Bacalaureat: peste 60 % din lucrări cu note de 5, 6 şi 7

Mihail Şleahtiţchi: „Notarea după mine a fost una relativ obiectivă.”
O majoritate de 62 la sută a lucrărilor notate cu 5, 6 şi 7 şi aproape 5% care au primit calificativul insuficient - aşa arată rezultatele preliminare ale sesiunii de bacalaureat din acest an. Ministrul Şleahtiţchi spune că notele ar fi rezultatul unei evaluări mai obiective care s-ar apropia de starea reală de lucruri din învăţămîntul moldovean. Relatează Lucia Diaconu.

La liceul „Gheorghe Asachi” din capitală afişarea notelor a stîrnit emoţii de tot felul. Unii din cei care s-au înghesuit lîngă uşa de la intrare care servea drept avizier au strigat de bucurie de îndată ce s-au regăsit pe liste, alţii însă s-au retras din mulţime decepţionaţi.

„La română-i 8 şi consider că-i foarte bine.”

„Ei, sînt momente în care trebuie să dai capul în jos… Nu chiar toţi trebuie să facă studii în universitate.”

„La care nu m-am aşteptat au fost proaste notele, la care m-am aşteptat să fie proaste au fost mai bune. Unii au învăţat mai bine dar au avut emoţii, au fost întrebări care cîte odată n-au fost nici în programă. Dar alţii care n-au învăţat au avut mai mult noroc.”

„Sînt foarte mulţumită şi mă bucur că am scăpat de toate. Notele sînt pe merite.”

Vreo 90% sînt cunoştinţele mele. Mă aşteptam la română la ceva mai bun, dar…”

„La geografie la majoritatea sînt cam rele notele: 8, 7. Nu e prea bine.”

Crezi că notele acestea reflectă cunoştinţele voastre?

„Nu prea cred, nu la toţi. Depinde.”

În acest an, din cele peste 111.000 de lucrări, cele mai multe au fost notate cu 7, aproape 34 la sută, aproape 18% din lucrări au primit nota 6, şi 10% - 5. Aşa încît, lucrările cu note sub 8 constituie cea mai mare parte – 62 la sută. Din cealaltă categorie, note de 10 au luat doar 4% din lucrări, 11% au fost notate cu 9, iar cu 8 19 la sută. Mai sînt încă 5000 de lucrări care au primit calificativul insuficient.

Iată cum a comentat aceste rezultate expertul Cornel Ciurea de la IDIS, autorul mai multor studii pe tema sistemului de educaţie:

„Ceea ce putem să constatăm este că au crescut exigenţele de verificare a lucrărilor. Eu cred că ministerul merge pe o cale corectă, din acest punct de vedere. Notele trebuie să aibă o tendinţă de descreştere.”

Că notele de la bacalaureat mulţi ani au fost umflate spune şi Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi, solicitat de postul nostru de radio.

„Notarea după mine a fost una relativ obiectivă. Nu avem excese. După mine, între 7 şi 6, aici s-ar regăsi nota care ar caracteriza calitatea cunoaşterii, în condiţiile Republicii Moldova, şi dacă doriţi calitatea predării.”

Ministrul dă asigurări că starea de lucruri se va îmbunătăţi, odată cu aprobarea unui nou Cod al Educaţiei care se află în pregătire de mai bine de doi ani.

„Venim cu alte scheme de organizare a învăţămîntului. Va presupune întîi de toate crearea clasamentelor în învăţămînt. În fiecare an vom şti care sînt instituţiile cele mai bune din Moldova şi cele care nu asigură calitate. Evident vom schimba metodologiile, cele de predare dar şi cele de evaluare care vor fi axate pe competenţe. În acest document bunăoară vorbim despre decongestionarea curriculară. Ştim cu toţii că RM ocupă primul loc în Europa după numărul disciplinelor şcolare obligatorii.”

Rezultatele anunţate azi nu sînt definitive, aşa încît, ca şi în ceilalţi ani, absolvenţii nemulţumiţi de note vor putea să le conteste în următoarele două zile. Ministerul a mai anunţat că pentru cei care au luat la examen calificativul insuficient va fi organizată o sesiune suplimentară, pînă la deschiderea admiterii în universităţi.