Linkuri accesibilitate

Minoritățile sexuale se pregătesc să manifesteze în capitală și cred că societatea a devenit mai liberală


Protest mut în faţa primăriei Chişinău, 27 aprilie 2007, după interzicerea unei acţiuni publice a LGBT
Protest mut în faţa primăriei Chişinău, 27 aprilie 2007, după interzicerea unei acţiuni publice a LGBT

„Curcubeul peste Nistru” - festivalul comunităţii LGBT din Moldova la a 12-a ediţie


Minoritățile sexuale au început astăzi cinci zile de manifestări sub genericul „Curcubeul peste Nistru”. Festivalul a ajuns la a 12-a ediție. Noutatea de anul acesta urmează să fie un marș în capitală, intenție aprobată de primărie, dar criticată vehement de cercurile conservatoare. Detalii în relatarea Allei Ceapai.

Din motive de securitate, mai cu seamă, pentru a preveni eventuale provocări la adresa participanţilor la marşul minorităţilor sexuale activiştii centrului de informaţii Genderdoc-M refuză, deocamdată, să facă public traseul marşului. Organizatorii spun că vor participa în jur de 50 de persoane, iar marşul va avea loc undeva în centrul capitalei. Angela Frolov de la Genderdoc-M spune că Primăria de Chişinău a fost înştiinţată despre manifestaţie, iar poliţia municipală le va asigura securitatea:

„Vom avea alături de noi şi oaspeţi din diferite ţări şi reprezentanţi ai Ambasadelor, vom avea alături de noi chiar şi un deputat al Parlamentului European. Şi sper reprezentanţii poliţiei să facă tot posibilul ca să nu permită provocări, să nu permită celor care sunt porniţi rău să ne încurce, să ne atace. Chiar am încredere în poliţie, pentru că la 14 februarie au dovedit că o pot face. La 14 februarie am organizat un marş, care a fost unul decent. Şi acum vrem să organizăm ceva similar.”

Deşi îşi pun încrederea în poliţie activiştii de la Gender-Doc nu exclud că marşul ar putea să se transforme în acţiuni violente asupra participanţilor, precum a fost în anul 2008. Când primăria nu a programat acţiunea publică, respectiv, organele de poliţie nu au asigurat securitatea participanţilor la marş. Angela Frolov spune că deja au primit mesaje şi scrisori anonime de ameninţare:

„Că vor ieşi, că ne vor bate, că ne vor ucide. Că vor ieşi mulţi oameni cu arme, cu diverse instrumente ca să nu ne permită să facem acest marş. Dar aşa mesaje în fiecare an le avem şi sigur că nu ne pot face să renunţăm la marş sau să renunţăm la festival.”

Deocamdată, singurul care şi-a anunţat public intenţia de a contramanifesta este episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, unul din oponenţii cei mai înverşunaţi ai legii anti-discriminare, care este la moment cercetat în trei dosare, inclusiv unul penal, pentru instigare la ură şi discriminare. Episcopul a îndemnat azi feţele bisericeşti, dar şi cetăţenii să protesteze paşnic, duminică, împotriva marşului comunităţii LGBT:

„Toţi doritorii să vină în centrul capitalei pentru a ne exprima nedorinţa noastră, în cel mai legitim mod, şi neasocierea noastră cu acest mod de viaţă păcătos pe care ni-l bagă pe gât, contra voinţei noastre, minorităţile sexuale.”

Mitropolitul Moldovei Vladimir şi-a exprimat şi el îngrijorarea faţă de marşul comunităţii LGBT, adresând un apel edilului capitalei Dorin Chirtoacă să nu permită această manifestaţie. Mai devreme, primăria de Chişinău, însă, înregistrase acest marş.

Ce-a dea 12 ediţie a festivalului comunităţii LGBT din Moldova coincide cu a 15 aniversare de la crearea centrului de informaţii Genderdoc-M. Am întrebat-o pe activista centrului Anastasia Danilova dacă în aceşti ani societatea moldovenească a devenit mai tolerantă:

„Noi observăm că societatea moldovenească devine din ce în ce mai tolerantă. Şi asta pentru că oamenii au acces la informaţii. Când oamenii află mai multe despre comunitatea LGBT ei devin mult mai toleranţi. Iar tinerii, studenţii care participă la seminarele noastre despre orientarea sexuală, au devenit în ultimii ani mult mai deschişi. Pentru ei este un lucru firesc şi nu văd o problemă că în societate există gay şi lesbiene.”

Şi Angela Frolov de la Gender-Doc: „Sunt tot mai mulţi oameni care înţeleg că homofobia este ceea ce dăunează nu doar persoanelor LGBT, dar dăunează societăţii. Sunt oameni care încearcă să lupte cu această homofobie din societate. Chiar faptul că deja puteţi vedea homosexuali deschişi, care dau interviuri, ceea ce 15 ani în urmă era imposibil practic, asta tot este un indicator.”

Activiştii de la Genderdoc-M sunt solidari cu poziţia ambasadorului SUA, Wiliam Moser, care acum câteva zile a îndemnat, repetat, autorităţile moldovene să aplice Legea egalităţii şanselor prin care homosexualii urmează să beneficieze de protecţie de rând cu alte categorii discriminate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG