Bucureștiul s-a raliat Declarației celor 11 de la summitul G20 pentru a avea o poziție comună cu Statele Unite, dar și pentru a-și conserva propriile interese.
Dupa o perioadă destul de ezitantă, România a formulat in sfîrsit o pozitie în legătură cu Siria.
Președintele Traian Băsescu a explicat de mai multe ori, că spre deosebire de alte țări, România are foarte mulți cetățeni pe terioriul Siriei, pe care încearcă să-i protejeze.
Este vorba mai ales despre femei, căsătorite cu sirieni în urma cu 20-30 sau 40 de ani, în perioada în care Nicolae Ceaușescu a strîns relațiile cu statele arabe și africane și le-a oferit acestora multe burse studențești. Destule românce și copiii lor se află în Siria, între 12.000 - 14.000.
Ministerul de Externe de la Bucuresti le-a cerut mai demult tuturor cetățenilor români aflați în Siria să părăsească de urgență această țară cu sprijinul statului român, dar deocamdată puține familii au profitat de sfatul oficialităților de la București.
Președintele român nu s-a desolidarizat, însă, niciodată de aliații săi occidentali în chestiunea siriană, deși a ținut să relativizeze mereu situația.
Traian Băsescu a spus luni prima dată mai clar ce va face România în cazul în care experții Națiunilor Unite descoperă că guvernul de la Damasc a folosit arme chimice împotriva propriei populații: România se solidarizează politic cu aliații săi și se raliază declarației date de 11 state (Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite) din Grupul G20 cu ocazia summit-ului de la St Petersburg.
G20 este un forum creat acum aproape 15 ani după criza economică din Asia pentru a reuni țările cu economii dezvoltate și pe cele emergente, adică în creștere economică. E vorba despre 19 state plus Uniunea Europeană (Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și, Rusia, care compun zona dezvoltată a economiei mondiale, iar pe de altă parte, țările emergente, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia).
Declarația comună făcută de cele 11 state din G20 cu ocazia reuniunii la nivel inalt din Rusia este convenabilă pentru România, pentru că semnatarii ei au ajuns la concluzia că „nu e nevoie de o soluție militară” pentru soluționarea conflictului din Siria.
Printre susținătorii declarației se numără țări (Statele Unite, Franța și Turcia) care declaraseră anterior că ar prefera cel puțin loviturile scurte și bine țintite despre care a vorbit președintele american Barack Obama.
De aceea textul semnat atât de unii pacifiști cât și de unii adepți ai soluției militare i-ar putea satisfice și pe unii și pe ceilalți. În
În Declaratie este criticată „paralizia” Consiliului de Securitate al ONU și se spune că „lumea nu poate aștepta la infinit procese mereu eșuate care nu pot duce decît la tot mai multă suferință în Siria și la instabilitate regională”.
În plus, semnatarii, printre care nu se numără Germania de pildă, cer ONU să reimpună interzicerea utilizării armelor chimice.
Bucureștiul s-a raliat acestei Declarații pentru a avea o poziție comună cu Statele Unite, dar și pentru a-și conserva propriile interese.
Singura ambasadă occidentală deschisă la Damasc a rămas aceea a României, necesară inclusiv pentru aliații Bucureștiului, dar și pentru comunicarea cu guvernul lui Bașar al-Assad. Relațiile României cu Siria au fost foarte prietenoase începând din anii '70 și au rămas la fel inclusiv în ultimii ani. În mediile diplomatice se spune chiar că mulți miniștri de la Damasc au vorbit sau vorbesc limba româna.
În plus România furnizează informații speciale pentru aliații săi din NATO din toată regiunea Orientului Mijlociu.
Așadar președintele Traian Băsescu este foarte mulțumit cu declarația celor 11 țări la summitul G20, în care se subliniază „angajamentul pentru o soluție politică” , deși în același timp se aduce în discuție „responsabilitatea” guvernului de la Damasc pentru „atrocitățile comise” și se subliniază că „cei care au comis aceste crime trebuie trași la răspundere”.