Consecințe îngrijorătoare ale procedurii de suspendare a președintelui Traian Băsescu

Cursul de schimb leu-euro a inregistrat astăzi un minim istoric fiindcă un euro a depășit 4 lei si 50 de bani.

Suspendarea presedintelui Romaniei prin proceduri de urgenta la limita legii are cel putin trei consecinte periculoase: in primul rind avertismente severe din partea liderilor marilor puteri din Uniunea Europeana, apoi blocarea Romaniei la granita Spatiului Schengen si nu in ultimul rind acutizarea crizei economice pe fondul accentuarii crizei politice.

Cancelara Germaniei Angela Merkel a vorbit la telefon cu Traian Basescu, iar guvernul de la Berlin a catalogat drept „inacceptabila” procedura de destituire a presedintelui roman, subliniind ca au fost violate principiile statului de drept. Potrivit purtatorului de cuvint al guvernului german, Berlinul va sustine in cadrul Uniunii Europene adoptarea eventualelor consecinte impotriva Romaniei.

Supendarea lui Traian Basescu de catre Parlamentul Romaniei a avut loc in mai putin de o saptamina, trecind peste verdictul Curtii Constitutionale care nu a descoperit „fapte grave” prin care presedintele ar fi incalcat Constituta, asa cum prevede legea fundamentala a tarii. Majoritatea parlamentara formata din socialisti, liberali, maghiari plus grupul minoritatilor l-au suspendat vineri pe Traian Basescu pentru a doua oara.

Prima data a fost suspendat in 2007. Atunci majoritatea a fost deranjata ca presedintele roman a condamnat comunismul, afectindu-i pe socialisti care sint continuatorii oficiali ai Partidului Comunist Roman, dar si fiindca a desecretizat dosarele de securitate.

Acum motivatiile au fost total diferite: trimiterea la inchisoare a fostului premier socialist Adrian Nastase de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a speriat pe parlamentarii puterii, care ar vrea sa ia sub control justitia, in vreme ce descoperirea faptului ca premierul Victor Ponta si-a plagiat teza de doctorat, o stire care a facut deliciul presei internationale a fost scinteia care a dus la inlaturarea lui Traian Basescu, acuzat ca, prin intermediul serviciului roman de spionaj ar fi raspindit aceasta informatie in afara tarii.

Comisia Europena, Statele Unite ale Americii, Franta, Canada si Italia au dat declaratii ingrijorate similare celor despre state ca Siria sau Belarus. La Bruxelles, raportul privind justitia din Romania va fi afectat de asemenea de razboiul politic din tara, in vreme ce primirea in Spatiul Schengen va fi probabil din nou aminata, fiindca era strict legata de documentul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare care monitorizeaza anual stadiul institutiile juridice si functionarea statului de drept in Romania.

Efectul imediat, insa, al suspendarii presedintelui Romaniei a fost consemnat de cursul de schimb leu-euro, care a inregistrat astazi un minim istoric fiindca un euro a depasit 4 lei si 50 de bani. Este un prag alarmant nu doar pentru afaceristi, ci si pentru oamenii obisnuiti, carora le vor creste dobinzile la credite si care vor plati mai mult pentru orice marfa adusa din afara Romaniei. Peste 65 la suta din imprumuturile acordate sint in euro, dolari si franci elvetieni. Investitorii straini din Romania anticipeaza deprecirea si mai mult a leului romanesc, scumpirea importurilor si scaderea consumului, care va afecta cresterea economica.

Presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank in Romania a declarat ca „actiunile clasei politice” aduc „noi incertitudini peste cele deja existente” si au ca efect scaderea incredereii investitorilor. Consiliul Investitorilor Straini avertizeaza de asemenea ca „lipsa de stabilitate si predictibilitate” ar putea produce efecte „grave”, chiar acum „cînd România are atita nevoie de capital”.