Doi activişti de la Genderdoc-M au pichetat astăzi Ambasada Federaţiei Ruse de la Chişinău protestând împotriva legii care interzice aşa zisa propaganda homosexuală printre minori, adoptată, marți, în Duma de Stat rusească.
„Ruşine Rusiei pentru adoptarea unei legi anticonstituţionale.”
„Fascismul nu va trece!”
„Drepturile LGBT sunt drepturile omului.”
Lozinci similare au scandat, marți, câteva zeci de gay şi lezbiene din Rusia protestând în faţa Dumei de Stat, dar şi activiştii comunităţii LGBT din Ucraina care au organizat, tot marți, un protest similar la Ambasada Federației Ruse de la Kiev.
Protestul celor doi activişti de la Genderdoc din Moldova a durat doar 10 minute sub supravegherea mai multor poliţişti. Iată ce spune directorul executiv al organizaţiei Genderdoc, Anastasia Danilova:
„Noi am organizat acest protest, astăzi, de Ziua Rusiei, în semn de solidaritate pentru comunitatea LGBT din Federaţia Rusă. Noi nu suntem indiferenţi de ceea ce se întâmplă în statul vecin, Rusia, şi suntem contra adoptării unor asemenea legi homofobe şi anticonstituţionale care încalcă drepturile omului.”
Legea prevede amenzi usturătoare, chiar şi pedeapsă cu închisoare pentru cei care vor face citez „propagandă pentru forme netradiţionale de relaţii sexuale printre minori”, sau „propagandă homosexualităţii” cum era stipulat iniţial în lege. Amenzile variază de la 4 mii până la 1 milion de ruble, echivalentul a 383 de mii de lei moldoveneşti. Va fi amendată şi aşa zisa propagandă a homosexualităţii în mass media şi pe Internet. Iar străinii care nu au cetăţenia rusă, potrivit legii, riscă să fie arestaţi şi deportaţi imediat în ţara de proveniență. Dar în ce condiţii pot fi aplicate aceste amenzi nu este foarte limpede, spune Anastasia Danilova:
„Noţiunea de propagandă este definită foarte vag în lege. Orice informaţie despre homosexualitatea sau orice activitate a organizaţiilor LGBT ar putea fi considerate propagandă. Consecinţele acestei legi ar putea fi tragice, inclusiv sporirea cazurilor de sinucidere în rândul persoanelor LGBT. Noi şi astăzi vedem în Rusia un val sporit de acţiuni şi atitudini homofobe. Persoanele LGBT sunt bătute şi omorâte.”
Mai multe publicaţii internaţionale scot şi ele în evidenţă că legea defineşte nebulos noţiunile de „propagandă” şi „forme netradiţionale a relaţiilor sexuale”, respectiv ele ar putea fi interpretate diferit. Iată, bunăoară, ce scrie într-un articol din „The New York Times” - „Felul în care a fost scrisă această lege oferă libertatea poliție ruse să interpreteze cum trebuie să arate relaţiile tradiţionale şi cele netradiţionale în locuri publice, unde sunt prezenţi copiii.”
Această lege, calificată drept una controversată de apărătorii drepturilor minorităţilor sexuale, a fost adoptată la nivel naţional, după ce mai mult de 10 oraşe din Rusia au adoptat legi similare la nivel local. Mai bine de un an câteva oraşe din Moldova, inclusiv Bălţi şi Cahul, au adoptat legi similare care interzic „propaganda orientaţiei sexuale netradiţionale”. Legi care au fost contestate şi anulate la iniţiativa Cancelariei de Stat. Acest lucru le dă o doză de optimism reprezentanţilor comunităţii LGBT din Moldova. Artiom Zavodovschi de la Genderdoc se arată convins că Moldova nu va adopta o lege naţională care ar interzice propaganda homosexualităţii:
„Noi nu credem că o astfel de situaţie ar putea fi repetată în Republica Moldova pentru că politicienii noştri îşi asumă responsabilitatea faţă de supremaţia legii şi Constituţie, şi faţă de procesul de integrare europeană.”
Legea adoptată în Duma de Stat rusească a fost criticată de mai multe organizaţii internaţionale pentru drepturile omului pentru caracterul său discriminator şi arbitrar.