Linkuri accesibilitate

Amnesty International și Human Rights Watch îngrijorate de persecutarea societăţii civile în Rusia


Sediul vandalizat al organizaţiei pentru drepturile omului "Memorial", din Moscova, pe care necunoscuţi au scris "Agent străin. Love SUA". În faţa clădirii - Oleg Orlov, preşedintele organizaţiei "Memorial".
Sediul vandalizat al organizaţiei pentru drepturile omului "Memorial", din Moscova, pe care necunoscuţi au scris "Agent străin. Love SUA". În faţa clădirii - Oleg Orlov, preşedintele organizaţiei "Memorial".

Cele două organizaţii acuză Moscova de încălcarea angajamentelor internaţionale.


Două organizații occidentale pentru drepturile omului au criticat aspru astăzi persecutarea societății civile și încălcarea libertăților cetățenești în Rusia după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în mai 2012. Amnesty International și Human Rights Watch și-au difuzat împreună astăzi rapoartele despre Rusia pentru a atrage o mai mare atenție asupra „atacului curent” împotriva drepturilor omului.

Raportul organizației Amnesty International se concentrează asupra restricțiilor introduse în iunie 2012 în privința dreptului la întrunire și folosirea forței de către poliție împotriva demonstranților antiguvernamentali.

John Dalhuisen, director de programe pentru Europa și Asia Centrală la Amnesty International a explicat într-un interviu cu Europa Liberă cum s-a făcut studiul și care sunt rezultatele:

John Dalhuisen
John Dalhuisen
„Am încercat să documentăm înăbușirea nemulțumirilor și exprimării unor puncte de vedere divergente în decursul anului trecut, după inaugurarea celui de-al treilea mandat al președintelui Putin și să cartografiem modul în care s-au acumulat restricții foarte consistente în privința dreptului la libertatea de expresie, asociere și întrunire”.

Legislația despre întrunirile publice a fost amendată în luna iunie anul trecut așa încât a devenit mai dificilă obținerea autorizației pentru demonstrații, iar amenzile și alte pedepse pentru organizarea sau participarea la proteste neautorizate s-au înăsprit dramatic.

Cel de-al doilea raport despre situația drepturilor omului în Rusia, raportul întocmit de Human Rights Watch a scos în evidență legile noi și acțiunile care au urmat după adoptarea lor împotriva organizațiilor neguvernamentale din Rusia.

Între acestea se numără cerința legală ca organizațiile neguvernamentale care acceptă donații de peste hotare să se înregistreze la ministerul Justiției ca „agenți străini”.

Tania Lokșina, directoarea adjunctă a biroului de la Moscova al Human Rights Watch a spus Europei Libere că, în Rusia, termenul „agent străin” comportă o încărcătură negativă:

„În Rusia, „agent străin” înseamnă un singur lucru, spion. De aceea, legea pare a fi gândită așa încât să demonizeze și marginalizeze organizațiile neguvernamentale în ochii publicului”.

De la începutul anului, peste 200 de organizații neguvernamentale în 50 de regiuni ale Rusiei au fost percheziționate de inspectorii ministerului Justiției și procurori.

Una dintre cele mai persecutate este Golos, organizația care monitorizează alegerile și care a documentat numeroase cazuri de fraudare a votului la alegerile din luna decembrie 2011 pentru Duma de Stat a Rusiei și la cele prezidențiale din martie 2012. Tania Lokșina:

Tania Lokșina
Tania Lokșina
„Înăbușirea societății civile la care suntem martori în Rusia este astăzi fără precedent. A luat turații depline după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin”.

Raportul difuzat de Human Rights Watch mai spune că noile legi rusești și perchezițiile la sediile organizațiilor neguvernamentale încalcă angajamentele internaționale ale Rusiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG