Potrivit analiștilor, în spatele FNI se află SOV Invest, care, la rîndul ei a fost creata de firma GELSOR, patron Sorin Ovidiu Vântu, care lucrează în proporţie de 90% cu ofiteri ai fostei Securităţi sau ai actualului SRI.
1 iunie 2000
Actualitatea Romaneasca. Opinii, analize, comentarii. (Moderator Radu Calin Cristea; corespondent: Andreea Pora).
Ce se ascunde în spatele scandalului FNI și BCR?
Procurorul Augustin Lazăr directorul secţiei de urmarire penală si criminalistică din cadrul Parchetului general de pe linga Curtea Suprema de Justitiei a spus, citat de agenţia Mediafax, că unii analisti economici ar fi sub influenţa unor „reţele mafiotice”. Cu prilejul ultimului raport al SRI, directorul acestei institutii, Costin Georgescu a vorbit despre „focarul de risc al acestor reţele în care ar fi implicaţi şi lucrători ai unor foste servicii secrete comuniste sau post comuniste”.
Este amintita si declaratia recenta a preşedintelui Emil Constantinescu care a afirmat ca se simte mai ameninţat acum de structurile fostei securităţi decît era înainte de decembrie 1989. (...) Pare din ce in ce mai limpede că unele din afacerile dubioase au avut in spatele lor persoane legate de diferite servicii secrete.
„Aceasta teorie (a conspiraţiei) a fost avansată chiar de şeful statului şi de primul ministru. Despre ce fel de consiparaţie este însă vorba ? Aici părerile sunt împărţite. Se vorbeşte despre „cercurile mafiote ale căror tentacule se întind chiar în interiorul BCR-ului, a cărei privatizare este în curs de pregătire.” Scopul ar fi, după cum se afirmă, într-o noua a UM0962, direcţia de informaţii şi protecţie a MI, compromiterea acestei bănci în vederea scăderii valorii ei de piaţă.
Crearea unei imagini negativea întregului sistem bancar din Romania, lucru ce poate fi asociat cu acordarea acelui rating negativ, considerat nejustificat de majoritatea specialiştilor în materie şi, nu în ultimul rînd, avantajarea băncilor cu capital mixt sau majoritar străin în defavoarea celor autohtone.
Dar cele mai multe date, dezvăluie un tablou care ar avea in centru o conspiraţie a anumitor cercuri securiste. In spatele FNI se află SOV Invest, care, la rîndul ei a fost creata de firma GELSOR, patron Sorin Ovidiu Vantu. Încă din 1997, şeful SRI, Costin Georgescu afirma în Parlament că grupul GELSOR, care cuprinde 27 de firme lucreaza in proporţie de 90 % cu ofiteri ai fostei securităţi sau ai actualului SRI. Imperiul GELSOR s-a constituit dintr-un SRL, numit Societatea Generală de Investitii, condusă de colonelul Rudăreanu şi care a primit de la BANCOREX, 3,5 milioane de dolari. Actualmente AVAB depunînd efortul să recupereze aceste creanţe neperformante.
Majoritatea directorilor filialelor FNI privind de la GELSOR şi au o legătură, mai mare sau mai mică cu fosta Securitate sau cu SRI-ul. Costin Georgescu stia ce spune.
Citeva exemple: Alexandru Pogăceanu, directorul FNI Mureş a fost pănă în 1998 ofiter SRI, Viorel Şoptereanu, director al FNI Cluj a fost ofiter de securitate şi a lucrat pină la 1 martie 1999 în SRI. Constantin Panait, fost ofiter de Securitate a condus agentia Gelsor Ialomita pînă în decembrie 1999, cînd a trecut la FNI şi SOV Invest. (...) La Constanta, Dan Hornea a fost inainte de 1989 şef al serviciului de contrainformatii din marina militară. (...) În Covasna, directorul FNI, Gheorghe Cornea a lucrat pînă în 1990 ca ofiter de contrainformatii economice, la Buzău, şeful FNI este tot un fost maior de securitate (...)
De fapt, întregul mod de operare în cazul FNI şi al BCR-ului lasă senzaţia unui plan bine pus la punct de profesionisti in materie. Unele telefoane de avertizare au fost date, dupa cum s-a spus miercuri la şedinta CSAT, în judeţul Sălaj de exemplu, din sediul Partidului Naţional Roman, condus de Virgil Măgureanu. Ideea demontării decodorului de pe clădirea CEC-ului este greu de crezut că a venit din mintea unui simplu funcţionar.
Dar nu este pentru prima oară cînd segmente ale fostei Securităţi sunt implicate în diferite afaceri sau scandaluri. Să ne reamintim numai de repetatele încălcări ale embargoului, de trenurile încărcate cu benzină care treceau noaptea spre Iugoslavia, peste nişte poduri cufundate în beznă, la vremea respectiva, presa vehiculind numele lui Radu Tinu, fostul şef al Securităţii Timis şi al lui Filip Teodorescu, fostul şef al contraspionajului. (...)
Dar revenind la FNI, SOV Invest si Gelsor, loc ideal de muncă pentru foştii ofiteri ai Securităţii, ar fi poate interesant de pus în pagină cîteva informatii despre faptul că acesta controlează Banca de Investitii si Dezvoltare, unde preşedinte este Nicolae Văcăroiu, iar printre acţionari se număra Florin Georgescu şi fostul viceguvernator Croitoru.
Că tot lui Gelsor ii aparţine banca Astra din Braşov şi că a încercat, fără succes să preia Banca Internaţională a Religiilor. Care, iată, a intrat acum în încetare de plăti. Intimplător sau nu, preşedintele Consiliului de Administratie al acestei banci, Ion Popescu este fost ofiter superior în securitate. Implicarea in afaceri a unor foşti ofiţeri de securitate, parte reactivaţi de SRI, faptul că la sorgintea unor scandaluri şi colapsuri dintre cele mai ciudate se află aceiaşi, că despre marile averi ale perioadei se spune că au fost făcute tot pe această filieră, creionează un tablou nu tocmai vesel.”