„Nu e bine când din tragedia unui caz se face atâta politică”

Liliana Barbărășie în dialog cu Mihai Ghimpu despre urmările politice ale tragediei din Pădurea Domnească.


Parlamentul se reuneşte în şedinţă extraordinară pentru a discuta crearea unei comisii speciale care să ancheteze „drama de vânătoare domnească” în care a fost omorât din imprudenţă un om. Totodată, pe agendă figurează o cerere de demisie, cea a procurorului general, care a participat la acea vânătoare şi care a anunţat vineri că se retrage, la capătul unui ping-pong între politicienii din arcul guvernamental. La ce ne putem aştepta de la această şedinţă specială, cum se vor aranja cărţile în urma ei şi cât de mult ar putea afecta o demisie cerută de unii şi acceptată de alţii cu anumite condiţii stabilitatea politică din Republica Moldova? Discutăm în această dimineaţă cu liderul unuia din cele trei partide aflate la guvernare, preşedintele Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu.

Europa Liberă: Dle Ghimpu, eu personal, dar cred că nu sunt singura, nu am înţeles ce credeţi dvs., în calitate de unul din cei trei lideri de partid aflate astăzi la guvernare, despre ceea ce s-a întâmplat pe data de 23 decembrie în Pădurea Domneasca. De aceea vă întreb: ce din punctul vs. de vedere s-a întâmplat acolo si ce hibe ale actului de guvernare a developat acest tragic accident?

Mihai Ghimpu:
A fost un accident, aşa cum există accidente de când există omul, viaţa… Problema accidentelor nu o poate opri nimeni. Ele au fost, sunt şi vor fi. Problema e cu totul alta, că de frică, cei care au fost la vânătoare au tăinuit acest caz şi asta a dus la aceea că suntem nevoiţi să constituim o comisie de anchetă, procurorul va fi demis astăzi, în şedinţa în plen a parlamentului, Ion Lupu, directorul de la „Moldsilva” la fel îşi va da demisia în urma discuţiei noastre de la biroul politic al PL…Deci, tragedie. O tragedie care a produs durere nu numai familiei, dar cred că şi celor care au fost acolo. Tragedia noastră. Tragedia vieţii.

Europa Liberă: Ziceaţi de frică… Frică pentru ce? Pentru fotoliul ocupat, pentru curmarea vieţii unui om? Frică de ce?

Mihai Ghimpu:
Sunt momente când omul nu conştientizează ce face. Frică în genere, de faptul că, iată, cum ni s-a întâmplat aşa ceva? Au crezut că totul va trece, că va rămâne în viaţă Sorin Paciu. Multe sunt aici de spus…

Europa Liberă: Dar ce fel de guvernare exista în Republica Moldova dacă premierul, șeful statului și, poate şi dvs. ca lider de partid de la guvernare, aflaţi despre astfel de lucruri la televizor şi nu de la instituţiile statului care ar fi trebuit să vă informeze?

Mihai Ghimpu:
Eu vreau să vă spun cu toată răspunderea că eu nu am ştiut. Am aflat într-adevăr din presă, aflându-mă la Băile Herculane… dar ceilalţi au ştiut.

Europa Liberă: Au ştiut şi nu au spus?

Mihai Ghimpu:
Da. Au ştiut, nu au spus şi au lăsat pentru a face politică. Şi vreau să vă spun că este o tragedie. Am citit chiar apelul soţiei lui Sorin Paciu şi apelul ei este: nu folosiţi tragedia asta în plan politic.

Europa Liberă: Aflându-vă în vacanţă scriaţi pe Facebook pe data de 11 ianuarie (voi preciza ca era a cincea zi de la aflarea cazului), deci scriaţi ceva despre vânătoare în general şi despre cum marchează o moarte de acest gen o familie, dar nimic concret despre un procuror general care participa la o vânătoare ce s-ar putea sa se dovedească să fi fost ilegală, la o vânătoare cu magistraţi şi oameni de afaceri... Şi vă întreb din nou: chiar credeţi ca era genul pe mesaj pe care îl aşteptau alegatorii la acel moment de la un participant la guvernare?

