O experiență pozitivă: Centrul de zi pentru copii „Speranța” de la Leova

La deschiderea Centrului „Speranța” la Leova

Un proiect transfrontalier ce utilizează experiența românească în domeniul asistenței sociale pentru copii și fondurile europene pentru îmbunătățirea infrastructurilor sociale.
Raioanele de la frontiera Republicii Moldova cu România incearca să profite de vecinătatea cu Uniunea Europeană şi să acceseze fondurile europene destinate îmbunătăţirilor sociale şi de infrastructură. Raionul Leova a deschis recent cu bani europeni un centru de zi pentru copii. Viorica Zaharia are detalii.

Intrucit România are o experienta de mai bine de un deceniu de organizare a unor Centre de zi pentru copii, de plasament, de reabilitare, Republica Moldova nu-si poate imagina un partener mai bun in cadrul proiectelor transfrontaliere din acest domeniu finanţate de Comisia Europeană. Atunci cind vine vorba despre deschiderea unor asemenea centre în Moldova asistenta consilierilor români este cit se poate de binevenita.

„În 2007 am mers cu asistenţii sociali într-un proiect şi cnd am mers şi am vizitat centrele din judeţul Vaslui, sinceră să fiu doream un asemenea centru şi la Leova”, spune Eufrosinia Gretu, vicepreşedintele raionului Leova.

Cu peste 200 de mii de lei din proiectul TACIS al Comisiei Europene şi alte câteva zeci de mii de la consiliul raional s-a renovat o grădiniţă părăsită şi a apărut astfel Centrul de zi „Speranţa”, unde vor veni zilnic după lecţii copii pe care specialiştii îi numesc „copii în dificultate”.

Vadim Caramalac
„Beneficiari vor fi în jur de 200 de copii, copii din familii social-vulnerabile. Copii din familii monoparentale, sau care au părinţi ce consumă alcool, sau copii care sunt bătuţi. Se face o listă care trece prin comisia raională si comisia stabileste gradul de vulnerabilitate. Primul grup este din oraş, apoi vor fi şi din satele dina propiere, pe care îi va aduce un microbuz”, spune Vadim Caramalac, autorul şi managerul proiectului.

Astfel se urmăreşte scoaterea cel puţin temporară a copiilor din medii nu tocmai favorabile lor şi acordarea de asistenţă pentru a depăşi situaţii de risc. Nicoleta şi Ion sunt doi fraţi care vin la centru de câteva zile. Ei primesc aici un prânz şi participă la activităţi, iar seara se reîntorc acasă: „Îmi fac lecţiile, mă joc, mănânc. Şi acasă, nu faci aşa ceva? Da, dar mama ne culcă devreme, pe la ora 6, 7 şi uneori nu reuşesc să-mi fac lecţiile. Dar de ce? Spune că trebuie să ne sculăm dimineaţa devreme.”

Cum putem constata dacă o asemenea instituţie este eficientă? Răspunde directorul direcţiei protecţia copilului din judeţul Vaslui, Ion Armeanu, care i-a ajutat pe specialiştii de la Leova la organizarea Centrului: „Se poate constata pe doua căi - facand un studiu de impact al saraciei si al doilea - cel legat de copiii intr-o situatie de criza in familie, Leova e un caz bun ca nu am vazut nici un copil ca sa cerseasca. Si atunci acesti copii daca dispar din strada si vin in centru e clar ca e eficient”.
Ion Armeanu


În anul 2010 toată finanţarea Centrului o va prelua consiliul raional Leova, care s-a angajat să finanţeze instituţia chiar şi pe timp de criza. În plus, şi Comisia Europeană va urmări durabilitatea proiectului, spune Speranţa Olaru, manager de proiecte la Delegaţia Comisiei Europene la Chişinău: „La momentul depunerii aplicaţiilor pentru proiectele de cooperare transfrontalieră, aplicantul principal trebuie să-şi ia anumite angajamente de susţinere financiară, pe de altă parte, pentru toate proiectele finanţate de Comisia Europeană este valabilă regula ca peste 7 ani CE poate oricând veni sa facă un audit financiar sau cu o evaluare a impactului proiectului”.

Centrul de zi de la Leova a fost finanţat dintr-un program de granturi anunţat încă anii 2004 – 2006. Delegaţia Comisiei Europeane la Chişinău anunţă că în prezent sunt disponibile noi fonduri de câteva milioane de euro pentru administraţiile locale care vor să-şi suplimenteze bugetele destinate îmbunătăţililor sociale, de mediu, de infrastructură. Noua licitaţie de proiecte se va organiza după 1 noiembrie.