Ministrul sănătăţii despre priorităţile sectorului ocrotirea sănătăţii pentru primele 100 de zile ale guvernului Leancă.
Europa Liberă: Domnule Usatîi, ce rezultate poate livra Ministerul Sănătăţii, într-un an jumătate?
Andrei Usatîi: „Avem iniţiate mai multe proiecte şi ar fi fost un păcat, dacă nu aveam posibilitate să le finalizăm, în acest un jumătate. Este vorba despre construcţia a încă 15 centre de sănătate care vor oferi condiţii bune pentru cetăţenii din localităţile rurale. Este vorba despre finalizarea blocului chirurgical de la Spitalul Republican, care va f o premieră pentru ţara noastră, când se vor deschide oportunităţi pentru a oferi servicii care nu au existat până acuma: transplantul medular, transplant de organe, operaţii sofisticate pe creier, maladie de cancer şi alte maladii cardiovasculare pentru care, de altfel, pacienţii, până în prezent, sunt trimişi peste hotare şi sunt expuşi unor cheltuieli catastrofale din buzunar, pentru a-şi trata copiii sau persoanele adulte. Va fi un proiect finanţat de către guvernul Republicii Moldova, guvernul Austriei, guvernul Japoniei, Banca pentru Dezvoltare Europeană şi Comisia Europeană prin proiectul Neighbourhood Investment Facility.”
Europa Liberă: Câte investiţii poate atrage domeniul sănătăţii?
Andrei Usatîi: „În ultimii trei ani, s-au acumulat peste 1 miliard 600 de milioane de lei pentru modernizarea şi dezvoltarea sectorului spitalicesc. Şi, prin aceste investiţii, au fost cuprinse practic toate instituţiile medicale din ţara noastră, la toate nivelurile, atât centrele de sănătate din sate, spitalele raionale. Avem acuma pregătirea pentru elaborarea unui proiect al spitalelor regionale, care va fi o noutate iarăşi pentru sistemul sănătăţii. Şi, nu în ultimul rând, este vorba de spitale de nivel terţiar, Institutul Oncologic, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgenţă, Spitalul nr. 3 municipal. Adică această sumă pe care eu am enunţat-o va acoperi îmbunătăţirea serviciilor instituţiilor medicale din ţara noastră.”
Europa Liberă: Ce sfat aveţi pentru persoanele care zic că mai bine mor acasă decât să ajungă la spital?
Andrei Usatîi: „Nu cred că această vorbă este relevantă. Noi întreprindem măsuri concrete nu prin vorbe, dar prin fapte, pentru a asigura accesul populaţiei la servicii medicale mai bune.”
Europa Liberă: Prin fapte înseamnă ce?
Europa Liberă: Şi chiar sănătatea rămâne să fie bogăţia statului în Republica Moldova?
Your browser doesn’t support HTML5
Andrei Usatîi: „Într-adevăr, sănătatea şi generează bogăţia. Într-o societate sănătoasă, sunt toate condiţiile ca, prin sporirea calităţii vieţii, să obţinem şi creşterea economică a statului, prin păstrarea forţei de muncă, prin păstrarea şi sporirea randamentului, utilizării forţelor de muncă. Noi suntem siguri că investiţia în sănătate este cea mai eficientă care aduce la sporirea economică a societăţii.”
Europa Liberă: Cât de mult vă afectează când se spune că doctorul ia mită?
Andrei Usatîi: „Mă afectează când aud acest lucru. Dar întotdeauna am rugat: cei care vorbesc să folosească linia verde, care este disponibilă pentru toată lumea, ca să se intervină şi să se ia măsuri eficiente şi rapide în combaterea acestui flagel. Într-adevăr, am avut şi persoane care au zis: doctorul a zis că trebuie să plătească. Adeseori nu zice doctorul, sunt nişte asistente medicale care sunt de acuma într-o echipă bine conectată şi folosesc aceste chiţibuşuri pentru a condiţiona pacientul. Am discutat cu directorii instituţiilor din republică, cu fiecare în parte, şi am stabilit un obiectiv de bază: să aplicăm toate metodele eficiente, pentru a lichida, pentru a da şansă cetăţenilor să se folosească de această poliţă de asigurare şi să nu se ceară bani adăugător. Căutăm şi soluţii legislative sau cadrul legal care ar legitima aceste plăţi neoficiale...”
