Moldova – o destinaţie imaginară

Foto: Orhei.net

Secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, s-a arătat optimist faţă de viitorul turismului moldovean.
La Chișinău a avut loc astăzi o masă rotundă cu participare internațională la care s-a discutat un subiect mai vechi – anume cum s-ar putea dezvolta în mod durabil turismul în Republica Moldova. Detalii are Lucia Diaconu.

În ultimii ani turismul în Moldova a crescut constant, însă nici pe departe pe măsura aşteptărilor. Specialiştii din domeniu spun că nu doar infrastructura generală proastă împiedică să fie valorificat la cote mai înalte potenţialul turistic al ţării, dar şi promovarea slabă a Moldovei peste hotare. Dezvoltarea strategică a turismului moldovean a fost tema unei mese rotunde organizate la Chişinău de Agenţia Turismului din Moldova, la care a participat şi Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai.

Datele cu care operează Agenţia Turismului din Moldova arată că agenţii economici din domeniu în 2011 au oferit servicii la un număr de turişti care depăşeşte cu 14 la sută pe cel din 2010. În consecinţă anul trecut a crescut şi volumul încasărilor din activităţile de turism, cu peste 20 la sută. Cifrele nu-i mulţumesc însă pe toţi cei care lucrează în această industrie.

„Spre regret astăzi ne bucurăm de cîteva sute de mii de turişti, şi asta este o cifră discutabilă. În realitate potenţialul adevărat este mult mai mare, ca să spunem că în anul 1988-1989 la noi în ţară veneau în jur de 1 milion de turişti. Şi astăzi noi ne bucurăm de 10 mii, de 50 de mii, de 100 000”, a declarat Svetlana Lazăr, preşedintele Asociaţiei de turism rural, ecologic şi cultural din Moldova.

Ce îi descurajează pe turiştii străini să vină în Moldova? În timp ce unii specialişti din domeniu dau vina pe infrastructură care este la pămînt, Sevastian Botnari de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism vede dificultăţile în altă parte:

„Nu infrastructura e cea mai mare problemă. În primul rînd noi nu avem o politică de promovare a Republicii Moldova ca destinaţie turistică pe pieţele internaţionale. Problema-i că nu punem accentele pe pieţele internaţionale care ne recunosc deja ca destinaţie turistică, vorbesc de piaţa Rusiei, a României, a Ucrainei, dar încercăm să ne promovăm pe aşa noi pieţe ca Germania, Maria Britanie şi altele. Inclusiv potrivit sondajelor orice britanic spune că a doua capitală din Europa pe care nu ar vizita-o este Chişinăul – vă daţi seama ce receptivitate avem noi la ei… Cum am putea să vorbim despre aşa pieţe de promovare?”

Festivalul Vinului, Chişinău, 8 octombrie 2011

La părerea lui Sevastian Botnari programul Drumul Vinului prin care autorităţile îşi propuseseră încă în 2004 să integreze Moldova în circuitul turistic internaţional nu este în măsură să dea rezultatele aşteptate:

„Noi am încercat să introducem în acel program naţional peste 100 de vinării ca să primească turişti, pe cînd doar 20 din ele puteau face faţă la primirea turiştilor. Şi aici nu vorbim de calitatea vinurilor, vorbim de infrastructura turistică, vorbim de unităţi de cazare, unităţi de alimentaţie care să fie plasate pe teritoriul companiilor vitivinicole. Din acest punct de vedere consider personal că programul Drumul Vinului în niciun caz nu poate fi promovat mai departe.”

Specialiştii din turism spun că programul trebuie revăzut, pentru că vinul este unul din principalele produse autohtone care poate promova Moldova ca destinaţie turistică, alături de ospitalitatea moldovenilor şi mîncarea ecologică.

Aflat într-o vizită în Moldova, Secretarul General al Organizaţiei Mondiale a Turismului Taleb Rifai s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul turismului moldovean:

„Către 2030 destinaţiile în dezvoltare vor atrage 60% dintre turişti, ceea ce înseamnă că viitorul aparţine ţărilor în dezvoltare. Moldova e una din aceste destinaţii imaginare. În Europa Centrală şi de Est noi primim acum 100 de milioane de turişti. Noi vrem să mărim numărul lor pînă la 185 de milioane în anii care vin. Şi eu aş vrea ca Moldova să beneficieze de cel puţin 10% din aceste 85 de milioane de turişti noi. Şi asta e realizabil în următorii 10 ani”.

Oficialul european le-a încurajat pe autorităţi să treacă turismul pe lista de priorităţi, întrucît această industrie poate genera noi locuri de muncă pentru cetăţeni şi mai mulţi bani la bugetul ţării.