CBS-AXA sugerează că Partidul Comuniştilor continuă să fie popular...

...dar cele trei formaţiuni din AIE au împreună mai multe opţiuni decît partidul de opoziţie.
Dacă alegerile ar avea loc duminică, în Parlament ar ajunge aceleaşi partide - comuniştii, liberal-democraţii, liberalii şi democraţii, constată sondajul CBS-AXA. Pentru Partidul Comuniştilor au declarat că vor vota 31 la sută din respondenţi, iar celelalte 3 partide ale AIE au acumulat împreună 38 la sută din opţiunile de vot ale celor intervievaţi: PLDM este creditat cu 20,7% din sufragii, PL cu 8,4%, iar PD cu 7,9%.

Nici socialiştii lui Igor Dodon, nici social-democraţii lui Victor Şelin nu ar fi votaţi pentru a accede în legislativ.

Iată cum a comentat această situaţie, înregistrată pînă la condamnarea din Parlament a regimului comunist, directorul CBS-AXA Ion Jigău: “Acest tablou se menţine în Republica Moldova practic din noiembrie 2009, şi în

Ion Jigău

sondaje şi în alegerile care au avut loc atunci şi în noimbrie 2010. Deci s-a stabilizat o anumită situaţie pe eşichierul politic şi numai careva fenomene care vor fi din cale afară de revoltătoare sau îi vor nemulţumi foarte tare pe alegători ar putea răsturna tabloul. Noi avem dorinţa electoratului de a simplifica eşichierul politic. Noi tindem, vrem sau nu vrem, spre un sistem tripartidid în RM sau 2+1 care ştiu eu aderă cînd la o alianţă cînd la alta, înclină balanţa. În cazul dat aproape avem situaţia aceasta.”

Fără mari schimbări e şi topul popularităţii liderilor politici. Respondenţii la sondaj l-au creditat cu cea mai multă încredere pe preşedintele PLDM Vlad Filat, liderul comuniştilor Vladimir Voronin este pe locul doi al clasamentului şi este urmat de liberalul Dorin Chirtoacă, democratul Marian Lupu, preşedintele Nicolae Timofti şi liberalul Mihai Ghimpu.

Cetăţenii au mai fost întrebaţi dacă cred că actualul Parlament ar trebui dizolvat şi organizate alegeri anticipate. 50 la sută este cota celor care au spus că nu acceptă scrutinul înainte de termen, iar 43% consideră că acesta ar fi oportun pe fondul nemulţumirilor. Aproape trei sferturi din cei intervievaţi au declarat că Moldova merge pe o cale greşită. Crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi stăvilirea crizei economice sînt în coada listei de reuşite ale actualei guvernări.