Europa Liberă: Sau, mai degrabă, să ridicaţi salariile personalului medical?
Andrei Usatîi: „Este şi aceasta o măsură care s-a dovedit eficientă. În ultimii 3 ani, s-a mărit salariul cu 20%. Avem o discordanţă: mecanismul de plată astăzi nu este sincronizat cu situaţia economică şi relaţiile contractuale între prestatorii serviciilor medicale şi cel care este cumpărătorul, compania naţională. De aceea lucrăm intensiv, într-o echipă pentru a schimba acest mecanism de plată, să fie unul echitabil, nu doar după vechime în muncă, după vârstă, dar în funcţie de performanţă şi ce poate face persoana respectivă. Dacă la vârsta de 35 de ani deja are performanţa unei persoane de 60 de ani, aceste criterii de discriminare, după vârstă sau după vechime în muncă, trebuie să fie lichidate, pentru că atunci persoana tânără este motivată să se perfecţioneze, să înveţe, să aplice metode inovative pentru a obţine rezultate mai bune şi de ce să nu fie motivată persoana la vârsta de 32 de ani, să nu aştepte când va avea 62 sau 65 de ani?”
Europa Liberă: Fluctuaţie de cadre mai veţi? Exodul e mare?
Andrei Usatîi: „Exodul este, dar este o stabilizare, în ultimii ani, datorită creării condiţiilor mai atractive sau mai bune de muncă în mai multe instituţii. Dar cea mai mare parte a acestei îmbunătăţiri se va vedea în a doua jumătate a anului curent şi în anul viitor, când mai multe spitale vor fi renovate, modernizate, cu echipament medical. Adică se va schimba şi paradigma operaţiilor, dacă vorbim despre chirurgie, a diagnosticului. De exemplu, la Spitalul Republican, de luna viitoare, va lucra un angiograf pentru investigaţii şi intervenţii, pe creier şi pe cord. Eu nu am posibilitate acuma să le enumăr pe toate.”
Europa Liberă: Parteneriatele publice private le veţi continua, vă deziceţi de ele?
Andrei Usatîi: „Parteneriatele publice private sunt o măsură importantă de a atrage investitorii privaţi în modernizarea sectoarelor prioritare din domeniul sănătăţii. Aici eu nu văd niciun risc pentru partea publică, deoarece investiţia vine rapid, dintr-o dată, rambursarea se face pe perioada contractului, începând cu, să zicem, 8 ani sau până la 25 de ani, pacienţii profită din prima zi, investitorul îşi obţine banii pe termen lung şi, la sfârşitul contractului, toate investiţiile rămân în posesia părţii publice. Iată nu văd aici niciun risc.”
Europa Liberă: La cât s-ar cifra investiţiile de care are nevoie domeniul sănătăţii?
Andrei Usatîi: „Doar la Spitalul Republican ar fi 150 de milioane de euro să-l finalizăm şi aceştia sunt bani din granturi, din credite concesionale.”
Europa Liberă: Dar per total?
Andrei Usatîi: „Per total, am calculat, ar fi 1 miliard şi 200 milioane de euro doar pentru sectorul spitalicesc. Sectorul de asistenţă medicală primară este de o parte, aici am avansat foarte bine şi suntem lideri în regiune, din ţările care am scăpat de imperiul sovietic în acelaşi an. Noi suntem acuma pe fază, pas cu pas, de a realiza acest obiectiv şi sunt sigur că, în câţiva ani, vom ajunge şi la 1 miliard 200 milioane, când un număr redus de spitale, dar bune la calitate şi la eficienţă, vor fi dezvoltate şi instituite aici, în Republica Moldova.”