Discriminarea pe criteriul orientării sexuale revine în actualitate la Bucureşti, după declarații controversate ale unui lider liberal.
Intrată în UE în urmă cu șase ani, România face parte dintr-un grup minoritar de țări membre care nu recunosc în nici un fel cuplurile de același sex, și apare mereu în sondajele de opinie drept cea mai homofobă dintre cele 27 de țări ale organizației. La sfârșitul săptămânii, ideea unui parlamentar ecologist român privind introducerea „parteneriatului civil” a stârnit reacția dură a unui lider politic liberal, criticat prompt de o asociație LGBT din România. Relatează de la București, Sabina Fati.
Partidele traditionale din Romania resping ideea parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex, nu doar din cauza ca electoratul autohton este extrem de conservator, ci si fiindca politicienii romani sint plini de prejudecati. Liderul Partidului Verde, Remus Cernea, care a intrat in parlament pe listele socialistilor a anuntat ca pregateste un proiect de lege privind parteneriatul civil intre homosexuali, dar propunerea lui a fost respinsa fara drept de apel de aliatii sai politici, socialisti si liberali, deopotriva.
Fostul ministru al Culturii, actualmente lider al senatorilor liberali, Puiu Hasoti ii considera pe homosexuali „niste oameni bolnavi”, fara „nicio sansa”, in vreme ce liderii socialisti din Constanta, care l-au ajutat pe liderul verzilor sa ajunga in parlament spun ca s-au pacalit atunci cind l-au sustinut. Asociatia „Accept”, pe de alta parte, i-a cerut Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii „sanctionarea neintirziata” a liberalului Puiu Hasoti, socotind ca declaratiile lui sint „inacceptabile” si „intra sub incidenta legii”.
Purtatorul de cuvint al socialitstilor, Catalin Ivan catalogheaza pe de alta parte iesirea liberalului drept „disproportionata” si „regretabila”, precizind in acelasi timp ca ideea nu a fost discuta in interiorul partidului si nici nu este sustinuta de acesta.
Ortodoxismul politicienilor romani si lipsa de toleranta populatiei autohtone vor bloca probabil pentru mai multi ani ideea reglementarii parteneriatului civil intre homosexuali, cu toate ca cel intre heterosexuali functioneaza de mai multi ani.
Lucrurile s-ar putea schimba doar daca Uniunea Europeana ar face presiuni in acest sens, desi chiar si asa riposta Bisericii Ortodoxe Romane nu poate fi neglijata. Fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania s-a revoltat public de mai multe ori impotriva Europei, in perioada in care Romania a decis sa dezincrimineze homosexualitatea, iar inaltii prelati ortodocsi continua sa aiba influenta intr-o tara in care nu a avut loc inca despartirea bisericii de stat.
Marginalizati de legile romanesti, homosexuali au totusi o portita de iesire, fiindca statul roman este obligat de o decizie a Parlamentului European sa recunoasca parteneriatele civile si casatoriile incheiate de persoanele de acelasi sex in alte tari membre ale Uniunii Europene.
Lobby-ul bisericilor autohtone este insa extrem de puternic si va deveni si mai incisiv in perioada urmatoare, cind proiectul noii Constitutii va fi conturat. Coalitia ad-hoc formata din mai multe mitropolii ortodoxe, eparhii romano-catolice si greco-catolice, precum si din cultele neoprotestante au inceput sa stringa semnaturi inca din 2006 pentru modificarea Constitutiei Romaniei, care prevede la Art. 48, ca „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”.
Deci, casatoriile intre persoane de acelasi sex nu sint neconstitutionale in Romania, iar clericii ar vrea sa introduca in textul noii Legi fundamentale precizarea ca familia se bazeaza pe uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie.
Deocamdata, casatoria intre personaele de acelasi sex este interzisa de Codul Familiei si potrivit sondajelor facute de Eurostat, in jur de 90 la suta dintre romani se opun casatoriilor intre homosexuali. Cercetarile de acest fel arata ca romanii se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana din punctul de vedere al tolerantei fata de romi si homosexuali.