O literatură explozivă

(Foto: Igor Schimbător)






Atunci când a fost descoperită dinamita, în 1866, puţini îşi puteau imagina ce rol va juca aceasta în… istoria literaturii universale. (Şi nu mă gândesc acum – sau mai exact, nu încă – la fraţii Nobel şi premiul ce le poartă numele; suntem încă în secolul XIX, epoca marilor proiecte sociale – pe cât de utopice, pe atât de cumplite – unele – atunci când vor fi puse în practică.)

Rusia anilor 1860 – Serghei Ghenadievici Neceaev (1847-1882), un fost apropiat al lui Bakunin, îşi publică (bineînţeles, clandestin) Catehismul revoluţionarului, de tristă faimă, din care e de reţinut:
„3. – Un revoluţionar dispreţuieşte orice teorie (…) El nu cunoaşte decât o singură ştiinţă: cea a distrugerii… Acest scop e mereu acelaşi: a distruge cât mai repede şi cât mai sigur această nedreptate care este ordinea universală.
4. – Revoluţionarul dispreţuieşte opinia publică. El nu are decât dispreţ şi ură pentru morala socială actuală…
5. – Trebuie ca revoluţionarul, dur cu sine însuşi, să fie la fel de dur cu ceilalţi… Zi şi noapte el nu trebuie să aibă decât un gând şi un scop: inexorabila distrugere. Totodată urmărind cu sânge rece şi fără răgaz îndeplinirea acestei predestinări, el trebuie să fie mereu gata să moară, dar şi să ucidă cu mâna lui pe toţi cei care se opun realizării acestui scop.
15. – Această societate josnică se împarte în numeroase categorii. Prima este alcătuită din cei care trebuie suprimaţi fără întârziere. Tovarăşii vor alcătui lista acestor condamnaţi…
24. – Sarcina noastră este de a distruge: o distrugere teribilă, totală, necruţătoare, universală.
26. – A reuni toate aceste elemente pentru a crea o forţă unică, invincibilă şi capabilă de a distruge totul, iată raţiunea de a fi a Organizaţiei noastre, a întregii noastre conspiraţii, a întregii noastre mişcări.”

De la vorbe la fapte, asasinarea ţarului Alexandru II – tocmai reformatorul care desfiinţa şerbia în Rusia, la 1861 –, într-un atentat cu bombă (cum altfel?!!) din 1881, marchează nu doar un succes răsunător al acestei Organizaţii de care vorbeşte Neceaev, ci şi debutul – în trombă – al terorismului politic pe arenă internaţională.

Ceea ce se ştie mai puţin e că, înaintea atentatului din 1881, au mai existat câteva, dejucate – unul dintre procesele „neceaeviştilor” furnizându-i lui F.M. Dostoievski materia primă pentru cel mai teribil roman al său, Бесы (Demonii sau, într-o altă traducere, Posedaţii). Cu o clarviziune ce merge direct la ţintă, marele scriitor demontează întreg mecanismul de „legare prin sânge” al organizaţiei teroriste, fapt ce îl va face deosebit de odios în ochii lui V.I. Lenin (fratele mai mare al acestuia – Aleksandr Ulianov – este condamnat la spânzurătoare, după ce încercase la rândul lui să-l asasineze pe ţar, fără succes), gratificându-i opera drept… мракобесие (echivalentul românesc, obscurantistă, nu redă toată gama de nuanţe a cuvântului compus din мрак – întuneric şi бес – drac, demon). Scurt pe doi, nu trecuse nici 15 ani de la inventarea dinamitei, că se năştea o literatură explozivă – la propriu (vezi Catehismul… lui Neceaev), şi la figurat (vezi Demonii lui Dosto). Pe cât de ucigaşă prima, pe atât de profund umanistă cei din urmă.

Acest scurt istoric în problema terorismului politic mi s-a părut la ordinea de zi, azi, 12 octombrie, după ce autorităţile israeliene au anunţat că s-a ajuns la un acord cu Hamas-ul în ce-l priveşte pe caporalul Gilad Shalit, ţinut ostatic în Fâşia Gaza din 25.06. 2006, care va fi schimbat pe 1027 de palestinieni deţinuţi în închisorile din Israel. Ei bine, după o primă reacţie de bucurie, vocile evreilor care acuză guvernul Netanyahu că ar deschide porţile unor terorişti nu s-au lăsat aşteptate. În plus, schimbul pare inegal – deşi cine ar putea spune cu certitudine cât cântăreşte o viaţă de om în ochii lui Dumnezeu, că-i vorba de Yahve sau de Alah…

Cu urechea pe Radio France Internationale, brusc m-am simţit ca la vizionarea filmului Salvaţi soldatul Ryan – ştii din titlu că e musai să se termine cu bine, cu toate acestea tremuri pentru viaţa eroului până în ultima clipă…