Primarul de Chişinău în dialog cu Liliana Barbăroşie.
Europa Liberă: Dle Chirtoacă, am observat că pentru mulţi este un pic, sau poate chiar mai mult , de neînţeles comportamentul, pentru unii distructiv, al şefului liberalilor, Mihai Ghimpu, în această criză politică. Domnia sa, recunoştea el însuşi nu demult pe o reţea de socializare, că multă lume îi cere să vă cedeze locul în fruntea partidului. Cum priviţi la astfel de opinii venite chiar şi din partea unor adepţi fideli ai PL?
Dorin Chirtoacă: „ Vreau să spun tuturor celor care caută nod în papură domnului Ghimpu şi, respectiv PL, că Dorin Chirtoacă, fără Mihai Ghimpu, fără Gheorghe Ghimpu, fără Simion Ghimpu, nu ar reprezenta mare lucru. Toate lucrurile trebuie să se întâmple corect şi la timpul potrivit. În ceea ce priveşte mesajele transmise de domnul preşedinte Ghimpu, eu cred că oricine îşi dă seama, inclusiv adversarii, că dânsul spune adevărul, spune lucrurile aşa cum sunt, verde în ochi. Poate nu tocmai este agreată forma, modalitatea în care o face, dar haideţi să dăm prioritate totuşi conţinutului, iar conţinutul este unul corect şi adevărat. Situaţia este destul de tristă. A ascunde acest adevăr este mai grav. Este mai grav de a veni cu o formă frumoasă în faţa oamenilor decât a spune direct aşa cum este, poate şi neplăcut la un moment dat însă adevărul şi nimic altceva.”
Europa Liberă: Am văzut o declaraţie a domnului Diacov, dacă a fost citat corect într-o ştire, zicând că domnul Ghimpu contribuie foarte mult la aprofundarea acestei crize.
Dorin Chirtoacă: „Păreri şi vorbe spuse în fiecare zi sunt şi nu are rost să fie comentate, că numai din comentariu în comentariu mergem. Obiectivul principal este integrarea europeană, să ne rupem de imperiul răului, să reuşim să semnăm acele acorduri cu UE şi, respectiv, să obţinem perspectiva unei vieţi mai bune, a unui trai decent, a locurilor de muncă aşteptate de locuitorii republicii.”
Europa Liberă: Ce şanse daţi constituirii unei noi alianţe?
Dorin Chirtoacă: „Sunt convins că alianţa va continua. Nici nu consider că a dispărut alianţa. Ea trece printr-o situaţie complicată, provocată de denunţarea acordului de constituire a AIE de către primul ministru. El nu s-a consultat cu nimeni, nici cu europenii, nici cu partenerii de alianţă, nici măcar cu propriul partid - din câte cunosc au aflat toţi din presă. Şi atunci întrebarea este cu cine s-a consultat când a luat decizia aceasta? Modul nostru de a administra Republica Moldova trebuie să fie compatibil cu regulile europene. Pentru asta nu trebuie bani, pentru asta trebuie doar voinţă. Şi trebuie să fie implementate toate acele angajamente care ar reda credibilitatea alianţei şi ar duce obiectivul la îndeplinire şi anume Acordul de Asociere, Acordul de liber schimb şi libera circulaţie: acesta este obiectivul pentru 2014. Iar în decembrie 2014 când vor avea loc alegeri parlamentare, oamenii ne vor judeca dacă am făcut bine, dacă am făcut rău şi cui mai departe îi va fi încredinţată guvernarea în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dle Chirtoacă, dar nu credeţi că e puţin greşită această poziţie a PL, care rezultă din toate declaraţiile pe care le face liderul Mihai Ghimpu, precum că Filat ar fi răul cel mare, dar Plahotniuc mai că imaculat iese din toate.
Dorin Chirtoacă: „Plahotniuc nu are cum să fie imaculat. Dânsul este o persoană controversată şi nu din anul 2009, încă din anii 90 şi din perioada comunistă, asta este ştiut. Domnul Ghimpu nu a apărat pe unul sau pe altul. Dânsul a apărat alianţa. Şi în momentul în care apăra alianţa asta înseamnă că apăra şi funcţia de prim ministru a lui Vlad Filat, întrucât aşa funcţionează alianţa, cum este ştiut încă de la semnarea acordului din 2010. În general, diabolizarea unei persoane, aşa cum s-a încercat să se facă la noi pe parcursul acestor ani, că X sau Y este capul răutăţilor şi din cauza acelei persoane se întâmplă toate păcatele în Republica Moldova asta este un act de laşitate până la urmă şi o încercare de a specula şi de a tulbura apele mai mult decât trebuie. Ba nu putem lucra pentru că nu este ales preşedintele, ba atacurile de tip raider, ba păpuşarul 1, apoi din nou atacuri de tip raider, Păpuşarul-2, Pădurea Domnească – o serie de scandaluri care se ţin lanţ şi tare mă tem eu că la un moment dat se va afla că în spatele acestor scandaluri multă lume s-a ocupat pur şi simplu cu furatul, cu îmbogăţirea.”
Europa Liberă: Dar nu credeţi că PL acum dacă cere retragerea lui Filat, - înţeleg că asta e poziţia liberalilor, - ar trebui să ceară cu aceeaşi rigoare şi retragerea lui Plahotniuc?
Dorin Chirtoacă: „Noi am cerut primii, încă acum trei ani, demisia din funcţie a prim-vicepreşedintele parlamentului atunci când s-a înţeles PD cu PLDM să-l numească în acea funcţie fără acordul PL. Dânşii s-au înţeles în doi, chiar ei în doi personal, asta a confirmat-o şi Alexandru Tănase. De-a lungul timpului, de câte ori au fost conflicte, PL a cedat în favoarea menţinerii alianţei în numele obiectivului principal – integrarea europeană. Ceea ce priveşte retragerea pe mai departe, până la urmă, ce contează: funcţia, care să aparţină unei persoane, sau obiectivul principal - integrarea europeană? ”