21.11 - București: CNSAS și verificarea candidaților la președinție.

Cam 10 % din candidaţii în alegeri, cercetaţi de CNSAS, au fost dovediţi colaboratori ai fostei Securităţi.

21 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

CNSAS și verificarea candidaților la președinție.


Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Fostei Securităţi (CNSAS) a informat că nici unul din candidaţii la preşedinţie nu a colaborat cu fosta Securitate, verdict contestat de Convenţia Democrată 2000, care susţine că Ion Iliescu care sub incidenţa unui articol al legii „Ticu” (pentru cei cinci ani cât a fost prim secretar de partid la Iaşi).

Articolul de lege precizează „sunt asimilaţi colaboratorilor securităţii persoanele care au avut competenţe decizionale, juridice or politice, sau care prin abuz de putere au luat decizii la nivel central sau local cu privire la activitatea securităţii sau cu privire la activitatea altor structuri de represiune ale regimului totalitar comunist”.

CNSAS a declarat că nu a avut timpul necesar să cerceteze toată activitatea lui Ion Iliescu şi nici nu a avut acces la arhiva unde se află dosarele foştilor membri de partid (neorganizată şi fără cartotecă). CNSAS a avut acces numai la 3 arhive: SRI, SIE şi MApN.

Până acum, cam 10 % din candidaţii în alegeri, cercetaţi de CNSAS, au fost dovediţi colaboratori ai fostei Securităţi. Lista completă va fi publicată în Monitorul Oficial, până la alegeri. Au fost verificate în total peste 4.300 de dosare.

În CNSAS a izbucnit o dispută privind lista care va fi publicată: unii (PDSR) vor să fie publicate numai numele celor care au colaborat cu Securitatea, alţii insistă să fie publicată lista completă , incluzând persoanele care s-au făcut vinovate de delaţiuni „minore”.

Puţin din cei audiaţi au anunţat că se retrag, majoritatea au declarat că vor contesta verdictul în justiţie şi că rămân în cursa electorală.