Copii lăsaţi legal în grija altor familii – un program susţinut de UNICEF

Ministra muncii Valentina Buliga (stânga), Nikita şi Valentina Cosma

Datele statistice arată că în orfelinatele din Republica Moldova cresc peste cinci mii de copii, iar peste 80 la sută dintre ei au cel puţin un părinte în viaţă.
De aproape 5 ani în Republica Moldova este dezvoltat serviciul aşa numiţilor asistenţi parentali profesionişti, cei care cresc în propria casă copii rămaşi temporar fără îngrijire părintească. Datele Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei arată că, în prezent, în ţară activează peste două sute de asistenţi parentali, în grija cărora sunt peste trei sute de copiii. O asemenea familie a fost vizitată azi de colega noastră, Diana Răileanu:

De câţiva ani, familia Cosma din orăşelul Durleşti are în grija sa un băieţel a cărui mamă este imobilizată la pat şi, prin urmare, nu-i poate oferi copilului tot de ce are nevoie. Pentru că micuţul Nichita nu are un statut de copil adoptabil, mama lui biologică fiind în viaţă, singura şansă de a nu ajunge la o casă de copii a fost plasarea lui într-o familie de asistenţi parentali profesionişti. Am fost curioasă să aflu de la Valentina Cosma ce a determinat-o să devină „pentru o perioadă de timp” mămica lui Nichita: „Nu am avut copii biologici, da am fost în contact cu copii lucrând zece ani în şcoală, dar oricum aveam frici foarte mari, cu atât mai mult că copilul vine dintr-o familie. Mă întrebam cum mă voi descurca dacă copilul începe să plângă, să spună că vrea la mama sau se îmbolnăveşte? Acestea au fost fricile cele mai mari. Dar când copilul a apărut în casă, toate s-au rezolvat de la sine.”

Nikita şi Valentina Cosma

Valentina Cosma spune că săptămânal o vizitează împreună cu Nichita pe mama biologică a băiatului. Micuţul chiar s-a obişnuit cu ideea ce are două mame:

Valentina Cosma: „Cîte mame ai, puiu?”

Nichita: „Două, pe mama Valea şi pe mama Tanea.”

Serviciul de asistenţă parentală profesionistă este destinat copiilor care sunt constant victime ale violenţei în propria familie, ai cărora părinţi din diverse motive sunt lipsiţi de drepturile părinteşti sau sunt în imposibilitatea de a-i îngriji din cauza sănătăţii precare, explică managera Serviciului de asistenţă parentală din Chişinău, Olga Zaharia: „Mai mult ne ciocnim cu probleme în familia biologică, când mamele nu îşi doresc să ia copiii înapoi. Noi îi convingem, le spunem şi una şi alta, le aducem argumente - iată aici este problema cea mai mare. În ceea ce priveşte relaţia asistentului parental profesionist şi copilul, aici noi nu avem probleme. Dacă apar nişte probleme de comportament la copil numaidecît ne implicăm pentru a le rezolva, sunt diferite metode de a le rezolva.”

Olga Zaharia

Până nu demult, în Republica Moldova copii abandonaţi erau duşi la casele de copii, la gimnaziile internat sau şcolile auxiliare. Serviciul de asistenţă parentală profesionistă, explică ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, este soluţia potrivită pentru copiii lipsiţi de îngrijire părintească: „Chiar la început aceste servicii au fost întâlnite de comunitatea noastră, tradiţională, moldovenească, cu reticenţe, rezerve, dar lucrurile se schimbă şi pentru aceasta avem nevoie în continuare de modele frumoase, de rezultate obţinute, pentru că, cu regret, încă avem mii de copii care stau în instituţii rezidenţiale, avem copii acasă, care nu sunt alături de părinţi şi nu simt această căldură şi dragoste din partea părinţilor.”

Datele statistice arată că în orfelinatele din Republica Moldova cresc peste cinci mii de copii, iar peste 80 la sută dintre ei au cel puţin un părinte în viaţă.