Cehia şi-a luat rămas bun de la Vaclav Havel

O fată aprinde lumânări la Castelul din Praga în timpul funeraliilor de stat ale fostului preşedinte ceh Vaclav Havel

„A fost unic, şi cred că nu mai există oameni ca el în republica noastră, şi probabil nici nu vor mai exista.”

Your browser doesn’t support HTML5

Cehia şi-a luat rămas bun de la Vaclav Havel



Republica Cehă şi-a luat rămas bun vineri de la scriitorul, dramaturgul, şi dizidentul devenit preşedinte Vaclav Havel, eroul Revoluţiei de Catifea care a doborât regimul comunist din Cehoslovacia în 1989. Vaclav Havel a încetat din viaţă duminică 18 decembrie, după o lungă suferinţă. Era în vârstă de 75 de ani

Funeraliile de stat au avut loc în Catedrala Sfîntul Vit din Castelul praghez, şi au început cu un minut de reculegere păstrat în întreaga ţară, iar la Praga însoţit de sunetul clopotelor şi al sirenelor.

Arhiepiscopul Pragăi Dominik Duka

Slujba religioasă a fost oficiată de arhiepiscopul Pragăi Dominik Duka şi de episcopul Vaclav Maly, foşti dizidenţi şi prieteni apropiaţi ai lui Havel.

În eulogia rostită la căpătâiul lui Havel, Dominik Duka a evocat timpul petrecut în închisoare cu acesta sub comunism: „Îţi sunt recunoscător pentru acele vremuri petrecute cu tine în închisoare, şi pentru libertatea mea de acum”, a spus arhiepiscopul Pragăi.

Funeraliile au fost urmărite de oamenii de rînd pe ecranele imense instalate în curtea catedralei şi în piaţa Hradcanska. Jaroslav Suchy, ceh de etnie romă, a declarat Europei Libere: „Îmi pare nespus de rău că a murit, e o mare tragedie pentru mine şi pentru întreaga naţiune cehă. A fost un luptător pentru respectarea drepturilor omului, a militaat pentru drepturilor romilor, a sprijinit minoritatea romă din Cehia, îi sunt recunoscător pentru asta, îl respect şi n-am să uit cîte zile voi

avea, şi oriunde voi fi, în Statele Unite, în Canada, sau în orice altă parte, mi-l voi aminti mereu” Veronika din oraşul Şumperk spune că Havel a însemnat foarte mult pentru şi speră că moştenirea sa spirituală nu se va stinge odată cu el: „Sper ca liderii noştri şi cei care au influenţă asupra noastră a tuturor îi vor păstra moştenirea, sper ca el să rămînă cu noi, pentru ca din cînd în cînd să ne amintim ce a vrut să ne transmită şi în ce a crezut.” Jakub, din munţii Orlik, spune că datorită lui Havel şi revoluţiei sale el poate trăi o cu totul altfel şi liberă viaţă acum, decât aceea a părinţilor săi. „A fost unic, şi cred că nu mai există oameni ca el în republica noastră, şi probabil nici nu vor mai exista”. Între cei care i-au adus un ultim omagiu lui Havel s-a aflat şi cîntăreţul Karel Gott care a declarat Europei Libere că între calităţile lui Havel s-a aflat şi darul de a face predicţii, care nu erau întotdeauna pozitive, sau acelea pe care ar fi vrut asă le audă oamenii.

La funeraliile lui Vaclav Havel au luat parte aproximativ 50 de delegaţii din străinătate, inclusiv 15 şefi de stat, între care preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, al Georgiei Mihail Saakaşvili, şi al României Traian Băsescu.

Madeleine Albright, Bill Clinton şi Hillary Clinton

Statele Unite au fost reprezentate de şefa diplomaţiei americane Hilary Clinton şi de soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton, care s-a aflat la Casa Albă pe vremea cînd Havel era preşedinte, şi i-a cîntat acestuia la saxofon în clubul de jazz Reduta din centrul Pragăi la sfărşitul anilor 90. Soţii Clinton au fost însoţiţi de fostul secretar de stat american doamna Madeleine Albright: „Cei care au crezut că e un naiv s-au înşelat amarnic. Vaclav Havel era pe deplin conştient de slăbiciunile umane, iar noi ni-l vom aminti pentru stăruinţa cu care nu acceptat ca aceste slabiciuni să devină o condiţie permanentă.. Am avut onoarea să mă bucur de prietenia lui. Îi vom simţi teribil de mult lipsa, dar niciodată, niciodată nu-l vom uita.”, a spus Madeleine Albright la căpătâiul lui Vaclav Havel


Între ţările care nu au trimis delegaţii la înmormîntarea fostului preşedinte au fost Azerbaigian, Bosnia, Serbia şi Belarus, al cărui lider autoritar a fost deseori ţinta crticilor lui Havel.

Rusia, care a păstrat o tăcere notabilă la încetarea din viaţă a lui Havel, a fost reprezentată de avocatul poporului de la Moscova Vladimir Lukin, care a venit însă la Praga din proprie iniţiativă.

Vaclav Havel s-a numărat printre iniţiatorii şi semnatarii Chartei 77, o petiţie care cerea guvernului comunist eliberarea din închisoare a membrilor trupei rock Plastic People of the Universe, pentru a dovedi că respectă tratatele internaţionale asupra drepturilor omului pe care le-a semnat. Semnatarii Chartei au fost supuşi persecuţiilor politice, iar Havel a fost condamnat la închisoare. Plastic People of the Universe va fi una din trupele rock care vor concerta vineri seara în Pavilionul Lucerna de la Praga, în cadrul unei ultime ceremonii de comemorare a celui care a fost Vaclav Havel.