Liliana Palihovici: „Femeia poate fi nu doar o bună mamă şi gospodină. Femeia este şi un bun politician, dar trebuie să aibă susţinerea echipei”.
Dintre cei 101 de aleşi ai poporului doar 20 sunt femei. În Guvern, sunt doar două femei miniştri şi 18 bărbaţi. În Parlament cele mai multe femei se regăsesc în fracţiunea Partidului Comuniştilor. Din 36 de deputaţi comunişti, opt sunt femei. Partidul Liberal Democrat are patru femei deputaţi, din cei 31 aleşi. Democraţii sunt reprezentaţi de trei femei, iar liberalii au doar două femei în Legislativ. Din cei şapte deputaţi neafiliaţi, trei sunt femei. Totodată din 897 de primari aleşi în localităţile din Republica Moldova, doar 166 sunt femei. PLDM are 52 femei primar , PCRM - 46 şi democraţii - 39. Cele mai puţine femei primar din partea partidelor parlamentare le au liberalii, în număr de 15.
Cel mai recent raport Gender Gap Index situează Moldova pe locul 64 din 135 privind echilibrul între sexe în politică. Suntem alături de ţări ca Tadjikistan, El Salvador, Franţa, Mauritania sau Bangladesh, în ceea ce priveşte numărul femeilor în Legislativ. Procentajul cel mai mare de femei în Parlament este deţinut de Suedia şi Africa de Sud, cu 45 la sută, urmate de Cuba, Islanda şi Finlanda cu 43 de procente. În România, doar 11 la sută dintre legislatori sunt femei, iar în Ucraina - 8 procente. Statele Unite sunt pe locul 72, cu 17 procente, iar Federaţia Rusă ocupă poziţia 84, femeile având o reprezentare de 14 la sută în Parlament. Media europeană este de puţin peste 23 la sută. În schimb, în ţări ca Yemenul, Arabia Saudită, Qatar sau Oman femeile sunt ţinute la cratiţă. Aceste state sunt la coada clasamentului, neavând nicio femeie în legislative.
Despre datele raportului, rolul şi locul femeilor în politica moldovenească, Liliana Barbăroşie a discutat cu vicepreşedintele Parlamentului, membră a PLDM, Liliana Palihovici.
Europa Liberă: Doamnă Palihovici, dar aceste 20% s-ar datora mai mult situaţiei sau situaţiei bune, în sensul acesta, în opoziţia comunistă, în Partidul Comuniştilor? Acest partid are cele mai multe femei în Parlament, pe când partidul pe care dumneavoastră, de exemplu, îl reprezentanţi ar putea fi trecut la partidul cu cele mai puţine femei în politică. De ce nu reuşiţi în cadrul acestui partid să promovaţi nişte politici prin care s-ar schimba situaţia?
Liliana Palihovici: „Eu cred că Partidul Liberal Democrat, după experienţa pe care o are, din 2008 până acuma, totuşi comparativ cu alte partide, care au o istorie mai mare, a reuşit să promoveze femeile. Ceea ce ne dorim noi şi am pornit aceste schimbări, pe interiorul partidului, am inclus în statutul nostru prevederea de minim 30% de femei în structurile decizionale în cadrul partidului. Acuma, în cadrul conferinţelor teritoriale, s-a purces la modificarea componenţei biroului, consiliilor politice teritoriale şi consiliul politic naţional vor fi ajustate, în conformitate cu acele prevederi statutare. Vreau să zic că eu sunt sigură că, la următoarele alegeri, fracţiunea Partidului Liberal Democrat va avea un număr mai mare de femei în Parlament. Dacă vă amintiţi, prima noastră fracţiune în Parlament a fost doar cu o femeie. Eram singura femeie în fracţiune. La moment, avem 4 femei în Parlament, în fracţiunea noastră. Eu consider că această creştere, în timp de 2 ani, a demonstrat deschiderea şi înţelegerea din partea membrilor Partidului Liberal Democrat a necesităţii participării femeilor şi bărbaţilor în politica ţării, în egală măsură. Eu vreau să zic că, atunci când vorbeşti despre promovarea femeilor, nu trebuie să pui aceasta doar pe umerii liderului partidului sau pe umerii câtorva femei active din partid. Acesta trebuie să fie un obiectiv comun al tuturor membrilor de partid. Dar acesta poate deveni un obiectiv comun, când toţi membrii înţeleg că o societate democratică este bazată pe respectarea drepturilor tuturor şi şanse egale pentru toţi. Eu nu pot să spun că PLDM-ul este mai puţin sensibil la subiectul promovării femeilor. Voi afirma că Partidul Liberal Democrat are acest angajament. Nu în zadar este drept argument şi acea iniţiativă pe care am înregistrat-o cu 1,5 ani în urmă, cu modificarea Codului Electoral şi introducerea obligatorie a celor 30% în listele electorale. Sper că şi alte partide parlamentare vor susţine în sesiunea de toamnă-iarnă această iniţiativă şi ea va fi votată cu mult timp înainte de alegeri, pentru ca femeile să se poată pregăti pentru a candida la funcţia de deputat.”
