Linkuri accesibilitate

Bacalaureat cu bucluc


Potrivit Centrului anticorupţie, "ajutorul" la examen i-a costat pe fiecare elev peste 2.000 de lei.
Potrivit Centrului anticorupţie, "ajutorul" la examen i-a costat pe fiecare elev peste 2.000 de lei.

Profesorii care au favorizat fraudarea examenului ar putea să fie judecaţi, iar elevilor care au copiat li se mai dă o şansă la anul.


10 profesori şi 5 tehnicieni au fost reţinuţi pentru că au favorizat fraudarea examenului din acest an vor ajunge în faţa instanţelor pentru infracţiuni penale. Anunţul a fost făcut de ministrul educaţiei Mihail Şleahtiţchi, care a mai spus şi că şi alţi profesori care au comis astfel de infracţiuni vor fi traşi la răspundere. Serviciul de presă al Ministerului Învăţământului a anunţat că au fost demişi preşedinţii centrelor de bacalaureat de la liceele „Vasile Lupu” şi „Traian” din Chişinău, şi cel de la liceul „Pan Halippa” din Edineţ. A fost eliberat din funcţie şi preşedintele Comisiei raionale de examene Sângerei. Elevii care au copiat vor putea să mai dea examen anul viitor. Alla Ceapai a aflat mai multe despre acest caz de corupţie şi relatează:

Cele mai grave încălcări la primul examen de vinerea trecută au avut loc în trei centre de BAC: liceul „Pan Halippa” din Edineţ şi liceele „Traian” şi „Vasile Lupu” din capitală. Circa 20 de elevi de la Şcoala serală nr. 1 care au susţinut examenul la liceul Vasile Lupu au primit prin reţelele de socializare şi mesaje telefonice răspunsuri la teste. Profesorii care îi ajutau în scurt timp au fost reţinuţi de colaboratorii CCCEC-ului. Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, spune că aceşti profesori ar putea să-şi piardă locul de muncă:

Mihail Şleahtiţchi
Mihail Şleahtiţchi
„Rezultatele investigaţiei pe care o face acum CCCEC-ul vor permite să vorbim şi despre consecinţele juridice ale infracţiunii, despre o posibilă intrare sub imperiul codului penal a unor anumite persoane care au luat bani, care au elaborat teste şi care le-au transmis.”

Potrivit informaţiilor parvenite de la ofiţerii CCCEC-ului fiecare elev a scos din buzunar peste 2 mii de lei pentru ajutorul primit la examen. Lucrările acestor elevi riscă să fie anulate, spune ministrul educaţiei:

„Dacă se va demonstra că într-adevăr ele au fost obţinute pe o cale ilicită, prin reţeaua de socializare, atunci ele vor fi scoase din circuit şi ei vor trebui să vină la anul pentru a susţine din nou examenul.”

Comisia naţională de examinare care verifică corectitudinea desfăşurării bacalaureatului a stopat alte peste 20 de fiţuici cu teste rezolvate care urmau să ajungă la elevii din mai multe centre de BAC. Delegata Comisiei, Rodica Josan, spune că la moment nu se cunoaşte cine sunt autorii acestor ţidule:

„Nu pur şi simplu avem copiuţe pentru elevi, dar avem un mecanism întreg, o reţea bine formată. Cum se procedează? Se scrie testul, pe verso avem numele elevului, sala şi banca în care stă. În afară de asta am avut şi telefoanele mobile în care am reuşit să găsim mesaje web cu conţinuturi referitoare la subiectul de examen, prin intermediul reţelelor de socializare, prin Skype de asemenea erau transmise mesaje.”

Directorul agenţiei de evaluare şi examinare din cadrul Ministerului Educaţiei, Andrian Ghicov, spune că în mai multe centre de BAC din capitală şi din 7 raioane, testele au fost scanate şi ulterior distribuite profesorilor prin internet:

„Numai că cei care au permis această fraudă nu au ţinut cont de faptul că scanează şi semnul bar codului, aici unde se conţine informaţia secretă cui îi aparţine testul, care este raionul şi care este centrul de BAC şi persoana nominală. Graţie acestui fapt noi am putut descifra din ce raion s-a scurs informaţia, din care centru de BAC au fost livrate testele.”

Ministrul Educaţiei Mihail Şleahtiţchi îndemnă elevii şi profesorii să nu recurgă la asemenea şiretlicuri la următoarele trei examene. În acest an au fost deschise 159 de centre de BAC. Elevii din doar 9 instituţii, printre care şi 5 din stînga Nistrului susţin examenele în liceele în care au studiat. Ceilalţi elevi susţin BAC-ul în alte instituţii.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG