ţară propus de Alianţa pentru Integrare Europeană, ca să evite ţinerea de noi alegeri anticipate dacă aceasta va accepta două proiecte ale comuniştilor despre care s-a anunţat doar că unul se referă la depăşirea crizei economice şi al doilea la acordarea regiunii transnistrene a statutului de republică.
Liderii Alianţei resping aceste condiţii. Vladimir Filat, preşedintele PLDM: “Conflictul transnistrean urmeaza a fi reglementat in conformitate cu norma constitutionala si cu prevederile legii care stabileşte acordarea unui statul de autonomie lărgită regiunii transnistrene dar ca şi component a statului Republica Moldova”.
Serafim Urechean, preşedinte al Alianţei Moldova Noastră: “Propunând federalizarea republicii sau statutul de republic transnistreană eu cred că, după ce au guvernat ţara 8 ani comuniştii vor să o distrugă şi să o ducă la faliment cu mâinile democraţilor. Bineînţeles că acest lucru nu va fi acceptat”.
******
În prima jumătate a anului curent, investiţiile directe în Georgia au scăzut cu 80 la sută – arată ultimele date statistice, date publicităţii la Tbilisi. Aceasta scădere dramatică se datorează crizei economice globale dar si războiului din august anul trecut cu Rusia.
*******
Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat ca ţara sa trebuie sa fie recunoscătoare Rusiei ca i-a imprumutat peste 2 miliarde de dolari ca sa cumpere arme rusesti – inclusiv tancuri si rachete antiaeriene S 300. Chavez a spus ca armele sunt necesare ţării sale din cauza deciziei Columbiei vecine de a acorda un acces mai mare Statelor Unite la bazele sale militare. Preşedintele Chavez este un critic acerb al Statelor Unite si in ultimul timp a cumpărat arme rusesti in valoare de peste 4 miliarde de dolari.
Tot în această săptămână compania energetică de stat a Venezuelei a anunţat că in 2012 va începe, împreună cu Rusia, explorarea unui imens cimp petrolifer, de-a lungul râului Orinoco. Se bănuieşte că în regiunea respectivă, cunoscută sub denumirea de Junin 6, s-ar afla peste 50 de miliarde de barili de ţiței – făcând din Junin 6 unul din cele mai bogate câmpuri petrolifere din lume. Rusia estimează costul acestui proiect la 30 de miliarde de dolari.
***
Statele Unite şi-au exprimat ingrijorarea in legatura cu intenţiile Venezuelei de a-şi intari capacităţile militare. Statele Unite spun sa aceasta evoluţie ar putea duce la o escaladare a inarmarilor in America Latina.
****
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a facut un apel pentru un dialog deschis si fara prejudecati cu Rusia pentru a se reduce tensiunile de securitate in Europa si pentru a aborda impreuna ameninţările comune. Declaratia a fost facuta intr-un interviu publicat de cotidianul britanic Financial Times. Noul secretar general al Aliantei Nord Atlantice spune ca va cauta sa afle de la Moscova care sunt opiniile Rusiei despre cum ar trebui sa evolueze NATO pe termen lung şi ca este pregatit sa discute propunerile preşedintelui Dmitri Medvedeev referitoare la noua arhitectura de securitate a Europei. Rasmussen a declarat ca este conştient de faptul ca intre NATO si Rusia exista in continuare divergente importante.
----------------
Invitatul emisiunii de azi la telefon este dl Vladimir Coval, redactor-şef adjunct al oficiosului de la Tiraspol Adevărul Nistrean. Dle Coval, ce evenimente din săptămâna trecută le consideraţi mai importante?
Vladimir Coval: Pentru mine cel mai important eveniment al ultimelor zile rămâne a fi redislocarea redacţiei noastre într-un nou sediu. Un alt eveniment de remarcat ar fi aniversarea companiei de telefonie “Interdnestrcom” datorită căreia locuitorii regiunii au putut vedea un adevărat spectacol al câtorva colective musicale celebre.
