La Bucureşti, aniversarea a 95-a de la adoptarea Actului Unirii de către Sfatul Ţării a fost marcată doar de studenţii basarabeni.
Fruntașii Partidului Liberal au depus astăzi flori la monumentul lui Ștefan cel Mare de la Chișinău, la împlinirea a 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România din 1918. PL-ul condus de Mihai Ghimpu este singurul partid parlamentar care a sărbătorit pe față evenimentul. Le-au făcut concurență liberalilor două formațiuni extraparlamentare, una unionistă, Consiliul Unirii și alta moldovenistă, Patrioții Moldovei. Relatează Alla Ceapai:
Aripa tânără a PL şi-a asumat sarcina să organizeze acţiunile de consemnare a aniversării Unirii de la 27 martie 1918. Tineri activişti liberali au depus flori la mormintele deputaţilor Sfatului Ţării de la Cimitirul Armenesc şi la monumentul lui Ştefan cel Mare. La eveniment au participat liderul liberal Mihai Ghimpu şi primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă. În urmă cu 6 ani forţele de ordine i-au reţinut pe aceşti doi politicieni tocmai când urmau să depună flori la mormintele membrilor Sfatului Ţării, incident memorabil, care i-a ajutat pe liberali să îşi consolideze sprijinul. Mihai Ghimpu spune că mai crede şi azi în unirea celor două state româneşti. Dar iată cum explică el că PL este singurul partid parlamentar care a marcat această zi:
„Noi suntem un partid care promovăm valori europene şi valori naţionale. Noi suntem un partid al oamenilor nu al intereselor iată de ce.”
Organizaţia de tineret al liberalilor au organizat astăzi şi o proiecţie de film istoric şi un concert de muzică românească în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Iată ce mi-a spus unul din liderii tineretului liberal Ion Bargan:
„Pentru mine, pentru colegii liberali ziua de 27 martie este un motiv în plus să ne amintim de faptul că am fost împreună, că am fost uniţi noi, românii. Ori acum Moldova are nevoie de sprijinul României, a Comunităţii Europene pentru a depăşi problemele.”
O oră mai târziu de liberali, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare Consiliul Unirii, unii dintre organizatorii marşurilor unioniste de la Chişinău şi Bălţi anul trecut. Câţiva zeci de reprezentanţi ai Consiliul Unirii, în frunte cu Vitalia Pavlicenco, au mărşăluit până Academia de muzică, teatru şi arte plastice, în trecut reşedinţa Sfatului Ţării:
Vitalia Pavlicenco: „Ne amintim de evenimentul extraordinar care s-a produs acum 95 de ani la 27 martie 1918 când sfatul Ţării a votat în această clădire Actul de Unire a Basarabiei cu România.”
Irina studiază de patru ani la Academia de muzică, teatru şi arte plastice, dar a aflat recent că în această clădire acum 95 de ani s-a votat actul unirii Basarabiei cu România. Irina şi colegul ei Gheorghe spun că nu-şi doresc o eventuală reunificare a celor două maluri ale Prutului:
Irina: „Noi ca istorie suntem români şi ne tragem de acolo dar deja ne-am format ca un stat independent. Avem o aceeaşi cultură, dar ne-am format un alt popor. Cred că putem avea doar o relaţie de colaborare, dar o eventuală unire nu cred că o să rezolve multe lucruri, mai mult o să încurce.”
Gheorghe: „Cred că ar fi bine o unire culturală, doar atât, nu mai mult.”
Partidul Patrioţii Moldovei care se declară promotor şi apărător al statalităţii moldoveneşti şi-au creat şi ei o tradiţie de a marca această zi. Al doilea an consecutiv ei organizează manifestaţii prin care contestă, retroactiv, caracterul benefic al Unirii în speranţa să descurajeze opţiunea pro-unionistă de astăzi. Iată ce mi-a spus vicepreşedintele partidului Sergiu Perciun:
„Moldova a fost, este şi va rămâne Moldova. Cei care îşi doresc unire, făcând aluzie la 27 martie 1918, nu vor reuşi nimic. Noi considerăm că a fost o anexare a Moldovei. Şi iată noi ieşim şi le spunem, că voi credeţi că asta e sărbătoare mare, dar pentru poporul moldovenesc asta a fost o tragedie. Voi socotiţi că asta a fost o victorie, noi credem că a fost o anexare. Voi credeți că e o zi de sărbătoare, noi credem că e una de doliu.”
Pe malul drept al Prutului, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti a deschis astăzi cea de-a şasea ediţie a Festivalului „Zilele Basarabiei” cu prilejul a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.