SUA finanţează din nou măsurile de combatere a crimei organizate

Ambasadorul Chaudhry şi preşedintele interimar Ghimpu

Amendament la un acord existent, semnat de ambasadorul american Asif Chaudhry şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu
Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău şi preşedintele interimar al R. Moldova au semnat un amendament la un acord din 2001 ce prevede suplimentarea asistenţei financiare americane pentru Moldova cu 1,4 milioane de dolari. Banii sunt destinaţi instruirii continue a procurorilor şi judecătorilor pentru o mai mare eficienţă în lupta cu corupţia şi traficul cu oameni.

Autorităţile Republicii Moldova fuseseră criticate în 2008 în Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite pentru rezultate slabe în combaterea traficului cu oameni, în special pentru nepedepsirea funcţionarilor guvernamentali implicaţi în comerţul cu oameni şi instrumentarea proastă a dosarelor pe fapte de trafic.

Ca să se disculpe, Guvernul condus atunci de Zinaida Greceanâi, urma să întocmească un raport suplimentar şi să-l prezinte Departamentului de Stat, pentru a nu compromite astfel, continuarea finanţării acţiunilor antitrafic din partea Guvernului de la Washington.

Ambasadorul american Chaudrhy şi preşedintele interimar Ghimpu
Nu se cunoaşte dacă un asemenea raport suplimentar a fost întocmit, însă amendamentul încheiat azi, care este primul document oficial semnat cu noua putere de la Chişinău, arată că Statele Unite continuă finanţarea măsurilor de combatere a corupţiei, traficului cu oameni şi crimei organizate. Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Asif Chaudhry: “Vom oferi 1,4 milioane de dolari asistenţă pentru a ajusta şi îmbunătăţi capacităţile organelor de drept în acest domeniu. Reformele legislative şi sporirea capacităţilor organelor de drept se vor axa pe formarea continuă a procurorilor şi judecătorilor. Amendamentul de astăzi e o continuare a acordului iniţial semnat în 2001 şi în cadrul căruia SUA a acordat prin intermediul unor asemenea amendamente 8 milioane de dolari. Guvernul SUA depune eforturi pentru a asista guvernul R. Moldova pentru a combate coruptia, traficul de fiinţe umane etc".

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al R. Moldova, s-a angajat la rândul său, în faţa presei, să asigure transparenţa şi corectitudinea modului de gestionare a banilor: “Multe lucuri rele s-au făcut până acuma, de acum înainte urmează să fie totul corect şi în conformitate cu legea. Banii vor fi sub strict control al Ambasadei şi eu nu cred că aici se va produce ceva ce poate duce la cheltuirea ineficientă a acestei sume care ne este acordată, de aproape 1,5 milioane de dolari”.

Din 2001, când a fost semnat acordul cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept între guvernele Statelor Unite şi Moldovei, un amenmdament al căruia a fost semnat azi, Washingtonul a alocat în total 8 milioane de dolari pentru proiecte de susţinere a sistemului de justiţie penală.