Europa Liberă: O iniţiativă, de altfel, criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor femeilor care zic că ea nu stimulează includerea femeilor, 30%, dar în topul listei, adică nu reglementează în niciun fel acest aspect şi s-ar putea pomeni femeile în coada listei partidelor.
Liliana Palihovici: „Noi am înregistrat condiţia de 30%, fără a pune careva obligativitate, în prima parte a listei sau... Sper că în cadrul dezbaterilor acestui subiect, în şedinţa plenară a Parlamentului, vor veni şi îmbunătăţiri, unde vor fi adăugate şi alte prevederi, ce ţin de plasarea femeilor în lista partidelor politice, în cadrul campaniilor parlamentare.
Europa Liberă: Dar de ce nu aţi specificat aceasta? Se opune cineva sau de ce nu?
Liliana Palihovici: „Nu se opune. La acel moment, noi ne-am ghidat de recomandarea care era, la momentul când am înregistrat noi, a Consiliului Europei de 30% şi nu era înaintată o formulă, în baza căreia se recomanda partidelor să acţioneze. Acuma eu, spre exemplu, peste 1,5 ani, aş schimba acea cotă din 30% în 40%, fiindcă avem o altă recomandare a Consiliului Europei, aş extinde-o nu doar la partidele politice, dar şi la consiliile de administrare a întreprinderilor. Deoarece vorbim nu doar de participarea femeilor în viaţa politică, ci de participarea femeilor în viaţa economică, culturală, socială a ţării. Viteza schimbărilor este atât de mare, încât în 1,5 ani lucrurile se pot schimba. Eu am auzit şi păreri a organizaţiilor sau a unor persoane care critică, în general, cota şi zic că ţările nordice, care au ajuns la performanţa de a avea atâtea femei în Parlament şi Guvern, nu au avut niciodată cotă. Dar nu trebuie să facem abstracţie şi de contextul, şi cultura, nivelul de educaţie a populaţiei. Acele femei au nimerit în Parlament, în urma votului cetăţeanului. Iar dacă noi vedem ce spune cetăţeanul nostru, că peste 50% din persoanele intervievate spun că locul femeii este la bucătărie, nu putem să ne aşteptăm că vor vota pentru femei, mai multe femei. Deci, aici efortul este să schimbăm legislaţia, să modificăm curricula şi să venim la capitolul educaţie cu educaţii pentru egalitatea de şanse şi excluderea oricărei forme de discriminare, ca atunci când copilul, tânărul ajunge la vârsta de 18 ani şi are dreptul să voteze, el să-şi pună întrebarea de ce trebuie să voteze pentru un partid care nu are femei pe listă.”
Europa Liberă: Apropo, despre acest angajament. Există partide în Alianţa de guvernare care nu şi-ar fi trecut în statut acest angajament sau nu aveţi ştiinţă?
Liliana Palihovici: „Nu am citit în detalii statutele Partidului Democrat şi al Partidului Liberal. Ştiu: comuniştii cu siguranţă nu au această prevedere în statutul lor.”
Europa Liberă: Dar au femei pe listă şi în Parlament.
