Croaţia a devenit a 28-a ţară membră a Uniunii Europene

Drapelul Croaţiei şi al Uniunii Europene, Zagreb, 1 iulie 2013

Croaţia nu are o situaţie economică deosebita de cea din Uniunea Europeană. Şomajul este de 20% şi ea se va alătura României şi Bulgariei, ca fiind printre cele mai sărace ţări comunitare.

Mii de oameni au sărbătorit la miezul nopţii intrarea Croaţiei in Uniunea Europeană în centrul capitalei Zagreb.

„Dragi prieteni bine ati venit in Uniunea Eurpeana!” A fost salutul in engleză şi in sîrbo-croată a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Iar premierul croat Zoran Milanovici a tinut să vorbeasca despre rolul pe care Croatia spera să îl joace în a apropia toate ţările din regiunea balcanilor de standardele Uniunii Europene:

„Indiferent ce se spune despre noi, trebuie să ştiţi că suntem o ţara cu oameni rezonabili , realişti în legatură cu noi şi cu ţara noastra si cu rolul nostru în lume.Croaţia ştie că nu va pleca in noaptea astea de unde se afla, noi vom sta aici dar cu o alta responsabilitate, cu responsabilitatea de a ajuta ţările din regiune să îndeplinească criteriile de aderare la Uniunea Europeana cit mai curind posibil.”


Croatia nu are o situaţie economica deosebita de cea din Uniunea Europeana. Şomajul este de 20% si ea se va alatura Romaniei si Bulgariei, ca fiind printre cele mai sarace ţări comunitare. Noaptea trecută au fost desfiinţate posturile de control dintre Ungaria si Slovenia, iar steagul Uniunii Europene a fost arborat la graniteşe cu Bosnia, Serbia si Muntenegru.

In cursul zilei de astazi, la Zagreb a avut loc o intilnire a preşedintelui Croaţiei, Ivo Josipovici, cu omologii sai din celelalte ţări ale Balcanilor de vest – Albania, Bosnia, Macedonia, Muntenegru, Slovenia, Serbia si din Kosovo - şi a ţinut si el sa sublinieze ca ţara sa se doreste nu numai un model pentru ţările din jur, din punct de vedere al democratiei si domniei legii, dar ca le va susţine asipratiile de apropiere rapida de Uniunea Europeana:

Your browser doesn’t support HTML5

Croația - noua membră a Uniunii Europene


„In timpul convorbirilor noastre am discutat chestiuni importante şi, in primul rind, extinderea pe mai departe a Uniunii Europene si sprijinul pe care Slovenia si Croaţia il pot da. Al doilea subiect a fost despre oportunităţile pentru proiecte comune, mai ales in infrastructura. Si al treilea subiect a fost legat de sprijinul reciproc pe care ni-l putem da pentru chestiunile care incă tulbură regiunea.”

Ca si Romania si Bulgaria, nici Croaţia, odata intrata in Uniunea Europeană, nu a aderat si la spatiul de liberă circulaţie Schengen şi nici la moneda unica europeana.

Intr-un articol publicat in ultimul numar al revistei The Economist, pe tema aderării Croaţiei la Uniunea Europeana, se arata că procesul extinderii nu ar trebui nici încetinit şi nici oprit, in ciuda discutiilor care au loc pe aceasta tema la Bruxelles. In opinia publicaţiei britanice, eforturile ţărilor din Europa centrală si de rasarit pentru aderare au dus la progrese remarcabile din punct de vedere democratic si la reforme structurale pe care probabil ca ţările din aceasta regiune le-ar fi facut intr-un interval de timp mult mai mare. Publicatia considera ca „tentaţia aderării” a dus si la normalizarea relatiilor intre vecini, la diminuarea tensiunilor între ei si la stabilizarea regiunii. In concluzie, scrie publicaţia britanică, ar fi păcat ca atracţia Uniunii Europene sa dispara, chiar daca in acest moment Uniunea nu se afla in cea mai buna forma a ei economic.