Moldova criticată în raportul Amnesty International

Protestul Amnesty International la Chişinău,3 aprilie 2013


În raportul organizaţiei Amnesty International pe anul 2012 se vorbeşte despre abuzuri împotriva drepturilor omului comise în 159 de ţări şi teritorii de „cei care se afla la putere, împotriva celor care le stau în calea intereselor lor”.

La prezentarea raportului, secretarul general al organizaţiei a spus că guvernele care comit astfel de abuzuri nu mai pot folosi suveranitatea ţării lor pentru a-şi justifica acţiunile.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, raportul critică guvernele de la Chişinău că nu fac suficient pentru a preveni discriminarea pe criterii sexuale şi că răspunde foarte lent acuzaţiilor de abuzuri comise de politie în legătură cu demonstraţiile din 2009. Raportul vorbeşte despre 143 de dosare deschise în acest caz şi despre doar cei 3 ofiţeri de politie condamnaţi în 2012 şi care toţi au primit sentinţe cu suspendare. Moldova este amintită in raport şi pentru legea care prevede castrarea celor care au abuzat de copii.

Rusia este criticată pentru represiunile asupra liderilor opoziției, pentru încetineala cu care ii aduce in fata justiţiei pe oficialii care comit abuzuri împotriva drepturilor omului, mai ales în regiunea nord-caucaziană şi tortura şi tratamentele degradante împotriva deţinuţilor continuă să fie o problemă.

Raportul critică Ucraina pentru tratamentele aplicate celor aflaţi în detenţie şi readuce în discuţie actele de justiţie ce par motivate politic. Si Ucraina este criticată pentru riscurile la care sunt expuse minorităţile sexuale in lipsa unei legislaţii adecvate.

Amnesty International afirmă că doreşte ca toate persoanele care considera ca li s-au încălcat drepturile omului să poate să aibă acces la informaţii şi să poată să aibă acces la instrumentele necesare pentru a aduce în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de aceste abuzuri, se mai arata in raportul AI pentru anul 2012.