Proiectul egali.md în sprijinul comunităţii LGBT

Echipa proiectului egali.md a invitat în Grădina publică Ştefan cel Mare pe toţi doritorii de a transmite un mesaj video de susţinere pentru comunitatea LGBT din Moldova.

Marţi s-a lansat la Chişinău al 12-lea festival al comunităţii LGBT din Moldova „Curcubeul peste Nistru” care se va încheia duminică în capitală cu un marş „…pentru valorile tradiţionale”. Dar până atunci, echipa proiectului egali.md a invitat astăzi, în Grădina publică Stefan cel Mare pe toţi cei care vor să trimită un mesaj video de susţinere pentru comunitatea LGBT din Moldova.

Un prim mesaj în susţinerea minorităţilor sexuale din Moldova a venit din partea Hillevi Ekberg de la filiala moldovenească a agenţiei internaţionale pentru dezvoltare şi cooperare din Suedia:

„Eu cred că orice persoană s-a născut liber şi egal în raport cu semenii săi. Drepturile omului sunt pentru toată lumea şi ar trebui să fie respectate indiferent de unde vii, dacă eşti bărbat sau femeie indiferent care este orientarea ta sexuală. E un drept fundamental şi trebuie respectat de fiecare.”

Angela Frolov

Acest mesaj video va fi plasat pe site-ul egali.md. Aici sunt de găsit şi alte apeluri de susţinere a comunităţii LGBT transmise de persoane publice, actori, jurnalişti, lideri de opinie, dar şi oameni simpli. Ideea platformei egali.md a fost preluată dintr-un proiect similar din SUA „It gets better”, adică va fi mai bine, ca răspuns la un val de sinucideri printre adolescenţii americani care erau şicanaţi în şcoli pentru orientarea lor sexuală, îmi spune una din coordonatoarele proiectului Angela Frolov:

„Când un adolescent înţelege că este homosexual şi înţelege că este o problemă foarte mare pentru el în viitor că nu va fi acceptat nici de către proprii părinţi. El trebuie să vadă că în Moldova sunt oameni care îl vor susţine. Trebuie să înţeleagă că are un viitor în această ţară şi nu trebuie să-şi pună capăt zilelor. Pentru ei este de fapt acest site.”

Pe egali.md pot fi găsite şi mărturiile unor tineri, printre care şi Artiom Zavadovsky, care povestesc despre cum şi-au acceptat orientarea sexuală. Însă marea majoritate a gay-lor şi lesbieni-lor din Moldova preferă să nu-şi divulge orientarea sexuală, nici chiar familiei, de teamă că vor fi respinşi, îmi spune Artiom Zavadovsky:

„Eu tot aveam această frică în mine, dar am depăşit-o. am declarat familiei mele că eu sunt gay. Dar sunt aceeaşi persoană pe care au iubit-o toţi aceşti ani. Iar faptul că eu sunt gay şi iubesc persoane de acelaşi sex nu face mare diferenţă. Familia mea mi-a demonstrat un sentiment de dragoste necondiţionată faţă de mine şi m-au acceptat.”

Artiom Zavadovsky

În grădina publică Ştefan cel Mare din capitală echipa proiectului egali.md nu a chemat trecătorii să vină în faţa camerei de luat vederi pentru a exprima un mesaj de susţinere comunităţii LGBT. Am fost însă curioasă să aflu ce păreri există faţă de homosexuali:

„Nu accept asta, pentru că trebuie să fie bărbat şi femeie, dar nu homosexuali.”

„Pentru mine asta nu e ceva normal. Eu sunt împotriva la gay şi lesbiene.”

„Nu am nimic împotriva lor. Au şi ei dreptul să-şi revendice drepturile. Dar noi trebuie să fim mai toleranţi şi să-i acceptăm aşa cum sunt.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ai lăsa şi tu un mesaj de susţinere pentru ei?

„Nu ştiu, nu m-am gândit.”

Europa Liberă: Îţi e frică cumva că vei fi asociat cu ei?

„Da, este chestia asta, că cineva o să vadă şi o să spună cu sunt cu ei, sau dintre ei.”

Astăzi, în Moldova, se vorbeşte despre homosexuali uneori cu înţelegere, alteori sunt combătuţi cu vehemenţă. În timp ce biserica califică drept păcat comportamentul acestor minorităţi, comunitatea LGBT din Moldova luptă pentru toleranţă. Astfel, homosexualitatea este un subiect considerat de unii tabu, de alţii doar delicat, dar foarte controversat.