Europa Liberă: În această săptămână la Chişinău, aşa cum aţi aflat şi din ştiri, fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a încercat să înainteze două condiţii Alianţei de la guvernare în schimbul votului comuniştilor pentru un şef de stat din partea Alianţei. Una din aceste condiţii a fost ca noua putere să acorde regiunii transnistrene statut de republică. Cum comentaţi o asemenea propunere?
Vladimir Coval: Vladimir Nicolaevici în timpul cât a fost preşedinte a promis şi a propus foarte multe, însă nimic nu s-a realizat în realitate, chiar şi acordurile care au fost încheiate până la el cu privire la un spaţiu informaţional comun pur şi simplu şi-au pierdut puterea. Cel mai probabil acum e vorba de un simplu truc PR. Pentru că din tot despre ce s-a vorbit până acum nimic nu s-a realizat.
Europa Liberă: Dle Vladimir Coval vom continua discuţia după ce vom asculta următorul material. Săptămâna aceasta un grup de experţi în economie de la Institutul pentru dezvoltare şi iniţiative sociale “Viitorul” de la Chişinău au făcut public un studiu ce reflect situaţia economică actuală a Republicii Moldova. Într-un capitol ei au analizat şi principalii indici ai economiei transnistrene. Câteva concluzii le rezumă în continuare Elena Cioina:
Bazându-se în special pe datele făcute publice de banca centrală transnistreană, experţii de la Institutul “Viitorul” constată că indicii nivelului de trai al populaţiei din regiunea transnistreană scad, motiv pentru care ei întrevăd “riscuri reale de creştere a sărăciei pentru mai mult decât o jumătate din locuitorii Transnistriei”.
Principalele şocuri ale economiei regiunii au fost generate de criza marilor întreprinderi, spune expertul în economie Victor Parlikov: “Transnistria este un exemplu clasic cum este afectată de criză o economie bazată pe două-trei întreprinderi mari. Bugetul transnistrean era format de câteva întreprinderi mari – „Tirotex”, „Kvint”, Uzina metalurgică din Râbniţa - şi în momentul în care noi avem o scădere de 85 de procente a producţiei Uzinei din Râbniţa este evident că şi colectările la buget şi de aici alţi indici în economia transnistreană s-a dus foarte rapid în jos. Avem o scădere a volumului comerţului. Pentru prima oară datorită faptului că comerţul extern s–a micşorat dramatic din cauza faptului ă s-au micşorat exporturile de la aceste întreprinderi mari, pentru prima dată avem o situaţie când RM figurează în statistica transnistreană ca principalul partener comercial la export. Peste 2/3 din exporturile transnistrene sunt în RM, ceea ce e o noutate pentru economia lor”.
Victor Parlicov mai notează că din totalul importurilor, 56 de procente sunt resurse energetice, de unde concluzia expertului că marea parte a importurilor este destinată consumului şi reproducerea în regiune este la un nivel jos: „Au scăzut şi veniturile reale ale populaţiei. 1/3 din veniturile oamenilor sunt folosite pentru achitarea serviciilor comunale şi 70 % la acoperirea cheltuielilor curente. Ceea ce înseamnă că structura consumului populaţiei transnistrene este o structură caracteristică populaţiei sărace, care trăieşte în sărăcie sau în sărăcie extremă, după clasificările Băncii Mondiale”.
Autorităţile transnistrene au anunţat că au început să aplice un şir de măsuri de natură să diminuieze consecinţele crizei economice asupra populaţiei. Cu toate acestea, din luna octombrie este planificat începutul majorării treptate a tarifelor la utilităţi. Una din formaţiunile politice parlamentare din regiune, “Obnovlenie” şi-a asumat responsabilitatea să negocieze cu reprezentanţi ai autorităţilor din Rusia acordarea unui nou ajutor umanitar. Suplimentul de 15 dolari la pensii şi indemnizaţii, pe care îl primesc locuitorii regiunii transnistrene de doi ani din bugetul Federaţiei Ruse, urmează să fie achitat până la sfârşitul acestui an.
---------------------
Europa Liberă: Revenim la discuţia cu invitatul nostru. Dle Vladimir Coval ce soluţii au autorităţile de la Tiraspol pentru îmbunătăţirea situaţiei economice a populaţiei şi a diminua efectele majorării tarifelor asupra oamenilor de rând?
Vladimir Coval: Voi spune astfel: situaţia economică în general e de aşa natură că şi la noi, şi la Chişinău şi în Ucraina, nimănui nu-i vine uşor. Nu aş vorbi chiar de o “cădere” a indicilor economici. Este acum o situaţie care a fost prevăzută. Încă în primăvară deputaţii şi alţi reprezentanţi ai puterii au prevăzut anumite scăderi ale încasărilor la buget. Întotdeauna spre sfârşitul anului e o situaţie mai dificilă. După o acalmie de vară cred că în aceste luni, septembrie şi octombrie lucrurile se vor mişca. E o chestiune de două-trei săptămâni, chiar azi am fost la o şedinţă în Sovietul suprem la care au participat şefi de fabrică, de întreprinderi şi toţi s-au arătat gata să se apuce de lucru după concedii.
Europa Liberă: Cum credeţi că vor suporta oamenii noi majorări de tarife?
Vladimir Coval: Poporul nostru nu poţi să-l birui. Mă uit pe You tube şi văd clipuri filmate de oamenii noştri. Un popor care filmează asemenea clipuri e de nebiruit. Sigur că sunt probleme şi cu gazul şi cu curentul, pentru că preţurile la gaz cresc peste tot, dar cred că politica socială promovată acum în regiune va permite oamenilor să nu simtă prea dureros şocurile economice.
Europa Liberă: Dle Vladimir Coval, vă mulţumim. Am discutat cu redactorul-şef adjunct al oficiosului de la Tiraspol “Adevărul Nistrean”.
----------------------------------
Într-un raport al Băncii Mondiale despre impactul crizei globale asupra ţărilor cu venituri mai mici, Republica Moldova este menţionată ca un caz special, din cauza dependenţei sale de aşa-numitele „remitenţe”. Banca Mondială anticipează că anul acesta banii trimişi acasă de moldoveni vor fi mult mai puţini decât anul trecut, şi că aceasta va avea un impact grav asupra bugetului ţării. Detalii are Mircea Ţicudean:
„În Moldova - se scrie în raport – banii trimişi acasă în 2008 de moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au echivalat cu 30 la sută din Produsul Intern Brut. Aceasta a fost mai mult decât suficient pentru a atenua un deficit de cont curent care fără banii respectivi ar fi ajuns la 25 la sută din PIB. În condiţiile în care două treimi din remitenţele moldoveneşti provin din Rusia, Moldova a fost lovită din plin de criza globală, şi se prevede că fluxul de remitenţe ca procentaj din PIB va scădea cu până la 50%. Un fapt care complică şi mai mult şocul economic este că remitenţele sunt folosite mai ales pentru cheltuieli casnice şi stimulează importurile, de care guvernul depinde din greu pentru a-şi acumula veniturile bugetare din impozite. În concluzie, inclusiv datorită contractării drastice a finanţării externe, este de aşteptat ca modestul surplus fiscal moldovean de anul trecut să se transforme în 2009 într-un deficit de proporţii, poate chiar de 10 la sută din PIB”.
Raportul Băncii Mondiale a fost dat publicităţii în pregătirea summitului G20 de săptămâna viitoare, din Statele Unite, la care liderii celor mai dezvoltate ţări şi ale unor ţări în curs de dezvoltare vor discuta perspectivele economiei globale. Vorbind miercuri la lansarea documentului, la Washington, preşedintele Băncii Mondiale Robert Zoellick a spus că ţările cele mai sărace din lume vor avea anul acesta nevoie de o finanţare externă de aproape 60 de miliarde de dolari. El a cerut ţărilor bogate să nu uite de restul lumii tocmai acum, când economiile dezvoltate par să depăşească criza. „Am auzit mereu promisiuni, dar bunele-intenţii trebuie materializate”, a spus preşedintele Băncii Mondiale.
---------------------------
Serviciile specializate în protecţia drepturilor copilului au fost aproape bulversate săptămîâna trecută de un nou caz de abandon al unui copil nou născut, în plin An al Familiei în regiunea transnistreană. Dacă o asemenea practică a luat amploarea unui fenomen şi ce spun structurile responsabile, a încercat să afle corespondenta noastră în regiune, a cărei relatare este rezumată de Elena Cioina.
La începutul acestei săptămâni, într-o valiză, agăţată într-un gard al unei case din oraşul Slobozia, a fost găsit un copil nou-născut. Medicii de la Serviciul de urgenţă, unde băieţelul este internat acum, spun că, deşi a stat cam două ore în valiză, copilul este sănătos şi cântăreşte sub 3 kilograme.
Miliţia o caută acum pe mama copilului pentru a-i înainta învinuirea după articolul „punerea în pericol a sănătăţii şi vieţii persoanei”. Acest articol din legislaţia transnistreană prevede o amendă şi doar în cazuri grave privaţiune de libertate pe trei luni.
Specialistul principal în protecţia drepturilor copilului de la Tiraspol Lidia Poliakova spune că în acest an, 2009, în regiune au fost identificaţi fără părinţi în total 24 de copii. 17 din ei au fost daţi în tutelă rudelor, iar 7 – internaţi în instituţii rezidenţiale.
„Asemenea cazuri au loc nu foarte des, dar au loc, spune Ludmila Poliakova. Cred că sunt mai multe cauze. O parte din aceşti copii abanonaţi sunt născuţi de mame minore – pentru că ei sunt de regulă născuţi acasă, nu în condiţii de spital, sau sunt născuţi de mame care mai au copii dar nu mai pot întreţine încă unul. Dar în orice caz, noi optăm pentru aceea ca mamele, chiar dacă nu au posibilitate să mai crească un copil, să nască acest copil şi să-l abandoneze la spital. De regulă, după asta ele sunt decăzute din drepturile părinteşti. Cred că femeile se tem de această procedură şi deconspirarea ei, dar legea ne obligă la aşa ceva. Spre regret, acum cel mai des se abandonează copii bolnavi”.
Organizaţiile neguvernamentale ce activează în regiune încearcă să sprijine femeile care sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere material sau psihologic după naşterea copilului. Preşedintele Fundaţiei „Every Child”, Svetlana Belova: „Problema abandonului copiilor este foarte acută, de aceea trebuie să sprijinim mamele vulnerabile la asemenea situaţii. De regulă, mamele care abandonează copiii se confruntă cu foarte multe probleme. Fenomenul aşa-numiţilor orfani-sociali, a abandonului la naştere trebuie studiat, apoi desfăşurate programe de susţinere a mamelor şi de creare a „centrelor de criză”. În Transnistria nu putem vorbi despre vreo susţinere complexă acordată la nivel oficial unor asemenea mame şi copii. Aici dacă mama nu se isprăveşte cu îndatoririle sale de părinte este decăzută din drepturile părinteşti, iar copiii sunt daţi la internate. Organizaţia noastră este categoric împotriva unei asemenea soluţii. Noi încercăm să susţinem asemenea mame. Dar cred că puţine se vor schimba dacă statul nu va începe să desfăşoare propriile programe de sprijin a acestor mame”.
Autorităţile de la Tiraspol au declarat anul 2009 an al familiei în regiune şi s-a anunţat că activităţile planificate cu această ocazie au fost realizate până acum în proporţie de 80 la sută. E vorba de marşuri turistice, spectacole, seminare.
Mulţumesc, Elena. A fost ultimul subiect al emisiunii de azi. Doamnelor şi domnilor, sunt Viorica Zaharia, vă mulţumesc pentru atenţie, vă îndemn să accesaţi pagina noastră din internet www.europa libera.org şi să aveţi o săptămână reuşită. Aici e Radio Europa Liberă.