Cel mai contestat candidat este Ion Iliescu: opt contestaţii, toate fiind însă respinse de Curtea Constituţională.
27 octombrie 2000
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).
Candidații la președinție și listele de semnături.
Marea bătaie de cap a Biroului Electoral Central în viitoarele zile va fi cercetarea listelor depuse de candidaţii la preşedinţie. Ceva-ceva pare să fie în neregulă, fiind destul de greu de presupus că circa 40 % din populaţia cu drept de vot a semnat în favoarea unui sau altuia dintre candidaţi. Cronica electorală a zilei este semnata de Andreea Pora.
Conform legii electorale un cetăţean roman cu drept de vot nu poate semna decit pentru unul din candidaţii la preşedinţie. După o logică elementară şi printr-un calcul simplu, s-ar putea spune că o treime dintre romani şi-aexprimat deja opţiunea electorală. Aceasta, desigur, în situatia in care legea a fost într-adevar respectată. Cei 13 candidaţi au prezentat la BEC 6 milioane 87 de mii de semnături. Recordul în materie, batîndu-l Ion Iliescu cu 1 milion 170 de mii de semnături, urmat de Mugur Isărescu şi de independentul Lucian Orăşel.
Ca şi în 1996, cînd au apărut destule contestaţii privind autenticitatea listelor cu semnaturi şi acum se ridică aceeaşi întrebare. Mai ales că există deja voci care susţin că listele unora nu sunt chiar în regulă: ba că sunt persoane care au semnat pentru mai mulţi candidaţi ba că semnturile au fost plătite, ba că PNL, de exemplu, a folosit listele pentru modificarea Constituţiei sau că Mugur Isărescu pe cele pentru susţinerea lui Emil Constantinescu. Cele mai mari semne de întrebare le ridică, desigur, candidaţii independenţi, ştiut fiind că totuşi strîngerea semnăturilor presupune un aparat organizatoric - oameni şi bani. Să ne aducem aminte că în 1996 George Pruteanu după două săptămîni de stat în Piaţa Universităţii nu reuşise să adune nici măcar jumătate din cele 100 de mii de semnături necesare, potrivit legii, la vremea respectivă. Acum, în 2000, cînd cifra minimă este de 300 de mii de semnături, suspiciunile celor care afirmă că listele nu ar fi autentice 100% par şi mai întemeiate.
Sarcina verificării acestora revine Biroului Electoral Central şi Curţii Constituţionale, căreia i se remit eventualele reclamaţii şi care are datoria să cerceteze în 48 de ore, dacă acestea sunt intemeiate sau nu. De fapt, BEC trebuie să faca o primă verificare chiar în momentul în care candidaţii se înscriu în cursă şi depun listele cu semnături. Misiunea nu este tocmai simplă, dacă ţinem cont de numarul uriş de semnături, care, teoretic, trebuie să fie însoţite de numarul de buletin şi de adresă. Judecătorul Mihai Nicolae recunoaşte că, practic vorbind, este imposibilă verificarea tuturor semnăturilor, acest lucru facîndu-se, de regulă, prin sondaj.
Mihai Nicolae: „Noi le verificăm în linii mari, sigur că fără să avem experţi grafologi şi fără să ştim dacă de pe lista unuia dintre candidaţi sunt oameni care au mai dat semnături ţi în favoarea altui candidat. Asta e foarte dificil de stabilit.” (...)
Ca fapt divers, la BEC a fost înregistrată o contestaţie împotriva tuturor candidaţilor la preşedinţie şi a partidelor politice din partea lui Nera Iustin din Tirgu Mures care acuză faptul că „toţi prezidenţiabilii, multi dintre ei ca miniştrii sau preşedinţi, sunt artizanii dezastrului din ţară”.
Pînă la acest moment cel mai contestat candidat este Ion Iliescu: opt contestaţii, toate fiind însă respinse de Curtea Constituţională. Ultimele 2, chiar astazi...