La briefingul premierului a fost prezentă și Valentina Ursu.
Negocierile privind Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană s-au încheiat, iar guvernul de la Chişinău speră să parafeze acest Acord în noiembrie, la Vilnius, la summit-ul Parteneriatului Estic, a declarat premierul Iurie Leancă. Şeful executivului recunoaşte însă că mai e de lucru, pentru a spune că tema de acasă este făcută:
„De exemplu, introducerea paşaportului cu cip integrat, introducerea sistemului tehnic de supraveghere fixă a frontierei de stat, consolidarea bazei de date privind traficul de fiinţe umane, consolidarea independenţei CNA, implementarea legislaţiei secundare privind verificarea stilului de viaţă, conform celor mai bune practici UE şi crearea mecanismelor de controale, comune cu CNI, revizuirea imunităţilor, conform celor mai bune practici UE, dezvoltarea în continuare a conceptului de intelligence led policing, consolidarea activităţii Consiliului de combatere a discriminării şi asigurarea legalităţii şi continuarea implementării reformei sectorului justiţiei, şi consolidarea instituţiei ombudsmanului. Deci sunt domenii pe care le ştim, că mai avem aici de lucru. Dar sunt optimist că vom reuşi, în pofida faptului că intrăm în perioada de vacanţă, vom reuşi să facem aşa încât colegii de la Comisiei să aibă toate argumentele necesare pentru un ultim raport favorabil Republicii Moldova. Nimeni nu aşteaptă de la noi finalizarea în ansamblu, de exemplu, lupta împotriva corupţiei nu va fi încheiată până la finele lunii septembrie. Ceea ce contează este să demonstrăm capacitate, voinţă politică şi un proces pozitiv.”
Solicitat să spună care va fi impactul Acordului de Liber Schimb pentru regiunea transnistreană, primul ministru, Iurie Leancă, a insistat să repete că şi reprezentanţii din regiunea de Est au fost invitaţi să participe la negocierile moldo-comunitare:
„Am invitat reprezentanţii regiuni transnistrene să participe la toate discuţiile, în mod special, pe ceea ce ţine de Zona de Liber Schimb. Şi, în acest proces, dânşii au acumulat suficientă expertiză, pentru a şti care ar fi avantajele de care ar beneficia entităţile economice din regiunea transnistreană, urmare a introducerii acestui nou regim comercial. Există aceste studii de impact, de la care ar beneficia nu doar Republica Moldova în ansamblu, deci, în urma implementării Zonei de Liber Schimb, creşterea economică adiţională, dacă nu mă înşel, 4-5% la creşterea obişnuită pe care o avem noi, aceeaşi concluzie s-a făcut şi pentru companiile din regiunea transnistreană. Deci acesta este elementul foarte şi foarte pozitiv şi care sunt convins că va avea un anumit impact asupra deciziei colegilor de la Tiraspol, dacă vor dânşii să beneficieze sau nu vor. Faptul că s-a creat această perioadă de tranziţie, până la finele anului 2015, la fel, este una bună. Fiindcă, până în 2015, nu doar vom contempla pasiv ce se întâmplă în acest sens. Avem o înţelegere foarte bună cu colegii de la Comisia Europeană ca, prin Chişinău şi cu Chişinău, să ajutăm pe cei din regiunea transnistreană să se pregătească, eventual, dacă vor înţelege că este în interesul cetăţeanului, în interesul producătorilor, în interesul creării locurilor de muncă şi pe partea stângă a Nistrului. Deci vom ajuta, cu sprijinul Comisiei Europene, să se pregătească de intrarea în vigoare a prevederilor Zonei de Liber Schimb. Noi trebuie să ne axăm pe partea optimistă. Ştiri negative le generează alţii şi, din păcate, sunt mult prea multe şi absolut nejustificate.”
Premierul Leancă şi-a exprimat speranţa că, după summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie, nu va trece prea mult timp până la semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.