„Republica Moldova poate avea un viitor mai strălucit dacă cetăţenii săi se vor implica în procesul politic”

William Moser în studioul Europei Libere la Chișinău. Fotografii de Diana Răileanu.

Valentina Ursu în dialog cu William Moser, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.



Într-un lung interviu acordat Europei Libere, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău William Moser a salutat procesul de democratizare a Moldovei, a avertizat că fenomenul corupţiei rămâne o ameninţare şi a vorbit despre efectele pozitive ale Parteneriatului Estic asupra dezvoltării politice şi economice ale Moldovei. Cu ambasadorul Moser a stat de vorbă Valentina Ursu.


Europa Liberă: Excelenţă, dle Ambasador, mulţumim că aţi acceptat să acordaţi acest interviu pentru Radio Europa Liberă. Pentru început, vrem să vă întrebăm dacă credeţi că e cu şanse încercarea autorităţilor de la Chişinău să facă în 22 de ani cât a făcut SUA în 100?

William Moser:
„Valentina, întâi de toate, mulţumesc pentru invitaţia de a fi aici. Sunt un fan al RFE/RL şi pe parcursul anilor am ascultat emisiunile acestui post de radio, deci e o onoare pentru mine să vorbesc la acest microfon. Moldova a realizat multe în ultimii 22 de ani şi cred că ar trebui să fie mândră de progresele pe care le-a înregistrat pentru a deveni un stat european liber şi democratic. În scurta sa istorie are realizări remarcabile - între acestea pot să observ felul în care se organizează alegerile. Putem vorbi că, într-adevăr, există libertatea cuvântului. În Moldova oamenii sunt liberi să spună ce cred despre un anume politician sau despre o problemă cu care se confruntă ţara. Dacă mă uit la aceste realizări, pot afirma că în ultimii 22 de ani Republica Moldova a progresat impresionant.”

Valentina Ursu și amabsadorul american William Moser

Europa Liberă: În acest moment există o scindare puternică a populaţiei din motive politice, un lucru similar Statelor Unite ale Americii. Dar Moldova e o ţara mică şi această segmenatre a societăţii împiedică edificarea unui stat puternic. Ce trebuie să facă guvernanţii, clasa politică de la Chişinău ca să unească societatea?

William Moser:
„Ştiţi, nu cred că este cel mai important să ştim ce trebuie să facă politicienii, cât mai ales, ce vor oamenii? Cetăţenii moldoveni îşi doresc o ţară mai stabilă, mai prosperă, în care ei să se simtă în siguranţă din punct de vedere economic. Dacă liderii politici îşi vor apleca urechea la aşteptările şi dorinţele oamenilor, cred că ţara va înregistra un adevărat succes.”

Europa Liberă: Dle Moser, în opinia dvs. de diplomat, credeţi că Moldova e o ţară dificilă din punctul de vedere al relaţiilor între politiceni. Instabilitatea politică uneori provoacă dureri de cap?

William Moser:
„De fapt, eu sunt în relaţii foarte bune cu politicienii din toate partidele politice din Republica Moldova. Am avut şi am discuţii solide cu Partidul Comuniştilor, cu Partidul Socialiştilor, cel al Liberal-Democraţilor, al Democraţilor sau al Liberalilor, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie. Statele Unite întotdeauna a avut relaţii constructive şi calde cu toate partidele politice din Republica Moldova. Eu cred că este un semn bun care demonstrează că avem de a face cu o ţară în care discuţiile cu politicienii sunt serioase, fapt care este benefic atât pentru noi, cât şi pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeţi că e o problemă că şi în Moldova şi în Statele Unite campaniile electorale se referă în special la persoane, şi mai puţin la probleme?

William Moser: „Întotdeauna au existat critici la adresa democraţiei. Winston Churchill spunea că democraţia este „cea mai rea formă de guvernământ, însă cea mai bună dintre cele pe care le-a inventat omenirea până acum”. Cetăţenii moldoveni au libertatea să aleagă felul în care se desfăşoară alegerile, la fel ca şi cetăţenii din Statele Unite. Dacă moldovenii îşi doresc că aceste campanii electorale să se axeze în special pe probleme şi nu pe persoane, sunt liberi să-şi exprime această hotărâre prin intermediul organizaţiilor de partid sau nemijlocit la alegeri”.

Europa Liberă: Pe parcursul şederii Dvs în Republica Moldova aţi reuşit să vă creaţi o părere despre felul cum se dezvoltă economia naţională?

William Moser:
„Economia Moldovei se dezvoltă, iar datele statistice demonstrază aceasta, însă nu se dezvoltă la capacitate maximă. Ce poate să facă Republica Moldova pentru a îmbunătăţi situaţia? De exemplu, să continuie reformele necesare pentru integrarea sa în piaţa şi spaţiul Uniunii Europeane. Cele mai importante în acest sens sunt reforma sistemului judiciar şi eliminarea corupţiei. Corupţia împiedică business-ul din Republica Moldova să se dezvolte. E adevărat, şi alte ţări au trebuit să combată acest fenomen şi noi încă mai avem probleme cu corupţia în Statele
Dacă cetăţenii moldoveni vor avea zero toleranţă faţă de corupţie, flagelul va fi eliminat.
Unite, însă dacă cetăţenii moldoveni vor avea zero toleranţă faţă de corupţie, flagelul va fi eliminat. De ce acest lucru este important pentru mediul de afaceri? Pentru că numai într-un mediu fără corupţie oamenii de afaceri vor dori să investească în Republica Moldova. Investitorii, indiferent dacă sunt locali sau din afara ţării, nu vor să-şi investească banii într-o ţară în care afacerile lor nu vor fi protejate. Businesmanii nu sunt împotriva concurenţei, însă nu îşi doresc ca afacerile lor să fie preluate din cauză unor decizii corupte. Deci, dacă doriţi să îmbunătăţiţi nivelul economic al ţării, trebuie să combateţi corupţia, de aceea îndemn toţi cetăţenii moldoveni să se gândească la acest lucru.”

Europa Liberă: Statele Unite acordă o asistenţă enormă pentru combaterea acestuui flagel. Într-un interviu pentru „Ziarul de Gardă” Dvs aţi spus că judecătorii au o mare problemă – corupţia. Au înţeles ei oare acest mesaj, se simte o diminuare a gradului de corupţie în societatea moldavă?

William Moser:
„Nu doar judecătorii sunt cei care trebuie să înţeleagă acest mesaj, de fapt, acesta este adresat întâi de toate omului de rând. Ei sunt cei care trebuie să revendice de la judecători un comportament corect. Judecătorii, poliţiştii sau primul ministru – cu toţii sunt funcţionari publici care sunt angajaţi pentru a servi nevoile oamenilor şi nu propriilor interese. Deci, noi vorbim mult despre reforma judiciară pentru că am investit foarte mult în acest sector şi probabil cea mai mare contribuţie financiară a fost în Sistemul de Managment electronic al instanţelor judiciare, în care am investit peste 25 de milioane de dolari în 2009. Acest sistem are două aspecte foarte importante prin care se poate elimina corupţia. Unul se referă la modul de repartizare a cazurilor. Acestea nu mai sunt oferite spre examinare în dependenţă de
Oamenii sînt cei care ar trebui să spună: „Nu vrem să fie cum a fost, vrem să fie diferit”
interesul şi cerinţa judecătorului, dar la repariţie se ţine cont de un anume algoritm. Un alt aspect al sistemului este cel audio, or şedinţele de judecată se pot înregistra astfel încât oamenii să poată auzi, inclusiv pe internet, ce se întâmplă în sala de judecată. De multe ori veţi auzi judecătorii că nu vor să utilizeze acest sistem. În astfel de cazuri cred că oamenii sunt cei care ar trebui să-i întrebe: „De ce? Pentru că nu vă place programul sau pentru că nu vă doriţi ca oamenii să afle detalii din cazul pe care îl examinaţi, nu vă doriţi ca acesta să fie făcut public?” Deci, oamenii sînt cei care ar trebui să spună: „Nu vrem să fie cum a fost, vrem să fie diferit”. Sistemul de managment electronic al instanţelor judiciare este doar un singur exemplu, însă unul foarte important.”

Europa Liberă: Dar e mare diferenţa între activitatea unui magistrat în SUA şi activitatea unui judecător în Republica Moldova?

