Ministra Educaţiei despre rezultatele sesiunii de bacalaureat, la o întâlnire cu absolvenţii eminenţi.
După examenul de bacalaureat din acest an, Ministerul Educaţiei a primit aproximativ 30 de mii de contestaţii. Cei mai mulţi dintre liceeni au cerut mărirea notelor la limba şi literatura română, geografie, matematică şi limba engleză. Astăzi, Ministerul Educaţiei a făcut publice rezultatele după etapa de contestare şi a invitat cei mai buni elevi, care au luat zece la toate probele să-şi expună opinia despre desfăşurarea şi îmbunătăţirea metodei de examinare, sub supraveghere video, din acest an.
Your browser doesn’t support HTML5
403 persoane au reuşit să obţină note mai mari şi să evite susţinerea repetată a examenelor, iar la cei patru elevi cu media de zece s-au mai alăturat încă trei. Ministra educaţiei, Maia Sandu, a spus că ridicarea notelor cu un punct sau două, după contestare, a fost posibilă pentru că aprecierea iniţială poate avea o doză de subiectivism, de aceea, în sesiunea următoare, vor lucra mai mult la conţinutul testului şi vor continua practica de descurajare a copiatului:
„Marea majoritate a notelor modificate au fost mărite cu un punct, iar treisprezece note au fost mărite cu două puncte. Astfel, rezultatele preliminare ale examenelor de bacalaureat, actualizate după perioada de contestaţii, indică o rată medie de promovabilitate de 50,65 de procente. Nu pretindem că am eliminat frauda definitiv, dar este clar că suntem pe calea cea bună şi vom fi foarte fermi în continuarea acestui parcurs, şi în sesiunea repetată, şi în sesiunile următoare.”
Deşi supravegherea cu camere video a examenelor de bacalaureat a fost contestată în diverse medii societale, elevii care au luat doar note de zece se declară convinşi că o astfel de metodă poate încuraja tinerii să înveţe. Una dintre aceştia, Anastasia Rusu crede că regulile ar trebuie să fie şi mai stricte, întrucât au fost dintre cei care au copiat fără jenă:
„Cred că ar mai trebui de revizuit şi modalitatea de evaluare la bac. Bineînţeles că anul acesta s-au introdus camerele video, dar cred că frauda încă există. S-a micşorat, dar cred că anul viitor ar trebui introdusă şi bruierea pentru a reduce la minim frauda la examenul de bacalaureat. Este un test de maturitate, trebuie să învăţăm că lucrurile se obţin pe merit şi nu prin alte mijloace.”
Victoria Iachim, absolventa liceului Gheorghe Asachi spune că schimbările trebuie să ajungă nu doar la etapa de evaluare a liceenilor. Ea optează pentru salarizarea si motivarea complexă a profesorilor astfel încât facultăţile de pedagogie să fie ţinta celor mai buni elevi:
„Ar fi o reformă a întregului sistem educaţional şi aceasta reprezintă o mobilizare a întregii societăţi pentru că la noi resursele umane nu sunt suficient pregătite. Mai avem nevoie ca remuneraţia profesorilor să fie mărită pentru ca să crească nivelul acestei meserii pentru că în prezent această meserie nu reprezintă o oportunitate în cariera unei persoane.”
Cele mai multe sugestii pe care le-au avut de spus tinerii de nota zece s-au referit la programul şcolar. Ei spun că nu reuşesc şi nici nu văd necesitatea de a fi buni la toate obiectele dar sunt nevoiţi să o facă. Cătălina Cibotaru spune că în ultimul an de liceu a înţeles că trebuie să se pregătească intens doar la obiectele de la examen, iar la celelalte a învăţat doar pentru notă:
„Unsprezece ani am mers pe toate obiectele, în clasa a XII-a deja mi-am luat patru obiecte la care aveam de susţinut examenul şi am mers m-ai aprofundat pe ele. Restul, am învăţat strict, e banal, dar învăţam pentru notă. Mă pregăteam, făceam temele pentru acasă, dar nu studiam intensiv, era aşa o pregătire lejeră. Ştiam deja că o să îmi iau examenul la alegere la biologie şi am mers pe obiectele de bază, plus examenul la alegere, pentru că vroiam să am o notă bună la bac, dar la toate, cred că este imposibil să reuşeşti.”
Elevii care au rămas cu note insuficiente la unul sau la mai multe examene se pot înscrie pentru sesiunea suplimentară. Aceştia trebuie să depună o cerere la centrul de bacalaureat, iar în perioada 15-20 iulie vor susţine repetat testele, în aceleaşi condiţii, cu supraveghere video.