Mihai Ghimpu:
Eu m-am documentat după ce m-am întors: vânătoarea a fost legală, se permite vânătoarea în Pădurea Domnească. Cei care au spus că nu au omis cuvântul conştient din lege unde e scris că „în baza licenţei” şi iarăşi e o dovadă că s-a făcut politică în problema aceasta… Încă o dată repet: eu am scris corect atunci acest material. Într-adevăr e o tragedie. Iată peste o săptămână s-a întâmplat acelaşi caz tragic, acelaşi accident cu un pădurar la Teleneşti. Şi în toată lumea se întâmplă asta. Problema este că cunoscând situaţia care este la noi în cadrul alianţei, în genere cine suntem noi, moldovenii, aceşti oameni, procurorul, judecătorii care au fost acolo au intrat în panică şi nu au ştiut ce să facă. Alţii au folosit acest caz, acest accident, această tragedie şi au început să facă politică. Eu ştiţi că spun întotdeauna adevărul şi asta este. Şi atunci când eu am scris acest articol, am scris ce se întâmplă, ce-i cu viaţa aceasta a omului. Că unde e omul, acolo e şi accidentul. Şi cu maşina, şi cu avionul, şi cu vaporul, şi mergând pe drum îţi cade o cărămidă în cap. dar alta e problema că trebuie să funcţioneze legea. Şi la sfârşit eu am scris acolo, că, indiferent ce s-a întâmplat şi cine a fost acolo, trebuie prioritate să aibă adevărul şi legea. Şi am spus două lucruri fundamentale şi aşa trebuie să fie întotdeauna.

Europa Liberă: Dacă această vânătoare spuneţi că a fost legală, atunci ministerul de interne nu are dreptate când spune inversul?

Mihai Ghimpu:
Nu, n-are dreptate. Eu l-am invitat pe directorul inspecţiei ecologice, pe domnul Veaceslav Untilă, responsabil de legalitate sau nu, de unde se vânează şi unde nu se vânează. Şi dumnealui mi-a spus că este legal, iar vice-ministrul mediului a recunoscut pe urmă că a omis cuvântul „în baza licenţei”. Asta e a doua tragedie a noastră a moldovenilor. E într-adevăr tragedie când noi nu ţinem cont de durerea copilului, soţiei, părinţilor, rudelor, în genere de ce se întâmplă şi mergem, cum am spus eu o dată, „cu tancul”.

Europa Liberă: Aţi declarat zilele trecute ca procurorul a făcut bine ca s-a retras, dar este totuşi o decizie întârziată. Dacă asta credeaţi, de ce nu aţi cerut, la fel ca premierul, la fel ca opoziţia parlamentară demisia procurorului? Că poate dacă făceaţi front comun, obţineaţi mai devreme acest lucru şi nu lăsaţi impresia că subscrieţi părerii democraţilor că această plecare nu e necesară până la rezultatele unei anchete?

Mihai Ghimpu:
Eu nu eram acasă. Una e să citeşti ce scrie în presă şi alta e să vii să-l asculţi pe directorul Moldsilva, pe directorul Inspecţiei ecologice, să te documentezi şi apoi să iei atitudine. Aşa am şi făcut şi cred că am procedat foarte corect. Nu am făcut politică în acest caz pentru că este o tragedie. Dar pentru faptul că de frică, nu de frică, conştient, nu conştient au tăinuit acest accident, sigur că ei trebuie să poarte răspundere. Şi astăzi procurorul va fi eliberat în baza cererii, mai târziu va fi eliberat şi Ion Lupu de la Moldsilva, ca să fie o lecţie că chiar dacă ai comis o greşeală, mai ştiu eu cum, trebuie să răspunzi.

Europa Liberă: Înţeleg că partidele din alianţă vor aproba cererea de demisie înaintată de procurorul general?

Mihai Ghimpu:
Sigur că o să votăm. Dar eu încă o dată repet: nu e bine când din tragedia unui caz se face atâta politică.

Europa Liberă: Partenerii dvs. de coaliţie, democraţii, deja au spus prin vocea unuia din liderii lor, Vlad Plahotniuc, că vor aproba prin vot aceatsă emisie... Dar tot Plahotniuc spune în schimb că va insista ca funcţia de procuror sa fie oferita opoziţiei parlamentare, la fel ca aceea de şef al CEC şi CC. Într-adevăr se vrea trecerea peste algoritmul politic, depolitizarea acestor instituţii sau e un răspuns la cererea premierului de demisie a procurorului?

