29.10 - Chișinău: Consecințe ale blocării liniei de cale ferată la Tighina de către separatiștii transnistreni

Vagoanele cu mărfuri vor parcurge cu aproximativ 600 de kilometri mai mult, dintre care în jur de 300 de kilometri pe teritoriul Ucrainei.



29 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Consecințe ale blocării liniei de cale ferată la Tighina de către separatiștii transnistreni.

Blocarea de către separatiştii transnistreni a liniei de cale ferată în zona Tighina a provocat un adevărat haos în legăturile comerciale ale Republicii Moldova cu partenerii dinspre răsărit, inclusiv cu Ucraina şi Federaţia Rusă. Printre instituţiile care au cel mai mult de pierdut se numără desigur şi Căile Ferate ale Moldovei. Relatează Viorica Zaharia.

Întreprinderea Căile Ferate ale Moldovei a recomandat astăzi tuturor agenţilor economici, care importă mărfuri pe calea ferată, să transporte vagoanele cu încărcături prin nodul feroviar Ocniţa-Moghiliov Podolsk, ocolind staţia Tighina. Directorul întreprinderii Căile Ferate ale Moldovei, Miron Gagauz, a declarat astăzi la o conferinţă de presă, că aceasta este singura soluţie pentru a evita blocarea în continuare a încărcăturilor la Tighina, unde sunt stocate în prezent peste 400 de vagoane cu mărfuri, inclusiv combustibil, produse alimentare, substanţe chimice.

Reamintim că administraţia transnistreană a interzis acum trei zile accesul în Republica Moldova a trenurilor cu marfă la punctul de trecere de la Tighina, după ce Chişinăul a introdus la 1 septembrie noi ştampile vamale, pe care nu le-a pus la dispoziţia Tiraspolului.

Miron Gagauz a spus că pentru a intra în Republica Moldova prin punctul de frontieră Ocniţa-Moghiliov Podolsk, vagoanele cu mărfuri vor parcurge cu aproximativ 600 de kilometri mai mult, dintre care în jur de 300 de kilometri pe teritoriul Ucrainei. Aceasta îi va costa pe agenţii economici moldoveni cu opt dolari mai mult pentru fiecare tonă de marfă transportată.

Miron Gagauz a mai spus că agenţii economici sunt în drept să acţioneze în judecată Căile Ferate pentru pierderile suportate. La rândul ei întreprinderea Căile Ferate ale Moldovei a suportat până în prezent pierderi de un milion de lei. Acestea însă se pot ridica, potrivit lui Miron Găgăuz, la 10 milioane de lei, dacă blocarea garniturilor de tren de la Tighina va continua şi în zilele următoare.

Ministerul Ecologiei a difuzat astăzi un comunicat, în care atenţionează că la Tighina s-ar putea produce în orice moment o catastrofă ecologică. Dispoziţia administraţiei de la Tiraspol de a bloca accesul pe calea ferată este calificată de Ministerul Ecologiei drept „o acţiune fără precedent, cu un pronunţat caracter terorist”. Iată ce ne-a declarat consilierul ministrului Ecologiei,

Ion Vârţan: „Toate se păstrează în condiţii anormale, asta duce la declanşarea unei catastrofe – materii chimice, primă, alte lucruri care stau acolo îngrămădite. Deci, nu se duc la destinaţie, nu sunt prelucrate. Ce condiţii au ele în garniturile de tren, sau în automobile? Poate să fie o explozie, o explozie care să arunce în aer nu numai Tighina, dar şi în partea cealaltă. Poate să se ducă la alterare, la alte lucruri. Trebuie de trimis nişte telegrame la vecini, inclusiv şi la Transnistria să intervină şi ei anti-blocaj.”

Ministerul Ecologiei a solicitat sprijinul ministerelor de resort din Ucraina şi România, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale de mediu de la Tiraspol pentru a preveni o eventuală catastrofă ecologică în regiune.

Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.