Apropiata reuniune 5+2 de la Viena pentru reglementarea transnistreană

Guvernul de la Chişinău speră să obţină deblocarea proiectelor umanitare şi stabilirea termenelui de reluare a negocierilor
Duminică, 6 noiembrie, la Viena urmează să se întâlnească participanţii formatului 5 plus 2 de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene, la o întrunire organizată de preşedinţia greacă a OSCE. Pe lângă faptul că noul Guvern al Republicii Moldova vrea să-şi expună poziţia faţă de rezolvarea diferendului, Chişinăul îşi leagă cel puţin două speranţe de această întrunire.

Vicepremierul Victor Osipov, responsabil în Guvern de problema reintegrării, a declarat azi presei că nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase după întrunirea de la Viena, dar speră cel puţin să se obţină reluarea activităţii celor 8 grupuri de lucru din partea Chişinăului şi Tiraspolului, întreruptă în vara acestui an.

Victor Osipov
Victor Osipov: "Noi sperăm ca după această întâlnire să clarificăm două aspecte. Unul – cum putem debloca cooperarea şi dezvoltarea proiectelor umanitare, sociale, economice, de infrastructură în regiunea de Est a Republicii Moldova, deci aspecte apolitice şi doi, aspectul politic – sperăm să avem o perspectivă foarte clară asupra termenului şi modalităţii în care am putea să reluăm negocierile propriu-zise, dar negocieri adevărate în care să discutăm probleme care ţin de procesul de reglementare, anume propuneri, sugestii legate de elaborarea statutului special al regiunii transnistrene. Acestea două lucruri sunt cele mai importante".

Pe de altă parte, responsabilul pentru relaţii externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebceak afirmă că va merge la Viena şi va reafirma disponibilitatea autorităţilor regiunii de a relua activitatea grupurilor de lucru, însă despre reglementarea politică, Iastrebceak vorbeşte ca despre o perspectivă nu tocmai apropiată.

Vladimir Iastrebceak: "Formatul cinci plus doi este unul ajutător care a fost creat în lipsa unui dialog politic adevărat şi sarcina noastră este să restabilim acest dialog politic între părţi. Dacă colegii noştri de la Chişinău sunt gata să reia activitatea grupurilor de experţi, noi vom saluta această decizie. Cât priveşte statutul Transnistriei, cred că colegii noştri ar trebui mai întâi să-şi revadă „bagajul” propriu în această problemă, dacă vor veni din nou cu Legea din 2005 atunci acesta e din nou un drum spre nicăieri".

Parlamentul Moldovei a votat în 2005 o lege care prevede reglementarea problemei transnistrene prin acordarea regiunii a statutului de autonomie în cadrul Republicii Moldova. Autorităţile de la Tiraspol resping însă această propunere şi insistă pe separarea de Republica Moldova şi obţinerea statutului de ţară independentă după modelul Abhaziei şi Osetiei de Sud.