William Moser: „Eu cred că judecătorii în Statele Unite realizează că ei lucrează, în primul rând, pentru cetăţeni. Nu ştiu ce să spun despre magistraţii moldoveni, însă cei americani sunt conştienţi de faptul că sunt angajaţii statului şi sunt obligaţi să servească interesului public. Judecătorii noştri sunt foarte conştienţi că e de datoria lor să asigure un proces de judecată echitabil şi corect, astfel încât decizia luată să se bazeze, în primul rând, pe fapte.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, cum vedeţi poziţia Chişinăului ca partener al SUA, aflat în apropierea unei Rusii care acţionează agresiv cand îi dictează interesele?

William Moser:
„Noi am susţinut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova în toţi cei 22 de ani şi vom continua acest suport. Sunt foarte fericit că Republica Moldova a reuşit să pună bazele unor institituţii democratice gata să muncească spre binele poporului de aici. Moldova e o ţară independentă şi este de datoria ei să-şi protejeze interesele. Ceea ce vedem este că Republica Moldova încearcă să aibă relaţii bune cu toţi vecinii săi, de altfel, ca şi Statele Unite.”

Europa Liberă: Ce se va întampla cu integrarea Moldovei în spaţiul UE?

William Moser:
„Sunt foarte optimist. În perioada de când sunt ambasador aici, pot spune că Republica Moldova a înregistrat un progres remarcabil pentru a realiza agenda sa de integrare europeană. Dacă vă uitaţi la ţările care s-au integrat în Uniunea Europeană în ultimii 20 de ani, veţi vedea că au progresat foarte mult şi eu cred că acelaşi viitor îl poate avea şi Republica Moldova. Desigur, aici vorbim şi despre decizii foarte dure care trebuie luate pentru ca scopul final să fie atins, însă cred că dacă cetăţenii moldoveni vor fi alături de guvernanţi în calea lor de aderare spre UE, Republica Moldova ar putea obţine această prosperitate.”

Europa Liberă: Între timp, Uniunea euroasiatică ar putea sa apară ca o alternativă a Uniunii Europene. Ţările din Parteneriatul Estic sunt şantajate să renunţe la parcursul european în favoarea celui euroasiatic. Se duce o luptă, dle Ambasador, între Est şi Vest pentru a domina situaţia din regiune?

William Moser: „Toate ţările care fac parte din Parteneriatul Estic sunt ţări independente şi suverane, deci e dreptul fiecărei ţări, mă refer inclusiv la Republica Moldova, să ia o decizie care îi convine, desigur în funcţie de preferinţele cetăţenilor săi. Deci, decizia este în mânile cetăţenilor acestei ţări şi nu vorbim despre o competiţie, ci despre o decizie democratică.”

Europa Liberă: Aflându-se în vizită în Moldova, emisarul rus Dmitri Rogozin a avertizat Republica Moldova că vectorul pro-european ar putea duce la pierderea pentru totdeauna a controlului asupra regiunii transnistrene, iar relaţia energetică cu Rusia să devină şi mai costisitoare. Cum ar trebui să reacţioneze autorităţile de la Chişinău la aceste declaraţii ale oficialilor ruşi?

William Moser:
„Republica Moldova este o ţară independentă şi am toată încrederea că liderii politici moldoveni vor acţiona în favoarea interesului cetăţenilor moldoveni. Eu cred că autorităţile vor lua decizia corectă, am încredere în acest lucru.”

Europa Liberă: Dle Moser, decizia Armeniei de a se alătura Uniunii Vamale conduse de Rusia, ar putea să se răsfrângă cumva asupra Moldovei?

William Moser:
„Cred că această întrebare ar trebui să fie adresată liderilor de la Chişinău, nu neapărat mie. Însă, aşa cum am spus mai devreme, decizia Armeniei este o decizie a unui stat suveran, prin urmare este dreptul lor să ia această hotărâre.”

Europa Liberă: Şi dacă Rusia a dat această lovitură, Erevanul aderând la planul lui Putin, cum vedeţi viitorul Parteneriatului Estic?

William Moser:
„Eu cred că ar trebui să aşteptăm următoarele luni pentru a vedea cum vor evolua lucrurile în cadrul Parteneriatului Estic. Eu cred că Uniunea Europeană merită aplauze pentru că a muncit din greu cu statele din acest Parteneriat, încercând să le aducă pe
Este prea devreme să tragem anumite concluzii, însă cred că Republica Moldova are doar de câştigat făcând parte din Parteneriarul Estic.
calea reformelor politice şi economice, care credem că sunt foarte benefice pentru aceste ţări. Eu cred că este prea devreme să tragem anumite concluzii, însă cred că Republica Moldova are doar de câştigat făcând parte din Parteneriarul Estic. Nu cred că toate reformele care au demarat în ultimii ani aici ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat Parteneriatul Estic. Eu aplaud Uniunea Europeană pentru că s-a angajat într-un asemenea proiect.”

