Linkuri accesibilitate

Există o incompatibilitate între femei şi politică?


Cu puţine excepţii, femeile sunt subreprezentate în politică sau în managementul superior.


Recent, într-un raport al Uniunii interparlamentare în cooperarea Naţiunilor Unite se exprima îngrijorarea că în marea majoritate a parlamentelor din lume, femeile sunt subreprezentate. Şi că această discrepanţă pare să se accentueze. Numai în 27 de ţări parlamentele au un procent de 30 sau peste 30 la sută femei. Şi în acest grup se găseşte o singură ţară din zona central şi est europeană: Slovenia.

În Parlamentul de la Chişinău, procentul femeilor este de aproape 20 la sută. În guvern, este o singură femeie ministru. Există o incompatibilitate între femei şi politică? a întrebat-o Diana Răileanu pe Elena Frumosu, deputată PLDM şi vicepreşedinta organizaţiei de femei din acest partid:


Elena Frumosu: „Implicarea în politică presupune foarte multe riscuri, ele ţin de anumite stereotipuri pe care le are societatea şi comunităţile noastre. Ceea ce o fac pe femeie să fie mult mai rezervată. Noi avem totuşi o societate patriarhală, există stereotipuri că femeia nu trebuie să se implice în politică, pentru că politica este un domeniu murdar, multă lume spune, şi o femeie în politică este privită ca o femeie care s-a atins de ceva indecent. Trebuie să fii foarte puternică ca să nu stai în umbra acestor stereotipuri şi prejudecăţi.”

Europa Liberă: Dna Frumosu, dar dacă femeile ar fi la putere, s-ar rezolva crizele, problemele dificile mai uşor?

Elena Frumosu: „Eu sunt convinsă că s-ar rezolva mai uşor, pentru că femeia având morala responsabilităţii, de zece ori măsoară şi o dată taie, ar putea să comunice mai mult şi prin comunicare să mai dizolve un pic unele energii negative, care se acumulează în societatea noastră.”

Europa Liberă: Dna Frumosu, Dvs. sunteţi în Parlament, aţi reuşit să vă faceţi loc în acest domeniu, dominat în mare parte de bărbaţi. Cum credeţi, ce ar trebui să se întâmple ca totuşi mai multe femei să-şi găsească locul în Parlament?

Elena Frumosu: „Într-adevăr, spuneţi corect că suntem puţine, şi din puţin nu poţi să alegi mult bun, adică dacă am fi mai multe la un moment dat, cantitatea trece în calitate, dar asta de unde vine? Din activităţile organizaţiilor primare, din localităţi, de acolo trebuie să ne solidarizăm şi să facem ca femeile să fie mai active, să participe eficient în procesul de luare a deciziilor la nivel local şi după asta să nu se teamă să rişte chiar, să accepte unele poziţii pe listă, pentru a accede în Parlament. Cu regret, acum sistemul electoral pe liste de partid nu încurajează pe deplin participarea sau accederea femeilor în Parlament, pentru că în fruntea listelor sunt lideri de partid care au mai multă experienţă în acest domeniu, în domeniul formării organizaţiilor primare sau a organizaţiilor de partid.”

Europa Liberă: Dna Frumosu, dar vedeţi cumva ca fetele tinere să aibă mai multă ambiţie?

Elena Frumosu: „Cu regret, tineretul vrea să aibă nişte salarii mai mari cu mai puţină implicare, cu mai puţin efort. Vreau să vă spun că politica presupune efort maxim şi evident că raportez vorbele mele la realitate, noi suntem puşi într-o situaţie foarte complicată şi toţi cei care se uită la noi şi se curcesc şi spun: „Doamne, dar mie îmi trebuie să nimeresc în astfel de condiţii, cînd te huiduieşte o parte a populaţie, fie chiar şi pe nedrept?” De asta parcă sperie lumea această poziţie de politician.”

Europa Liberă: O ultimă întrebare, dna Frumosu, intuiţia Dvs. ce spune? Va avea Moldova o femeie preşedinte?

Elena Frumosu: „Nu ştiu dacă intuiţia unei singure femei poate să spună despre un proces care este atît de complex şi care implică mult mai mulţi actori. Acum eu vreau să spun că noi vom avea un preşedinte. Dacă va fi femeie sau nu, Dumnezeu ştie.”

Europa Liberă: Dumnezeu şi deputaţii...

Elena Frumosu: „... şi deputaţii, da.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG