Tribunalul Suprem American audiaza doua cazuri in care este pusa in discutie legalitatea casatoriilor intre homosexuali. Cum a evoluat in America pulsul opiniei publice cu privire la aceasta chestiune? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.
Opt sondaje de opinie cu privire la casatoriile intre persoane de acelasi sex au fost realizate anul acesta. Concluzia desprinsa este ca in prezent mai multi americani sprijina aceste casatorii decit cei care li se opun. Procentele difera de la un sondaj la altul, intre 46 si 58 % pronuntindu-se in favoarea legalizarii casatoriilor si intre 36 si 46 % impotriva. Ceea ce este insa clar este tendinta.
Din sondaje rezulta ca in intervalul din 1996 si pina acum numarul americanilor care accepta casatoriile intre persoane de acelasi sex a crescut. Dupa ani de crestere, pentru prima data in 2008 sprijinul popular a depasit opozitia. Tendintele constatate in sondaje par a fi consecinta unei schimbari de generatie, cei tineri fiind mai inclinati sa accepte casatoriile. Circa jumatate din schimbarea de atitudine e atribuita noii generatii. Cealalta jumatate este pur si simplu modificarea de atitudine a electoratului, pe masura ce informatia a devenit accesibila si chestiunea a fost mai echitabil dezbatuta in spatiul public.
Pina anul trecut aceste mutatii in opinia publica nu au avut consecinte legislative, cu exceptia referendumului din Arizona vizind interzicerea casatoriilor intre homosexuali si a uniunilor civile, initiativa care a fost respinsa in 2006, reformulata si aprobata in 2008. Faptul ca astfel de initiative erau aprobate in state conservatoare nu surprinde, dar in 2008 o interdictie a fost votata in California, un stat considerat de stinga.
Casatoriile intre persoane de acelasi sex au capatat sprijin in noiembrie 2012, cind alegatorii au respins o interdictie in Minnesotta si au autorizat casatorii in Maine, Maryland si statul Washington. Conform unui recent studiu autorii considera ca pina in 2016, alegatori din 32 de state vor vota in favoarea casatoriilor, cifra urmind sa ajunga la 44 de state in 2020, daca tendintele se mentin.
Acum Tribunalul Suprem urmeaza sa se pronunte si asta va alimenta dezbaterea. Cercetatorii arata insa ca nu cifrele actuale, ci mai curind tendintele manifestate, indica faptul ca principiul acceptarii casatoriilor intre persoane de acelasi sex cistiga teren.