Mihai Ghimpu:
Şi aici este politică. Nu este o sinceritate în problema aceasta. Se face tot politică, dar nu va trece. Domnul Plahotniuc are dreptul la părerea sa, la o iniţiativă legislativă, dar asta nu înseamnă că e poziţia alianţei. Noi l-am ascultat la şedinţa consiliului alianţei, vom mai discuta, dar noi, liberalii, avem cu totul altă poziţie. Şi în genere când aud de depolitizare, iarăşi încerc să spun că se face politică. Moldovenii, cei care sunt în funcţie şi în primul rând deputaţii, preşedintele, prim-ministrul, speakerul, liderii partidelor politice să facă ceea ce trebuie să facă. Să dea într-o parte acest interes de partid, de a manipula cu cetăţenii, alegătorii, şi să se ocupe de problemele cetăţenilor, dar nu la fiecare fleac, la fiecare pas, orice furnică văzută undeva încearcă de acum să o politizeze şi să facă politică din ea.

Europa Liberă: Ce va urma acestei demisii, din punctul dvs. de vedere? Am văzut deja presupuneri că numirea unui nou procuror va dura la nesfârşit şi, oricum, numirea va fi d8in partea unui partid…

Mihai Ghimpu:
Mi-i greu să spun cât va dura şi cum. Trebuie să discutăm în cadrul consiliului alianţei. Important acum pentru noi este ca toţi cei care deţin funcţii, şi azi, şi mâine, şi poimâine, vor înţelege că când comit o greşeală, trebuie să-ţi asume răspunderea. Şi transparent…

Europa Liberă: Ceva timp în urma insistaţi să vă revină cel puţin o funcţie de conducere în instituţiile de drept şi printre ele numeaţi şi procuratura. Poate ca a venit timpul ca să insistaţi pe funcţia de procuror?

Mihai Ghimpu:
Vedeţi că din păcate atunci când vrei, nimeni nu te aude. Şi timpul, prin nenorocire, prin tragedie aduce că… da, se poate întâmpla, eu nu exclud. Dar acum o să fie mai greu pentru alţii, şa cum a fost în perioada ceea pentru liberali…

Europa Liberă: Doriţi această funcţie pentru partidul pe care îl conduceţi sau nu?

Mihai Ghimpu:
Nu am discutat, o să vedem…

Europa Liberă: Dar poate ea rămâne democraţilor, aşa cum a fost până acum?

Mihai Ghimpu:
O să discutăm. Da, după acord e a democraţilor, dar nu uitaţi că după acordul de constituire a alianţei funcţia de preşedinte al parlamentului e a liberalilor. Aşa că, după cum observaţi există temă de discuţie.

Europa Liberă: Nu pot să nu vă întreb la sfărșitul acestei discuţii ce garanţii există că această comisie pe care intenţionaţi să o creaţi astăzi va avea mai mult succes decât ceea care s-a ocupat de investigarea tulburărilor din 7 aprilie?

Mihai Ghimpu:
Eu cred că comisia îşi va face datoria. Aici lucrurile cam sunt clare. Pur şi simplu trebuie toate subtilităţile, trebuie de discutat cu toată lumea. Sunt cunoscuţi oamenii. La 7 aprilie trebuie să cauţi oamenii ca să găseşti adevărul. Să-i găseşti pe cei care au fost în umbră, sau în spate, sau în prima linie. Dar aici ei sunt şi nu poţi să ascunzi adevărul unde au fost mai mulţi oameni. Când sunt doi, deja e clar că lucrul va deveni cunoscut. Da aici cu atât mai mult. Comisia de anchetă eu sunt convins că va stabili adevărul şi o să-i convingem pe toţi că a fost un accident şi nu au avut curajul cei care au fost prezenţi acolo să-şi asume răspunderea.

Europa Liberă: Nu daţi verdictul înainte ca comisia să-şi spună rezultatul. Dle Ghimpu, vă mulţumim pentru interviu.