Europa Liberă: Statele Unite discută cu Federaţia Rusă despre problema transnistreană?

William Moser:
„Desigur. Suntem observatori în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, care este mecanismul prin care credem că se va găsi o soluţie finală pentru reglementarea acestui conflict. Am fost foarte încurajat anul trecut, la Dublin, când toţi miniştrii OSCE au ajuns la un acord despre statutul final al regiunii. Vorbim despre Rusia, Ucraina, SUA şi alte ţări membre ale OSCE, reprezentanţii cărora au spus foarte clar că Transnistria urmează să aibă un statut special, autonom, în cadrul teritoriului integrat al Republicii Moldova. Ştim care este soluţia finală, trebuie doar să negociem ca să ajungem la această soluţie.”

Europa Liberă: Cu excepţia formatului de negocieri „5+2”, Statele Unite pot contribui şi altfel la reunificarea Republicii Moldova?

William Moser: „Colegii mei de la Washington şi eu, aici, colaborăm cu oficialii moldoveni şi cei din stânga Nistrului, inclusiv cu toţi actorii implicaţi în procesul de negocieri „5+2”, pentru ca părţile să ajungă cât mai repede la un compromis. doar prin compromis vom ajunge la soluţia finală când regiunea transnistreană va fi reintegrată în teritoriul Republicii Moldova. Uneori compromisul poate fi dificil, însă doar aşa cred că putem ajunge la o soluţie.”

Europa Liberă: Dle Moser, cum vedeţi rolul bisericii într-un stat laic ca Republica Moldova?

William Moser:
„Cel mai potrivit răspuns la această întrebare ar fi să vă spun cum funcţionează Biserica în Statele Unite. Din câte cunoaşteţi, noi suntem un stat secular, deci rolul Bisericii în societatea noastră a fost unul proeminent. Biserica ne învaţă că toţi oamenii sunt egali în faţa Domnului şi toţi merită să fie trataţi la fel. Altfel spus, prin intermediul Bisericii ajungem să înţelegem cât de importantă este
Prin intermediul Bisericii ajungem să înţelegem cât de importantă este respectarea drepturilor omului.
respectarea drepturilor omului. De fapt, astfel a fost creată societatea noastră. Cu sute de ani în urmă, Thomas Jefferson, cel de-al treilea preşedinte american, a spus că pentru ca religia să fie puternică în Statele Unite, trebuie să fie o divizare clară între religie şi stat, şi fondatorii SUA sau asigurat ca sa existe aceasta separare. Experienţa Europei din acea perioadă a demonstrat că implicarea Bisericii în treburile statului nu este benefică, nici pentru Biserică, nici pentru stat. În SUA oamenii merg la Biserică, poate mai mult decât în alte ţări. Cred că ambele domenii se bucură de încrederea cetăţenilor tocmai datorită acestei separări.”

Europa Liberă: Dar vizita Patriarhului Kiril în Republica Moldova ar putea să aibă şi o conotaţie politico-religioasă?

William Moser:
„Eu cred că ar trebui să adresaţi moldovenilor această întrebare. Pot spune doar atât: religia este importantă pentru societatea noastră şi este importantă pentru societatea moldovenească. În acelaşi timp, realizăm că religia pune baza acelor valori care ne ajută să construim o democraţie prosperă. Aceste valori ne învaţă, întâi de toate, să respectăm drepturile omului.”

Europa Liberă: Ce rol poate ţi trebuie să joace religia în promovarea agendei pentru drepturile omului?

William Moser: „Dacă vă uitaţi la liderii noştri religioşi, din Statele Unite, ei întotdeauna au ieşit în faţa cetăţenilor spunând că drepturile omului trebuie protejate. În dezbaterile recente din SUA despre emigranţii care se află ilegal în America, liderii religioşi au fost cei care au spus stranşant că emigranţii trebuie trataţi la fel cu ceilalţi cetăţeni, în ciuda prevederilor legale. Dacă ne întoarcem privirea în istorie, în anii ‘60, cetăţenii de culoare ai Statelor Unite au obţinut drepturi depline datorită rolului Bisericii, care a evidenţiat faptul că ei au dreptul să fie trataţi la fel ca şi restul cetăţenilor. Deci, noi avem foarte multe exemple în care Biserica a evidenţiat nevoia respectării drepturilor tuturor oamenilor. Chiar şi astăzi, liderii religioşi au în vizor legile care se elaborează, astfel încât acestea să nu trateze discriminatoriu anumite categorii de oameni.”

Europa Liberă: Cum trebuie combătută discriminarea?

William Moser:
„Cum poate fi combătută? Cetăţenii, în primul rând, ar trebui să îşi dorească acest lucru. Moldova a realizat anumite progrese la acest capitol, adoptând Legea privind asigurarea egalităţii în 2012, însă am un mesaj pentru cetăţenii moldoveni: Republica Moldova are nevoie de o democraţie puternică şi de progres economic, însă toate acestea se pot obţine doar când oamenii nu vor mai fi discriminaţi. Este foarte interesant că pe parcursul anilor în Statele Unite, am avut milioane de emigranţi din Europa, oameni foarte talentaţi, unii au devenit cercetători de succes, compozitori celebri, muzicieni celebri, foarte buni lideri ai instituţiilor şcolare. De ce au venit în Statele Unite? Din cauza că erau
Societatea noastră a avut doar de câştigat de pe urma diversităţii şi de pe urma faptului că a primit cu braţele deschise oamenii din întreaga lume.
persecutaţi în ţările de origine. Societatea noastră a avut doar de câştigat de pe urma diversităţii şi de pe urma faptului că a primit cu braţele deschise oamenii din întreaga lume. Moldova este o societate multi-etnică şi multi-lingvistică şi noi credem că aveţi doar de câştigat de pe urma talentelor din această societate, astfel încât să deveniţi un stat mult mai prosper, mult mai democratic.”

Europa Liberă: Dle Ambasador, comportamentul comisarului european Štefan Füle, şi al Dvs, care aţi fost în susţinerea homosexualilor, a fost dur criticat de unii ca fiind o ingerinţă agresivă în politica internă a Moldovei. Cum aţi reacţionat?

William Moser:
„Eu sunt mândru să spun ca un oficial al Statelor Unite şi ca cetăţean american că vom apăra drepturile omului în orice ţară din lume. Noi credem că dreptul oamenilor la libertatea cuvântului şi dreptul de a-şi trăi vieţile cum îşi doresc, fac parte din drepturile fundamentale, pentru care vom pleda oricând şi oriunde.”

Europa Liberă: Ceva mai demult aţi spus că opinia publică trebuie să cunoască cine sunt patronii trusturilor media. Despre presa din Moldova ce părere aveţi?

William Moser:
„Cred că Republica Moldova ar trebui să fie mândră de presa locală, pentru că este una robustă, în care sunt reflectate mai multe puncte de vedere. Însă cum am spus mai
Suntem printre primii care pledează pentru multitudinea punctelor de vedere, iar instrumentele statului nu ar trebui folosite pentru a limita numărul instituţiilor media.
devreme, transparenţa proprietăţii media este foarte importantă. Oamenii au dreptul să ştie cine sunt cei care se află în spatele instituţiilor de presă, astfel încât să decidă câtă credibilitate să ofere unui anumit punct de vedere. Similar, suntem printre primii care pledează pentru multitudinea punctelor de vedere, iar instrumentele statului nu ar trebui folosite pentru a limita numărul instituţiilor media şi nici a punctelor de vedere reflectate de unele instituţii de presă.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii Republicii Moldova?

William Moser:
„Rămâneţi activi în procesul politic prin care trece ţara Dvs, cereţi de la liderii politici să facă ceea ce doriţi Dvs să facă. Nu-i lăsaţi să vă spună ei ce trebuie să credeţi, spuneţi-le ce credeţi voi. Exprimaţi-vă punctele de vedere prin intermediul activismului politic, dar şi la urna de vot. Republica Moldova poate avea un viitor mai strălucit dacă cetăţenii săi se vor implica în procesul politic, contribuind astfel la construirea viitorului pe care şi-l doresc.”