O opinie clară împotriva predării limbii ruse în şcoli a fost exprimată de aproximativ o mie de pedagogi la congresul învăţătorilor, la Chişinău.
17 decembrie 2001
Ora Moldovei.
Măsuri în direcția obligativității studiului limbii ruse în școli.
Ministerul Învăţământului pare decis să pună în aplicare, începând din ianuarie 2002 decizia de a introduce studierea obligatorie a limbii ruse în şcoli. Despre ultimii paşi în această direcţie vă informează Viorica Zaharia.
Ministerul Învăţământului îşi reconfirmă intenţia de a-i obliga pe elevii şcolilor primare, a gimnaziilor şi liceelor să studieze limba rusă începând cu luna ianuarie 2002. Într-o declaraţie făcută astăzi postului nostru de radio, ministrul Învăţământului, Ilie Vancea, a spus că dispoziţia semnată în acest sens în luna august nu a fost anulată pentru că nici unul din colectivele pedagogice şi nici o asociaţie de părinţi nu a protestat împotriva intenţiei Ministerului de a introduce predarea limbii ruse în şcoli. Potrivit proiectului iniţial, limba rusă se va preda în şcoli de două ori pe săptămână începând cu clasele a doua. Ilie Vancea spune încă că o decizie definitivă cu privire la numărul de ore şi alte condiţii de predare a acestei discipline va fi luată la şedinţa din 25 decembrie a Colegiului Ministerului Învăţământului.
Ilie Vancea: „Până când nici o reacţie nu văd – nici de la părinţi, nici de la colectivele pedagogice, nici pro, nici contra nu-i reacţia. Tot am aşteptat că pe parcursul a patru luni de zile, din august eu doar m-am exprimat atunci – dacă vom avea din partea părinţilor, din partea cadrelor didactice, din partea copiilor unele obiecţii nu este exclus că noi vom anula această decizie. Dar văd că toţi, n-avem în orice caz la moment în adresa Ministerului nici un fel de plângeri, nici un fel de interpelări, demersuri nu avem.”
Preşedintele organizaţiei Profesorilor creştin-democraţi, Mircea Ciobanu, a calificat această declaraţie drept neonestă, spunând că o opinie clară în ce priveşte neadmiterea predării limbii ruse în şcoli a fost exprimată de aproximativ o mie de pedagogi care au participat la congresul învăţătorilor, desfăşurat la Chişinău la începutul lunii septembrie.
Mircea Ciobanu: „O reacţie de felul protestelor din păcate nu poate fi sesizată atât de clar, deşi este de la sine înţeles că orice părinte, care îşi dă copilul la şcoală, îşi dă copilul pentru a fi educat, pentru a fi învăţat şi nu pentru a fi calicit, nu pentru a i se impune nişte lucruri pornind de la o premisă falsă, comunistă că şcoala de stat este şcoala care trebuie să îndeplinească nişte comenzi sau nişte dorinţe ale statului.”
Mircea Ciobanu a calificat intenţia Ministerului Învăţământului drept anti-pedagogică şi antinaţională, care va conduce, în opinia sa la declanşarea unui nou val de rusificare a cetăţenilor Republicii Moldova.
Mircea Ciobanu: „Dispoziţia anacronică şi în acelaşi timp aberantă, şi autoritară de a impune copiii de cea mai mică vârstă şcolară de a studia în mod obligatoriu limba rusă, începând cu clasa a doua, nu a fost o invenţie a Ministerului Învăţământului. Oscilând între bunul simţ, care se pare că-l are actualul ministru, Ilie Vancea, şi obligaţiunile impuse de o disciplină de partid, de data aceasta ministrul fie că a cedat presiunilor, fie că nu a realizat până la capăt esenţa antipedagogică şi antinaţională a mesajului său. Zic antipedagogică pentru că nu poţi impune o limbă străină unor copii care încă nu au însuşit cum se cuvine încă limba maternă.
Este şi o decizie anti-naţională pentru că autorii, adevăraţii autori se fac a uita că demult nu mai suntem o colonie rusească. Se doreşte şi pe această cale, violând drepturile copilului, care nu se poate apăra, impunerea limbii ruse în toate domeniile. Acum se impune forţat şi în şcoală la toate nivelele.
Evident că limba oficială, limba română va fi total ignorată în acest caz. Un nou val de rusificare fără logică, fără acoperire curriculară, dar cu cheltuieli enorme va substitui ceea ce trebuia implementat insistent şi metodic – studierea calitativă şi aplicarea în toate domeniile a limbii române, care este limba oficială şi pe care ar trebui s-o posede toţi cetăţenii acestui stat.”
Precizăm că până în 1991 limba rusă a constituit obiect de studiu în şcolile din Republica Moldova începând cu clasa a cincea. După proclamarea independenţei Republicii Moldova limba rusă a fost scoasă din programele şcolare.
Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.
*
Preşedintele Vladimir Voronin se află într-o vizită de lucru de două zile în regiunea Oriol din Federaţia Rusă. Potrivit agenţiilor de ştiri de la Chişinău şi agenţiei ruse de ştiri ITAR-TASS, preşedintele a semnat astăzi împreună cu guvernatorul regiunii Oriol, Igor Stroev, un protocol care prevede intensificarea cooperării în domeniul comerţului şi economiei, precum şi în cel social, umanitar, învăţământ, cultură, agrement, sport şi turism. Părţile au convenit să creeze pe teritoriile lor condiţii favorabile pentru cooperarea în domeniul agroindustrial şi pentru crearea unui climat investiţional reciproc avantajos. Igor Stroev va vizita Republica Moldova în cursul anului viitor, cu care ocazie se aşteaptă semnarea unui acord de înfrăţire între regiunea Oriol şi Republica Moldova.