Liliana Palihovici: „Dar, dacă aţi observat, numărul femeilor a fost în descreştere, pe când al nostru, la ultimele alegeri, a fost în creştere. Şi mă refer la numărul în creştere al femeilor alese, fiindcă chiar la masa rotundă la care astăzi am participat s-a făcut comparaţie între cifrele din 2007 şi 2010 la numărul femeilor candidate care au fost înscrise pe listă. Şi în 2010 este numărul candidatelor în descreştere. Pe când numărul persoanelor alese a fost în creştere. Şi aceasta înseamnă că vorbim de o creştere a calităţii femeilor înaintate şi alese. Deci, ceea ce noi trebuie să ne propunem este să avem un număr mai mare de femei înregistrate. Şi calitatea femeilor promovate, susţinute şi înregistrate în calitate de candidaţi, în campaniile electorale, trebuie să fie una foarte bună pentru ca cetăţeanul fără nicio rezervă să dea votul anume femeii candidat sau partidului care are mai multe femei candidat pe listă.”
Europa Liberă: Puteţi sau nu garanta că până la următorul scrutin, parlamentar, local, oricare, vom avea această lege care ar obliga la o cotă anumită de reprezentare a femeilor?
Liliana Palihovici: „Cred că ar fi prea mult să garantez eu, în numele la 100 de deputaţi. Pot să garantez pentru votul meu. Ceea ce pot eu astăzi să garantez e că voi face toată pledoaria necesară, în susţinerea acestei legi şi în promovarea ei.”
Europa Liberă: Cu precizarea că şi în primele 10 sau în primele 20, în primele nume să fie femei sau nu?
Liliana Palihovici: „Neapărat. Sigur că. Ceea ce consider că este corect este să avem aceeaşi abordare vis-a-vis de femei şi bărbaţi, şi meritele lor, atunci când ei sunt incluşi în listele electorale. Nu poţi să faci abstracţie de activitatea unei femei în cadrul unui partid care, dacă aş putea să zic aşa, sunt picioarele partidului. În campaniile electorale partidele politice se bazează, în marea majoritate, pe activismul femeilor, care fac campaniile de la uşă la uşă, care merg cu mesaj către femei, care sunt majoritare în ţară, către tineret, care au mai mare putere de convingere. Deci, eu consider că femeile sunt încă o mare rezervă a partidelor politice, care până acuma nu au fost exploatate la maximum la capitolul implicarea lor în procesul de luare a deciziilor.”
Europa Liberă: Dar cât de adevărat este că aceste picioare ale partidelor nu nimeresc în listă, pentru că n-ar avea bani, cum zic unele organizaţii, de exemplu sau unele lidere feministe?
Liliana Palihovici: „Eu vreau să zic că este adevărat altă parte, că ele nu nimeresc în listă şi datorită concurenţei locale. Spre exemplu, în cazul Partidului Liberal Democrat, lista nu este întocmită de la centru, de către birou sau de către partid. Fiecare organizaţie teritorială îşi înaintează candidaţii din partea sa. Deci, fiecare raion îşi înaintează candidaţii proprii. Şi să ştiţi că am avut discuţii aprinse în organizaţiile teritoriale, ca să avem, cel puţin, o femei candidat din partea fiecărui raion. A trebuit să discut foarte mult şi să le explic membrilor noştri de partid că o femeie este foarte activă, ea vine cu resursele ei. Când vorbesc de resurse, am în vedere toată pregătirea ei, tot activismul ei, timpul pe care îl dedică campaniei electorale şi construcţiei de partid, şi promovării partidului.”
Europa Liberă: Da, e limpede. Deci, impresia asta că liderul e cel care împiedică nu e tocmai corectă. Mai degrabă liderii locali ar...
Liliana Palihovici: „Eu am toate argumentele să combat această idee că liderul partidului este obstacolul în promovarea femeilor. Nu. Şi, în cazul partidului nostru, vreau să zic că am avut chiar şi o dispoziţie internă dată de către liderul partidului către toate organizaţiile şi de către biroul partidului către toate organizaţiile teritoriale: să verifice strict ca femeile să fie reprezentate în structurile decizionale teritoriale şi promovate în listele electorale, în strictă conformitate cu prevederile statutului. Schimbările nu se produc atât de rapid, cum noi ne dorim. În unele teritorii, avem de lucrat foarte mult şi cu membrii noştri de partid, şi cu simpatizanţii, şi cu restul lumii, pentru a le demonstra şi a le aduce argumentele necesare că femeia poate fi nu doar o bună mamă, o bună învăţătoare, o bună gospodină. Femeia este şi un bun politician, dar trebuie să aibă, la timpul potrivit, susţinerea echipei, susţinerea partidului din care face parte, pentru a putea mai departe să meargă şi să muncească în apărarea intereselor celor care au votat-o.”