Mai multe organizaţii neguvernamentale din Moldova solicită abrogarea modificărilor la Codul Contravenţional.
Codul Contravenţional din Moldova a fost modificat cu un articol care poate limita drepturile minorităţilor sexuale şi care contravine principiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Este vorba de articolul privind „activităţi publice cu impact negativ asupra minorilor” votat de parlament pe 23 mai şi intrat în vigoare pe 12 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Gender Doc şi mai multe ONG-uri remarcau între altele că acest articol seamănă foarte mult cu prevederile legii din Rusia privind pedepsirea aşa zisei „propagande homosexuale", dar promotorii legii insistă că singurul lor scop este protecţia minorilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Deputaţii care au propus această modificare la Codul Contravenţional precizează că ar fi o suplimentare a legii pentru protecţia copiilor împotriva impactului informaţiei negative. Articolul din Codul Contravenţional prevede amenzi de până la 8 mii de lei, dar şi interdicţia de a deţine temporar o anumită funcţie de răspundere pentru difuzarea informaţiei cu impact negativ asupra minorilor, în general şi în special pentru „difuzarea informaţiei publice şi/sau săvârşirea unor fapte îndreptate spre propagarea prostituţiei, pedofiliei, pornografiei sau a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul Familie”. De ce anume la aceste aspecte s-a atras o atenţie deosebită? Pentru că ar fi mai dăunătoare pentru copii, explică unul din autorii modificării, deputatul liberal democrat, Valeriu Ghileţchi:
„Acest aliniat probabil e mai specific faţă de celelalte. Ar trebui consultate toate aliniatele ca să trageţi o concluzie dacă sunt incluse toate situaţiile din legea cadrul sau nu.”
Europa Liberă: În legea cadru, pe care am citit-o foarte atent, nu e prevăzută şi această formulare „a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie”. De ce aici se regăsesc?
Mai multe organizaţii neguvernamentale, inclusiv organizaţia care apără drepturile homosexualilor Gender Doc şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modificarea din Codul Contravenţional, în special faţă de formularea ambiguă „propagarea a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie”. Deşi nu vizează în mod direct homosexualii, activiştii de la Gender Doc consideră că prin acest articol li s-ar îngrădi drepturile la libera exprimare şi la întrunire. Pe de altă parte, deputatul Valeriu Ghileţchi spune că îngrijorările comunităţii LGBT ar fi neîntemeiate.
De altă părere este directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, unul din participanții la dezbaterile publice pe marginea legii privind protecţia copiilor împotriva impactului informaţiei negative. El se arată nedumerit că în Codul Contravenţional sunt prevăzute sancţiuni inclusiv pentru „propagarea a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie”, despre care nu se vorbeşte în lege:
Asistentul grupului de lucru justiţie şi drepturile omului de la Consiliul Naţional pentru Participare, Ion Schidu, spune că modificarea din Codul Contravenţional ar limita dreptul la libera exprimare nu doar a homosexualilor, ci şi a jurnaliştilor şi cetăţenilor simpli:
Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care Gender Doc, Coaliţia Nedescriminare, Consiliul Naţional pentru Participare, Fundaţia Soros Moldova şi Centrul de Resurse Juridice au înaintat demersuri Preşedintelui, care a promulgat legea de modificare a Codului Contravenţional, Primului Ministru, Parlamentului şi Ministerului Justiţiei în care solicită abrogarea acestor modificări la Codul Contravenţional.